Iako je Forum odumro i ne znam da li će iko pročitati ovu moju vest, imam želju da podelim radost novog otkrića makar sa nekim zalutalim radoznalcem. Naime, prošle godine sam izveštavao o nalasku retke i dugo tražene i priželjkivane vrste Battarrea phalloides na Deliblatskkoj peščari. Nalaz je izvršio gljivar Branislav Kus, koji me je u aprilu t.g. odveo na na njeno stanište koje se nalazi na privatnom posedu u bašti vikendice. Stanište je sačinjeno od hrpe lišća, verovatno godinama taloženog. Dakle, i ove godine gljiva se pojavila na istom staništu.
Ali to nije sve. Ima još jedan radostan podatak. Na istom staništu, u vreme pojave Battarrea phalloides. javio je skup od oko dvadesetak komada prekrasnih zvezdača Myriostoma coliforme.
Značaj ovih nalaza je u tome što imamo potvrdu o vremenu pojavljivanja i jedne i druge vrste, kao i uvid u to kako izgleda mlado i još neotvoreno plodonosno telo Myriostoma coliforme. Snimci na Internetu u fazi otvaranja ove zvezdače su veoma retki. Njihova krastava kožica čini ih sličnim nekoj vrsti iz roda Scleroderma.