Autor Tema: nova porodica buba na Fruskoj gori [Salpingus ruficollis, Salpingidae]  (Pročitano 813 puta)

Gabor Mesaros

 • Administrator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 722
Dragisa, ovo ce te sigurno zaintrigirati. Da orgaizujemo potragu da potvrdimo nalaz?

Pregledajucu svoju staru zbirku i pripremajuci se za njen popis za unos u BioRaS bazu, natrcah na ovog malisu od blizu 4mm. Prepariran, neodredjen decenijama ceka da ga neko pogleda. I eto, doslo to vreme.Prvo sam pomislio da je neka curculionidae ali kad sam bacio pogled pod binokularom, nije. Glava izduzena ali ostale karakteristike ne odgovaraju. Tu se ja zaintrigiram pa povadih knjige, prevrnuh internet i dodjoh do toga da ne moze nista drugo da bude do Salpingus ruficollis, bizarni predstavnik jos bizarnije porodice Salpingidae koja, po Fauni Europea nas siroko zaobilazi. I odrasli i larve vode skriven nacin zivota pod korom suvih grana i izgleda da su grabljici, napadaju potkornjake i lisne vasi. Nisam bas u toku sa ovom grupom, ali koliko znam nije jos prikazana kod nas.

Lokalitet mozete procitati sa etikete. I samo da dodam, bio sam jaaako mlad kad sam je uhvatio i preparirao, nasao sam je dok sam kao student bio na strucnoj ekskurziji iz predmeta vise biljke.

Slika je losa jer sam samo provizorno fotografisao da bi ovu zanimljivost podelio sa vama.

PS. Etiketa je pravljena tako da sam na A4 format kuckao podatke: datum, lokalitet, legator i to posle fotografisao, razvijao na crno beli foto papir, seckao i nabadao na iglu. Tada mi to nije izgledalo nesto mnogo tesko i zametno, jednostavno tako se radilo. Bilo je na zapadu da se kupe mali pecati gde su se slagala slova, ali sa tadasnjom standardom o tome sam mogao samo da sanjam. Danas je ipak mnogo lakse, napravim pripremu etiketa i odstampam na a4 hamer na laserski printer, seckam, nabadam i gotovo.

« Poslednja izmena: 12.Nov. 2012, 17:09:07 Gabor Mesaros »
Gabor Mesaroš
Protego, Subotica

slavko

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 754
Odg: nova porodica buba na Fruskoj gori
« Odgovor #1 poslato: 06.Nov. 2012, 17:21:41 »
super, jako zanimljivo, sto je samo jos jedan dokaz da zbirke imaju veliku,neprocjenjivu vrijednost..
ako ti nije tesko da nam napises na koji nacin preparise koleoptere, preparacije su ti savrsene....pozzz :)
leptirici

Dragisa Savic

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1948
Odg: nova porodica buba na Fruskoj gori
« Odgovor #2 poslato: 06.Nov. 2012, 19:01:35 »
Ne brini, naćiću je ja pre ili kasnije ponovo.

Gabor Mesaros

 • Administrator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 722
Odg: nova porodica buba na Fruskoj gori
« Odgovor #3 poslato: 06.Nov. 2012, 19:22:47 »
Slavko,

Tvrdokrilce nije tesko preparirati. Treba se samo naoruzati sa strpljenjem, sa par cetkica (za pomeranje nogu), mekanom pincetom, entomoloskim iglicama, kartoncicima, lepkom i jakom lupom.

Ima dve osnovne tehnike koje se primenjuju u zavisnosti od velicine. Oni koji su manji od oko 9mm se lepe a one krupnije se probadaju (mada ima i takvih koji i najvece tvrdokrilce lepe). Lepe se na kartoncic bilo koje velicine na koji tvrdokrilac moze da stane ali, radi lakseg pakovanja u kutije, najbolje je drzati se nekih standardnih velicina. Vidi sliku. Kartoncici se mogu kupiti (http://www.entosphinx.cz/pins/) ali se mogu i seckati od nekog kartona. Ja licno imam gomilu isprepariranog materijala na kartoncicima koje sam u vreme krize seckao od hamera. Veci problem je lepak. To je specijalni lepak koji treba da se rastvara u vodi i ja koristim neki na bazi ribljeg tutkala. Lepak nije skup ali se tesko nabavlja. U vreme krize sam koristio gumi arabica ali se on posle izvesnog vremena kristalise i bube otpadaju sa kartona  :( . Lepkove tipa OHO, lepkovi za drvo i sl. zaboravi. Samo ces upropastiti materijal koji si mukotrpno skupljao.

Nadam se da ce ti ovo pomoci.
« Poslednja izmena: 07.Nov. 2012, 09:09:52 Gabor Mesaros »
Gabor Mesaroš
Protego, Subotica