Autor Tema: Klasifikacija i taksonomija (meditacija na temu...)  (Pročitano 952 puta)

jozi

  • Moderator
  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1846
  • Večiti student biologije
    • Zaštita prirode
Klasifikacija i taksonomija (meditacija na temu...)
« poslato: 14.Nov. 2012, 13:17:10 »
Ovo bi možda trebalo da ide pod brbljaonica jer nije španski vosak, ali je u meni "sazrelo" da podelim, pa ko misli neka prebaci...

Detaljno studirajući botaničku nomenklaturu i taksonomiju u zadnjih godinu dana (tokom priprema za Portal) zaključio sam da je toliko komplikovana, da će u botanici teško ikada nastati jedinstven sistem.

Botanički taksonomisti su stvari dodatno iskomplikovali delidbom dobro poznatih i utemeljenih subsp. (podvrsta), var. (verijetet), f. (forma) na dodatne grupacije. Ovo se ispostavilo potrebnim kod složenih grupa glavočika (Compositae), mahunarki (Fabales) i kod trava (Poaceae). Neke grupe biljaka čak proučavaju međunarodne ekspertske organizacije grupisane oko datog reda – tipa Compositae-group ili Sileneae-group koje imaju svoju organizaciju, databazu, vebsajt itd.

Kako ja vidim iza ovoga je jasna želja da se stvari standardizuju, ali haos nastaje kod citiranja literature ili traženja vrste u istoj. Samo jedan primer: vrsta bobovnik, sada Hylotelephium maximum pre nekog vremena bio je poznat kao Sedum maximum, i to izveden iz podvrste Sedum telephium subsp. maximum. Sada su ovi raniji nazivi prešli u sinonime. Šta su izdvajanjem ovog taksona iz reda žednjaka (Sedum) pojednostavili, iskreno ne znam?

Ispod familije ubačen je Tribus, a susrešćete se i sa izrazima sekcija (sect.) i agregat (agg.). Kako ja shvatam, ovi taksonomski termini su standardizovani (jer nisu novine) da eliminišu silne morfološko-fenotipske podvrste i biogeografsko-endemske varijetete, za koje se DNK analizom utvrdilo da se i ne razlikuju mnogo od tipske vrste.

Primeri podela:
Tribus Astereae Cass. kod Compositae
Vrsta Silene noctiflora L. spada pod sekciju Silene sect. Elisanthe (Fenzl) Fenzl
Rubus fruticosus agg.
Pilosella piloselloides aggr.
Mentha x piperita 'kompleks' sa preko 20 opisanih formi/podvrsta koje se sažimaju pod Mentha balsamea Willd.

Ko želi više da zna:
http://www.bionet-skola.com/w/Klasifikacija_biljaka
http://www.bionet-skola.com/w/Magnoliopsida
http://www.bionet-skola.com/w/Seminarski_rad:_Asteraceae
http://sr.wikipedia.org/wiki/Fabaceae
http://www.ildis.org/
« Poslednja izmena: 17.Nov. 2012, 22:53:47 jozi »