Autor Tema: Školski primer  (Pročitano 802 puta)

ihi

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1750
Školski primer
« poslato: 03.Dec. 2015, 20:10:16 »
Pre nego što pređem na temu da ukažem na jednu, po meni, zabrinjavajuću stvar. Naime, čini mi se da se Forum lagano gasi. Kao da je nastupio zamor. Ljudi se polako udaljavaju, ili prelaze na druge forume, a nemali je broj onih koji nikada nisu uzeli učešća ni u raspravi, a kamo li da prilože svoju temu. Mislim da bi "mrtve duše" trebalo eliminisati, one su lažan broj članova Foruma. Treba, možda, odrediti termin od dve godine, pa ako se neko ne javi za to vreme, treba ga brisati. Takav metod se primenjuje u mnogim oblastima.
Žalosno je što Forum nije uspeo da privuče znatniji broj profesionalaca, koji bi makar verifikovali amaterske nalaze.
Moja današnja tema je vrsta Agrocybe aegerita ili A. cylindracea.
U jednoj rondeli na dnu beogradske Skadarlije, u kojoj je nekada "živelo" stablo javora, početkom oktobra tg. pojavio se znatan broj jablanovača. Na tom malom prostoru, ne većem od 1,5 kvadratna metra, bilo je gljiva u svim karakterističnim fazama: mlade i svetlih šešira, mlade i ispucalih šešira, i uzrele sa braon šeširima kao i sa oker sporama rasutim po okolini. Baš lep primer za upoređivanje i edukaciju. Često početnici i neiskusni gljivari zastanu pred jablanovačama koje nisu onakve kave su na fotografijama u njihovim priručnicima. Mislim da ove fotografije rečito govore o promenama koje se događaju na šeširu gljiva usled odrastanja i drugih faktora (suše, vetra, mraza, premnogo vlage itd.)

Baluban_S

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 315
Odg: Školski primer
« Odgovor #1 poslato: 04.Dec. 2015, 01:54:03 »
Da, panj je prava školica za Jablanovače.

A donja slika me je podsetila na Sarajevo i Baščaršiju.

zoran gavrilović

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 867
Odg: Školski primer
« Odgovor #2 poslato: 04.Dec. 2015, 08:47:07 »
forum je mrtav, živeo forum :) ne znam šta će uopšte gljive na forumu bioras-a kada ni jedan nalaz ne možete da unesete. mislim možete, ali niko nikada neće da ga verifikuje. kod nas su izgleda jedino živi forumi tipa "ljubitelji tog i tog automobila". pogledajte samo koliko ima prisutnih članova, a koliko gostiju. gost kada vidi da osim malobrojnih niko nije aktivan i niko ne dobija odgovore, neće sigurno više da ga posećuje a ne da se još i registruje. moj vam je savet da ako već nemate, otvorite vaš profil na fejzbuku. sve što se tiče gljiva imate u fejzbuk grupi koja se zove "grupa za sakupljanje i determinaciju gljiva". ovu grupu je osnovalo po meni najbolje gljivarsko društvo u srbiji "gljivarsko društvo niš". tu će vrlo rado biti prihvaćeni vaši nalazi, vaši komentari, mišljenja itd itd. za svako pitanje dobićete ekspresno odgovor od marjana kuštere, branislava uzelca, iskre kajevske...pa i od dragiše savića. osim toga, videćete mnogo nalaza raznih gljiva a u najgorem slučaju (što se skoro nikada ne dešava) ako vam niko ne odgovori ili prokomentariše nalaz odnosno fotografiju, bar vidite kome se "sviđa". ako vas još nešto interesuje osim gljiva (npr. biljke, insekti...), mogu da vas uputim u grupe gde ćete takođe dobiti ekspresne odgovore ili mišljenja i komentare. 

ihi

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1750
Odg: Školski primer
« Odgovor #3 poslato: 04.Dec. 2015, 10:14:28 »
Hvala.
Zbilja sam star za nove avanture.
Žao mi je što gubi dah i prestaje da diše Forum o biološkoj raznovrsnosti Srbije.
Naslov je obećavao i ozbiljnost i raznovrsnost tema.

