Autor Tema: Nova polja na portalu - unos sinonima  (Pročitano 576 puta)

jozi

  • Moderator
  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1846
  • Večiti student biologije
    • Zaštita prirode
Nova polja na portalu - unos sinonima
« poslato: 05.Dec. 2012, 22:46:12 »
Vidim da su otvorena nova polja na BioRas portalu kod biljaka. Npr. "Rasprostranjenje" – pošto je taj deo nedovoljno odrađen, molim vas da javite eventualne nepravilnosti. Ipak je u 2000 vrsta teško videti greške! Ovo se odnosi i na linkove na net sadržaje. Oni mogu da zastare i slično.


Prema prvim uputstvima od viših admina trudili smo se da iz taksonomske baze (padajući meni vrsta) izbacimo podvrste koliko je to god moguće. Ali obzirom da su taksonomi neke vrste spustili u niži rang (rade se neka nova uspoređivanja i revizije taksona na osnovu genetskog materijala) pa se mogu uvoditi isključivo kao podvrste, u nekoliko izuzetaka ipak je u bazu biljaka uneta podvrsta, jer drugog rešenja nije bilo. Npr. morao se uneti endemit za koji naš zakon propisuje zaštitu i u uredbama stoji da je vrsta iako više nije, već podvrsta. Ili je češće u službenim dokumentima kod nas pod tim i tim sinonimom, pa je u nekim slučajevima odlučeno da se vrsta "vrati" na staro ime.
Do sada je to urađeno u dva navrata: (1) kod vrste Helleborus serbicus, jer ne bi bilo ispravno uneti ovaj endem kao Helleborus multifidus (subsp. serbicus) i kod vrste (2) Tragopogon orientalis. Ukoliko imate bilo kakve primedbe tokom unosa biljaka, ili primetite grešku, molimo javite, da uradimo potrebne izmene u bazi ako se pokaže potreba.
« Poslednja izmena: 15.Dec. 2012, 16:16:14 jozi »