Autor Tema: Liči na vrganj  (Pročitano 1062 puta)

božEnka.hric

  • Ovlašćeni pristup
  • Leptir
  • *
  • Poruke: 1021
  • Zvocalo
    • fotke nastale u St. Pazovi
Liči na vrganj
« poslato: 23.Maj. 2012, 21:22:31 »
-

Videla sam u drugoj temi sliku gljive Xerocomus chrysenteron, pa se pitam da li su i ove moje iz tog koša. Slikano u St. Pazovi 06/07/2009.
Pohvale hrane moju sujetu, kritike me teraju da budem bolja a predlozi mi u tome pomažu.

Dragisa Savic

  • Ovlašćeni pristup
  • Leptir
  • *
  • Poruke: 1948
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #1 poslato: 23.Maj. 2012, 22:02:51 »
Ne samo da liči nego i jeste vrganj. ;)
Naziv Xerocomus koga i dalje koristi veliki broj mikologa takoreći više ne postoji jer su to sve sad Boletus-i.
Jestive su ali daleko lošije od Boletus-a koji su i ranije bili Boletus-i. ;D

božEnka.hric

  • Ovlašćeni pristup
  • Leptir
  • *
  • Poruke: 1021
  • Zvocalo
    • fotke nastale u St. Pazovi
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #2 poslato: 23.Maj. 2012, 22:17:23 »
-

OK, jeste vrganj i jeste jestiv.  I jeste chrysenteron?
Što se jestivosti tiče, toliko je malo gljiva kod mene da džaba znam koji su jestivi.
Pohvale hrane moju sujetu, kritike me teraju da budem bolja a predlozi mi u tome pomažu.

Dusan

  • Jaje
  • *
  • Poruke: 14
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #3 poslato: 24.Maj. 2012, 00:56:19 »
Jestivi su samo šeširi, do duše. Probao sam ih jednom  i u pravu si Dragiša, boleti su daleko ukusniji  :D . Takodje ovi su jestivi samo kada su mladi.

Дејан Ранковић

  • Ovlašćeni pristup
  • Leptir
  • *
  • Poruke: 646
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #4 poslato: 24.Maj. 2012, 08:12:38 »
Imam dugogodišnje iskustvo sa sušenjem Xerocomusa(raznih vrsta).
Moram reći da je prah od osušenih gljiva izvrstan za sosove, čorbe i dr.
Probajte da napravite namaz od krem sira(sirko 100gr plus 1-2 kašičice
suvih zlatača).Ovo treba dobro izmešati i ostaviti 12 sati u frižideru
da se sjedine ukusi. Posle toga se maže na krekere ili integralni hleb.
Probajte, fantastično je 8). Kad god sam ove gljive zatekao na terenu
uvek sam ih sakupljao i sušio. Ovo sam ukapirao kada sam jedne godine ostavio
jedan komad sirove u autu i ona se vremenom osušila. Njen miris je nedeljama
ostao neizmenjen i opojan. Pitajte prof. Uzelca za ovo.
Pozdrav od Dejana

Dusan

  • Jaje
  • *
  • Poruke: 14
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #5 poslato: 24.Maj. 2012, 10:13:39 »
Uuuuuu   :o zvuci sjajno!!! To sto kažu da danas: "Nema 'leba od nauke", ne mora znači da de može nešto drugo da se prezalogaji !  ;D

Милош Поповић

  • Administrator
  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 548
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #6 poslato: 24.Maj. 2012, 17:50:28 »
Оvo moramo da probamo!
_____________________

Милош Поповић
ХабиПрот, Булевар Ослобођења 106/34
11000 Београд, Србија

Dusan

  • Jaje
  • *
  • Poruke: 14
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #7 poslato: 09.Jun. 2012, 02:42:38 »
Dejane ja nabrao, osušio, usitnio i za koji dan javljam kakav je utisak, taman da se Miloš vrati iz Kraljeva pa da probamo zajedno! :)
Hvala na receptu  ;D

Дејан Ранковић

  • Ovlašćeni pristup
  • Leptir
  • *
  • Poruke: 646
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #8 poslato: 10.Jun. 2012, 08:13:23 »
Dušane, prijatno.
I ja sam neki dan našao nekoliko u mom dvorištu.
Gljive se suše i čekaju krem sir. ;)
Pozdrav od Dejana

jozi

  • Ovlašćeni pristup
  • Leptir
  • *
  • Poruke: 1846
  • Večiti student biologije
    • Zaštita prirode
Odg: Liči na vrganj
« Odgovor #9 poslato: 11.Jun. 2012, 15:36:07 »
Lepo i za oči i za stomak. Nemojte se prejesti gljive se teško vare ;D
(govorim ja koji znam da se prežderem kad god samo ima prilike...)

Jo, gljiva je inače 90% Boletus (Xerocomus) subtomentosus. Neka urednik grupe potvrdi.
« Poslednja izmena: 11.Jun. 2012, 15:47:01 jozi »