zoran gavrilović

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 867
Odg: Školski primer
« Odgovor #4 poslato: 04.Dec. 2015, 10:46:40 »
"Zbilja sam star za nove avanture".  ne verujem da tako mislite niti da se tako osećate. fejzbuk nije ništa komplikovan. korišćenje je jednostavnije od foruma. neko ga koristi za zabavu, neko da vidi prijatelje iz detinjstva, neko propagira svoju poolitiku...a ima i onih koji žele da prošire svoje (ne)znanje, odnosno onih koji žele da podele svoje znanje i pomognu drugima. za tako nešto služe fejzbuk grupe kao ova gljivarska koju sam naveo. pokušajte, ništa ne možete da izgubite već samo da dobijete. ako ništa drugo, videćete kako rade ozbiljna gljivarska društva, kakve seminare i edukativne izložbe organizuju, gde se i kada one održavaju, ili jednostavno šta je danas od gljiva nađeno npr. na vlasini :) 

Bojan Šeguljev

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 335
  • Flickr
Odg: Školski primer
« Odgovor #5 poslato: 04.Dec. 2015, 21:53:22 »
Problem sa fejsbuk grupama je manjak uređivanja od strane administratora. A to nužno vodi smanjenju kvaliteta postova od strane gljivara amatera.
Ne vidim problem u prisustvu "mrtvih duša" ili kako se to u internet slengu kaže "lurker-a". Veći je problem nedovoljna uključenost stručnih ljudi.
Na ovako "uspavanom" forumu nalazim vise kvalitetnih diskusija i dobrih fotografija nego na bilo kojoj fejsbuk grupi.
Jedna od takvih diskusija je i Dragišin nalaz ispucale jablanovače, a koju ste vi Ibrahime determinisali. Tada sam dobro upamtio pojavu ispucalosti klobuka kod te vrste. Kada sam u prirodi našao takav primerak nisam imao nedoumice o kojoj se vrsti radi. Stoga uvek kažem: kvalitet ispred kvantiteta.
Par kvalitetnih fotografija neke retke gljive mi više znače nego nekoliko stotina (često loših) fotografija na osnovu kojih nije moguće identifikovati gljivu dalje od roda.

zoran gavrilović

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 867
Odg: Školski primer
« Odgovor #6 poslato: 04.Dec. 2015, 22:31:59 »
to važi za pojedine grupe, jer ih naravno ima mnogo. ja sam naveo jednu gljivarsku gde će sigurno da vam objasne kako i šta da fotografišete ako već želite da dobijete id samo preko fotografije. naravno da to ne može bez mikroskopije za neke vrste i u najboljem slučaju dobićete samo rod. ako neko to ne može da shvati već se rukovodi mišlju "moja fotografija je baš super, a ovi stručnjaci ne mogu da mi odgovore koja je to gljiva. pojma nemaju", taj će biti izbačen iz grupe ili u najboljem slučaju ignorisan. za biljke npr imam grupu "biljke srbije" i njenu mlađu sestru"koja je ovo biljka". tu su uvek spremni da pomognu nejo jogan, vladimir ranđelović, alenka mihorič, za travčice nermina sarajlić itd. itd. za insekte grupa "insekti srbije" ili samo za leptire "leptiri srbije". tu će vam ekspresno pomoći oni koji su i na portalu bioras-a koordinatori grupe i taksonomski specijalisti.

ihi

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1750
Odg: Školski primer
« Odgovor #7 poslato: 05.Dec. 2015, 08:53:47 »
Hvala Bojane. Za mene je naš Forum više od zabave. Na njemu ima vrlo mnogo korisnih rubrika koje čovek može da prati i da u njima učestvuje. Ja sam za ove dve protekle godine priložio oko 1400 fotografija raznih sadržaja. Tako je i sa drugim vrednim saradnicima.
Ali, kad odem na statistiku, vidim da Forum jedva životari. Kad uđem na Forum, osim nekoliko gostiju, potpuno sam sam. Ranije nije bilo tako. Zateknem po dva-tri člana. Mnogi vredni članovi su nestali. Nedavno sam se u šali, a i u zbilji, pitao šta li nam oni sprameju što ih tako dugo nema.
Neke moje teme žive su preko dve godine, imaju i preko 5000 poseta.

« Poslednja izmena: 05.Dec. 2015, 08:56:57 ihi »