Identifikacije > Noćni leptiri (Lepidoptera)

čiji je kokon

(1/1)

ihi:
Danas sam bio u Lipovičkoj šumi i osim par zanimljivih prizora (trčanje dve srne uz strmo brdo, trčkaranje po suvom lišću mladih gušterčića), a ono zbog čega sam tamo bio - gljiva - ni za lek.
Na jednom suvom hrastovom listu primetio sam ovu čauru iz koje je, čini se, izašao neki leptirić. Da li se može po obliku i mestu na kojem se kokon nalazi, znati čija je to bila kućica?

božEnka.hric:
.

Koliko je bio dugačak kokon?
Ne mogu biti sigurna, ali meni ovo liči na kokon neke ose čija se larva razvijala u gusenici. Viđala sam takve kokone kod te grupe osa. U određivanju kom redu insekata pripada ovaj kokon možda bi pomoglo da ste pažljivo rasekli kokon pa uslikali exuviju (košuljica, omotač lutke), međutim verujem da je sada za to kasno. Sem toga, to je vrlo teško uraditi a da se exuvija ne ošteti, jer kada je prazna jako je krta.

ihi:
Kao i uvek, hvala vam Boženka.
Kokon je bio dugo oko 1,2 ili 1,3 cm. I čini mi se da nije bio baš krt.

božEnka.hric:
.


Što se veličine kokona tiče (odnosno larvi koje su bile u gusenici) oni manji od 5mm su obično u grupi jer ih je bilo 10-20 u jednoj gusenici, dok su ovi srednji obično 1-3  a oni veliki mogu biti i do 15mm, u njima se razvijaju prave ose.
Da, kokon nije krt, naprotiv, žilavi su poprilično jer ih larve prave od neke svile. U kokonu se nalazi košuljica (exuvija) u kojoj je bio insekt, e, ona je krta nakon izlaska insekta. I upravo zbog te velike razlike žilavost-krtost jako je teško iseći kokon a da košuljica ostane neoštećena.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju