Autor Tema: Hetero- i homotipski-sinonimi – u čemu je stvar?  (Pročitano 846 puta)

jozi

 • Moderator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Hetero- i homotipski-sinonimi – u čemu je stvar?
« poslato: 06.Dec. 2012, 18:31:48 »
Na osnovu teksta sa Orchidsforum.com

Pitanje:
Razbijala sam glavu o izrazima "heterotipski sinonim" i "homotiski sinonim" i pitala se što to zapravo znači... Kew databaza navodi za takson Phalaenopsis cornu-cervi f. flava da je "heterotipski sinonim" vrste Phalaenopsis cornu-cervi. Je li jednostavno tako da se svi oblici i sorte smatraju heterotipskim sinonimima vrste? I uz to, gledajući tzv. homotipske sinonime uvek se nađe novije prihvaćeno ime koje biste trebali koristiti ukoliko želite biti naučno korektni? Naprimer: Vanda sanderiana sada treba da se zove Euanthe sanderiana. Jesam li u pravu u svojim shvatanjima – ili kako ove stvari stvarno stoje? :P

Odgovor:
Dobro pitanje. Kada je neka vrsta po prvi put formalno opisana za nauku to se temeljilo na uzorku iz prirode (tzv. tipski primerak) i u krajnju ruku sva diferencijacija između kategorije homo-i hetero-tipičan visi na tome. Homotipski sinonimi su različita imena koja su postojala u prošlosti za isti tipski primerak (isti takson). Za razliku, heterotipski sinonimi su različita imena za različite tipske primerke od kojih su svi u jednom trenutku smatrani različitim taksonima.

Dakle, u primeru orhideje Phalaenopsis cornu-cervi f. flava, kao heterotipski sinonim vrste P. cornu-cervi (ne forma), ona se u jednom periodu smatrala različitom, ali pošto taksonomi više ne priznaju nijednu formu ili varijetet, svi sinonimi su "upijeni" u vrstu i prestankom statusa važećih imena prešli u heterotipske sinonime.

Naravno, u primenjenoj oblasti kao hortikultura korišćenje hetero-sinonima može biti korisno za organizaciju sojeva unutar vrste, što je tu i individualna stručna praksa nezavisno od botaničkih trendova – piše se dodatkom hort.
U konkretnom slučaju, 99% odgajivača orhideja želi znati da li su kupili distinktivan žuti varijetet ili ne, tako da koristiti f. flava, čak i ako nije prihvaćeno službeno je prilično važno iz praktičnih razloga.


Vanda sanderiana je homotipski sinonim vrste Euanthe sanderiana jer je bivši naziv sada preuzeo ovaj drugi, iako oba imena potiču od istog tipskog uzorka. Dakle homotipski sinonim jednostavno "menja mesto" s nekadašnjim imenom iste vrste. Nadam se da ovo pomaže ... zar taksonomija nije zabavna?
« Poslednja izmena: 06.Dec. 2012, 23:21:42 jozi »

Дејан Ранковић

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 646
Odg: Hetero- i homotipski-sinonimi – u čemu je stvar?
« Odgovor #1 poslato: 06.Dec. 2012, 19:01:55 »
Jozi
Suviše komplikovano za mene  :-[, ne znam kako ostali.
Pristalica sam pojednostavljenja gde je primenjivo i moguće.
Pozdrav, Dejan

jozi

 • Moderator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Hetero- i homotipski-sinonimi – u čemu je stvar?
« Odgovor #2 poslato: 06.Dec. 2012, 22:48:34 »
Suviše komplikovano
Moj brat je elektrotehničar. Učio je Ajnštajnovu kvantumsku teoriju i kaže da mu je komplikovana i da je glupost. Ovo ipak nije kvantumska fizika. Ako ima komplikacija one su nastale tokom 100 godina neusklađenog rada u botanici. I ja sam za pojednostavljenje ali gde se može. Nažalost ovde nema pojednostavljenja – kako da pojednostaviš svetski trend? Kako da promeniš tok istorije? Nasrtaje mode? Možeš se prilagoditi ili zabiti glavu u pesak. Ali 1+1 ostaje 2.

Ja samo pokušavam da razumem ono što se dešava komplikovano ili ne, hteo ja to da se dešava ili ne. Učim dok sam živ. :)

Ima jedan vic: mali se žali mami da ga učiteljica u školi svaki dan "muči". Ona dolazi u školu i seda na čas da vidi o čemu se radi. Mali dolazi na red da odgovara. Pred tablom učiteljica ga pita "No, koliko je 56+33?" a on – Vidiš mama, opet počinje...

Dejane, ono čime se ja "mučim" je ustvari pojednostavljenje!
Ne uspevam dovoljno da naglasim da je u botanici jedno zatečeno stanje. "Sortiranje sinonima" je postala nikome nedostajuća neminovnost.
Upravo o tome se radi – svi ovi sinonimi nastali su u zadnjih sto godina, a publikacije kao "Flora Srbije" su takođe imale svoj udeo. U našoj literaturi taksoni su vođeni pod drugim imenima kao u Mađarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Irskoj... U jednoj zemlji vrsta se vodila Senecio bosniacus, a u drugoj Cineraria bosniaca, o pogrešnim i površnim citiranjima i štamparskim greškama da i ne govorimo. Time je i nauka "nacionalizovana" ali da li je? Nastao je haos. Danas se upravo teži da bude manje taksona nego u Pančićevo vreme! Što nije lako, jer je situacija prilično komplikovana...
« Poslednja izmena: 07.Dec. 2012, 21:40:04 jozi »