Još od detinjstva primetio sam da po mojim zavičajnim livadama raste lepljivi karanfil (Viscaria viscosa) koji ima vrlo lepljivu stabljiku (izvinjavam se Dragiši što sam napisao stabljika a ne drška - nosač cveta) na koju se lepe razni insekti. Dovoljno je pogledati dršku lepljivog karanfila i na njoj ćemo primetiti razne leteće i puzeće stvorove. Osim toga primetićemo poprilično otkinutih brkova, nogu, pa i drugih delova tela. Jednom reči pravo cvetno razbojište. Biljka je vrlo rasprostranjena i to ne samo po krečnjačkim kamenjarima, kako piše u Guglu, već i po livadama različitih podloga.
No, šta će ovoj biljci insekti? Da li je ona "mesojed"? Da li joj fale belančevine i druge hranljive materije? Na Guglu o ovom nisam ništa našao, osim da je ona korisna za susedne biljke.
Da bih opravdao naslov ove teme (Šizofreni prilog), osim postavljenog pitanja o svrsi lova, pitam koja su ovo dva insekta predstavljena na mojim fotografijama, koji su platili glavom svoju radoznalost. Zbog njih sam mogao ovu raspravu prebaciti u rubriku Insekti, ili podeliti na dva dela - tamo i ovamo.
I za one koji prikupljaju podatke o vrstama, ovi insekti fotografisani su ne na crnogorskoj već na srpskoj teritoriji, na obodu Pešteri iza Gradine i Musine jame. Imam orijentire a ne i koordinate. Ako su potrebni još neki podaci, potražite.
Pozdrav, Ibrahim