Autor Tema: Pozdravna reč domaćina foruma  (Pročitano 3400 puta)

Srdjan Janev

  • Administrator
  • Jaje
  • *****
  • Poruke: 40
  • Odgovaran za HW i SW foruma
Pozdravna reč domaćina foruma
« poslato: 15.Okt. 2011, 18:36:54 »
Dragi moji,

Veseli me što ovo čitate. Nadam se da ćete napisati i koju, a da ćete i poslati po neku sliku.

Domaćin ovog foruma je Istraživačka stanica Petnica.

Odgovorni za funkcionisanje foruma su "sistemaši" Petnice, a na prvom mestu ja, tj. Srdjan Janev što se tiče hardwera i softwera. Za ostalo odgovarate vi - članovi foruma i "gazda" foruma.

Želim da vas obavestim o nekim činjenicama u vezi foruma. Trudiću se da, ako bude promena, menjam ovu poruku tako da uvek možete imati uvid u pravo stanje. Elem:

1. Softver koji "vozi" forum je open-source tipa. U gornjem desnom uglu ove (a i ostalih strana) imate naziv softvera. Link koji vodi do pisaca je negde na dnu strane. Ako odete tamo, tu ćete naći dodatna dokumenta i uputstva za upotrebu. A to je i pravo mesto za postavljanje pitanja tipa "... kako da ..." ili "... pokušavam ovako ali nikako da mi ..." i sl.
Pravo ali ne i jedino. Ako neka "prosta" funkcija neće da vam "prodje" slobodno mi pošaljite poruku ili pitajte na forumu. Već je bilo "trivijalnih" situacija i delom su uspešno rešene. Biće ih još. Ako ste već otkrili da nešto ne šljaka kako treba nemojte čekati da još neko to otkrije i postavi pitanje.

2. Forum se vrti na svojoj mašini koja je pod Linuxom. Ubuntu 11.04. server varijanta. U pitanju je i386 mašina na 2.4 GHz, sa 2 GB RAM-a i 130 GB HD-a. Bez RAID-a. Bez UPS-a. Internet link je (sa simetričnim up/down) brzine 1 Gbs ka RCUB-u, centru Akademske mreže Srbije.

3. Korisnik (user) koji "vozi" forum nema pravo logovanja na mašinu. Osim root-kit snifera i denyhost mehanizma koristi se još ossec kao mehanizam zaštite.

4. Samo se jedan korisnik (user) može logovati na server i to iz "lokalne" petničke mreže.

5. Back-up će se raditi na mesečnom nivou. Ako "promet" bude velik, radićemo ga nedeljno.

6. Gazda foruma je Ci, ili ti u originalu dr Gabor Mesaroš. S njim dogovarate nove teme, pravila upotrebe foruma, pravila moderiranja, s njim rešavate sukobe (kojih se nadam neće biti), s njim raspravljate o poboljšanju foruma i sl.

7. Ja, doduše, imam administratorske privilegije. Treba da znate da ću ih koristiti isključivo da bi forum mogao da funkcioniše na nivou koji je softverskim opisom predvidjeno. Za sve ostale administratorske ili moderatorske aktivnosti se obratite Ci-u.

8. U Istraživačkoj stanici Petnica su u toku INTENZIVNI gradjevinski radovi koji za cilj imaju proširenje kapaciteta ISP. Ti radovi mogu dovesti do prekida struje ili mrežnih konekcija. Molim vas da imate razumevanje za to. Potrudićemo se da server na kome se "vrti" forum prebacimo na mesto koje pruža stabilnije uslove za rad.


9. Forumu se može pristupiti i preko URL-a sledećeg oblika http://forum.biodiv.psc.ac.rs

U nadi da ćete domaćinski koristiti resurse koje vam ustupano srdačno vas pozdravljam i želim vam svako dobro.

Srdjan Janev, ing.,
pomoćnik direktora ISP,
system administrator petničke računarske mreže.

« Poslednja izmena: 16.Okt. 2011, 09:58:47 Srdjan Janev »

Милош Поповић

  • Administrator
  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 551
Odg: Pozdravna reč domaćina foruma
« Odgovor #1 poslato: 18.Okt. 2011, 22:38:13 »
Srđane, dobar izbor mašinerije i softvera. SMF radi ko lud. Brzo, jednostavno, savršeno! Za ovako malu grupicu veselih biologa možda čak i predobar hardver.

Pošto sam i ja završio kao administrator, možete i mene da davite problemima i zahtevima.
_____________________

Милош Поповић
ХабиПрот, Булевар Ослобођења 106/34
11000 Београд, Србија