Autor Tema: Verujem da ćete mi verovati (CG)  (Pročitano 1481 puta)

ihi

  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1750
Verujem da ćete mi verovati (CG)
« poslato: 23.Maj. 2016, 18:35:58 »

Juče sam imao pune ruke posla. Posle kiše, snega, vetra, osvanuo je lep dan. Na uzvišenju od 1250 metara sreo sam se sa letećim, puzećim stvorovima, ali i sa stojećim. Izbor je pao na dve vrste pauka. Evo priče:
Primetio sam jednog paučića koji je na leđima nosio belu loptastu tvar, očigledno gnezdašce. Pokušao sam da ga uhvatim i stavim na kapu da bih ga fotografisao jer mi je gusta trava po kojoj se kretao pravila probleme. U tom "muvanju" gnezdašce je palo na zemlju a pauk je nastavio da beži, no nakon nekih 4-5 cm, naglo se okrenuo, dotrčao do izgubljenog gnezda, zgrabio ga prednjim nogama i uvukao se sa njim u travu. No ja začuđen tim prizorom ni do ovog trena ne mogu da dođem sebi. Čudim se izvanrednom materinskom nagonu jednog zglavkara.

Drug priča: Pečurka kao kućica
Krećući se preko livade prepune ranoprolećnog cveća, ugledao sam nešto nalik sjajnom, srebrnastom šeširu neke gljive. Kada sam prišao bliže primetio sam da je to sterilni deo prošlogodišnje vrste Calvatia utriformis. Iz radoznalosti podigao sam ostatak gljive, no ispod njega primetio sam dva pauka udaljena jednog od drgog 2-3 cm koji se ni najmanje nisu uzbudili zbog mog zavirivanja i prisustva. Napravio sam bez žurbe nekoliko snimaka, zatim sve vratio u prvobitni položaj.
Scena me je podsetila na jednu rusku narodnu priču koju je zabeležio Afanasjev o ćupu u kojem su živele razne  životinje.
U lepoj zbirci pauka Dragiše Savića nisam našao ove moje opisane junake.