Autor Tema: Veliki pećinski pauk (Meta menardi)  (Pročitano 4278 puta)

Dragisa Savic

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1948
Veliki pećinski pauk (Meta menardi)
« poslato: 17.Sep. 2012, 20:22:15 »
Bio sam danas u tzv. Perinoj pećini na Fruškoj gori. Nije to prava pećina već podzemni hodnik dužine 75m  koji su koznako, koznakad i koznazbog čega iskopali. Unutra izgleda kao prava pećina, vrlo je skučeno i nisko. Ima slepih miševa (koje nisam video) i kolko sam uspeo da prebrojim oko 50 velikih pećinskih paukova. Evo i slika, a dole je i prigodan tekst o ovoj vrsti.Meta menardi  – veliki pećinski pauk

Veliki pećinski pauk je jedna od 955 vrsta na svetu (u Evropi samo 29) iz familije Tetragnathidae. Široko je rasprostranjena i javlja se uglavnom u brdskim regionima širom Palearktičkog regiona (izuzev Japana). Živi u pećinama, podrumima, šahtovima i među kamenjem, odnosno na srednje vlažnim mestima sa konstantnom temperaturom iznad 7° C. Pećine u kojima je vlažnost visoka im ne odgovaraju.

Dužina tela mužjaka je 11-13mm a ženki 14-17mm, boja prilično tamna, glaveno-grudni region je crveno braon, stomak bledo ili tamno braon a na celom telu postoje crne šare. Često su vidljive dve velike mrlje na stomaku. Noge su braon sa crnim prstenovima. U Evropi živi 8 vrsta iz ovog roda a u Srbiji živi samo M.menardi tako da se ne može zameniti sa drugom vrstom. Sličan je donekle mali pećinski pauk Metellina meriannae koji je manji i boja tela mu je više siva. U pećinama živi i puno drugih vrsta paukova ali su uglavnom mnogo manji od ove vrste.

Parenje se odvija uglavnom početkom leta. Nakon toga, od sredine jula do početka avgusta ženka gradi kokon prečnika 2-3cm koji visi sa tavanice. Kokon sadrži 200-300 jaja koje ženka čuva naredna 2-3 meseca, tj. do svoje smrti. Krajem avgusta kokon počinje da se raspada i mladi pauci postaju vidljivi kao male crne tačke. Mladi pauci zapravo ne napuštaju kokon do sledećeg proleća. Na proleće mladi pauci odlaze do ulaza u pećinu gde provode nekoliko dana do nekoliko nedelja a nakon toga neki ostaju u pećini a neki odlaze u potragu za drugom pećinom. Na ovaj način se populacija i održava i rasprostire.

Veliki pećinski pauk dostiže starost od 2-3 godine za razliku od većine drugih vrsta paukova koji žive samo tokom jedne godine.
 
Mreža koju ovaj pauk pravi smatra se rudimentiranom jer je 20-30 cm u prečniku i retko mu služi za hvatanje plena. On većinu vremena provodi na zidu pećine ili visi zakačen tankim nitima za mrežu gde hvata mokrice, bube, stonoge, leptire i druge male životinje, a povremeno čak i puževe. Ovakav način lova, bez direktnog oslanjanja na mrežu, koji se prvobitno koristio za hvatanje plena, može se smatrati adaptacijom na život u pećinama.
« Poslednja izmena: 19.Sep. 2012, 14:01:42 Dragisa Savic »

milan.djuric

 • Ovlašćeni pristup
 • Lutka
 • *
 • Poruke: 449
 • StaracFocha
  • Leptiri Srbije
Odg: Veliki pećinski pauk (Meta menardi)
« Odgovor #1 poslato: 19.Sep. 2012, 21:24:56 »
Dragiša bravo, mislim da je ovo suština onoga šta bi ovaj forum trebao da bude. Prilika da se vidi, nauči...  ;)