Autor Tema: Armillaria gallica (A. bulbosa)?  (Pročitano 1025 puta)

Milan Jovanović

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 250
Armillaria gallica (A. bulbosa)?
« poslato: 15.Nov. 2015, 23:45:30 »
Na osnovu drški proširenih pri dnu...

Gradac, 07.11.2015.
Baluban_S

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 315
Odg: Armillaria gallica (A. bulbosa)?
« Odgovor #1 poslato: 22.Nov. 2015, 20:29:59 »
Na osnovu žutog prilično izraženog prstena Armillaria mellea.

Milan Jovanović

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 250
Odg: Armillaria gallica (A. bulbosa)?
« Odgovor #2 poslato: 24.Nov. 2015, 23:04:32 »
Hvala!

Svestan sam da se u to ne treba pouzdati, ali na internetu ima dosta slika sa veoma sličnim prstenom, a nazvanih Armillaria gallica.

Ili ja ne prepoznajem razliku.

Baluban_S

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 315
Odg: Armillaria gallica (A. bulbosa)?
« Odgovor #3 poslato: 28.Nov. 2015, 22:17:00 »
Bolje je ipak da čitaš tekstove sa opisom gljiva jer je to često pouzdaniji metod od fotografija sa interneta.

A.galica ima veoma nepostojan prsten, često jedva vidljiv i vlaknas. Raste u mnogo manjim grupama nego A.mellea i to najčešće naizgled na zemlji, ali je ipak povezana sa korenom drveća.

Inače su veoma slične i ne bi me iznenadilo da genetičari kažu,mada još nisu, da je to jedna te ista gljiva.

Vidim da te fasciniraju Armillarie pa ti dajem u prilogu malo više informacija iz literature.
« Poslednja izmena: 28.Nov. 2015, 22:47:56 Baluban_S »

Baluban_S

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 315
Odg: Armillaria gallica (A. bulbosa)?
« Odgovor #4 poslato: 28.Nov. 2015, 22:18:41 »
I još malo Armillaria.

Ima ih naravno još, ali mislim da će i ovo biti dovoljno.
« Poslednja izmena: 28.Nov. 2015, 22:48:48 Baluban_S »

Milan Jovanović

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 250
Odg: Armillaria gallica (A. bulbosa)?
« Odgovor #5 poslato: 01.Dec. 2015, 01:38:57 »
Puno hvala na odgovorima i materijalima.

Jesu mi interesantne, ali za sada jedino mogu da zaključim da ne mogu da ih raspoznam. Pogledao sam materijale, i potražio još opisa, ali među njima ima protivrečnosti. Takođe, čini mi se da neke izričito navedene osobine u stvari ne važe baš uvek.

Recimo, zaključci iz više opisa bi bili da plodno telo A. bulbosa raste na zemlji, a A. mellea i A. ostoyae na stablima i panjevima. Ili da A. bulbosa raste u manjim grupama, a A. mellea u velikim grupama. Ili da žuta boja prstena, i žute pahuljice na stablu ispod prstena (prisutno recimo na slici u ovoj temi) ukazuju na A. bulbosa. Ili da nazubljena braon ivica prstena ukazuje na A. ostoyae.

Pa ako jesu različite vrste, a granice među njima se ne mogu baš precizno povući, pada mi na pamet mogućnost hibridizacije među srodnim vrstama. Ne sećam se da sam video nešto o tome vezano za gljive.

Baluban_S

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 315
Odg: Armillaria gallica (A. bulbosa)?
« Odgovor #6 poslato: 03.Dec. 2015, 00:33:13 »
  U pravu si da nije baš lako povući granicu kod Armillaria. Gljive u različitim fazama razvoja mogu prilično da liče. Zato, ako imaš mogućnost, pokušaj da istu gljivu obiđeš nekoliko puta pa će ti sve biti jasnije.

Armillarie su inače veoma slične po izgledu, pa i po jestivosti. Nije baš neki problem ako ubereš za konzumaciju neku od njih. Naravno treba ih dobro prokuvati, 10-tak minuta, i vodu baciti. Malo su ljigave kada se obare, ali i prilično ukusne kada su mlade. Neki kažu da ostavljaju medeni ukus u ustima prilikom jela.

A što se tiče razlika, pa ima ih dovoljno da ih razlikuješ. Da, obavezno treba pogledati drvo na kome raste, a i malo okolo.

Armillaria mellea nije baš probirljiva i obožava listopadno drveće. Raste najčešće u velikim buketima oko živog drveća i u njihovoj blizini naizgled na zemlji. Na normalno razvijenim primercima ima izražen žućkast prsten u obliku MEMBRANE koji dugo ostaje takav.

Armillaria gallica ima slabo izražen KONČAST prsten. Veoma brzo, i na normalno razvijenim primercima, on gotovo nestane. Ali vide se dugo ostaci i delovi končića, ponekad  povezani i sa ivicom šešira. Zato nosi lupu u šumu. Mnogo se ređe sreće nego A. mellea. Najčešće ne raste u velikim buketima već po par gljiva naizgled na zemlji, ali svakako povezana sa korenom drveta.

Armillaria ostoyae isto nije baš česta i odlikuje je ta lepa žuto braon ivica na mladim primercima koja odmah privlači pažnju. Samo kod starijih primeraka ta braon ivica može da bude i od početka naglog sušenja prstena na suncu.

Pomenuo bih tu još neke, na primer:

Armillaria cepistipes je najsvetlija Armillaria koje sam ja video i brao. Šešir je veoma svetao i boja je svetlo krem. Listići su u početku beli a posle crvenkasto poprskani. Suknjica je takođe bela, sa tek malo žute nijanse. Obožava listopadno drveće a Breza joj je omiljena vrsta. Na Fruškoj gorio na Letenki ima (bilo je) više Breza. Slikao sam je ispod dve breze 17.11.2012 godine. Breze su naizgled bile u punoj snazi, ali ovoj gljivi je bilo dovoljno 2 godine da ih potpuno osuši. Sada su posečene, i koren je izvađen već. Ove godine 07.11.2015 sam je slikao ponovo ispod još dve Breze na Letenki. Bio sam sa kolegom Dušanom. Gljive smo sve pobrali jer su bile veoma lepe i mlade što možeš videti na priloženoj fotografiji. Sve ostatke stručaka i gljiva smo pokupili u kesu i odneli ih do bureta za otpad. Ne verujem da će to spasiti Breze ali možda im produži život. Ostalo je još samo 2 Breze koje su sa druge strane puta i za sada nisu postale ručak za gljive.

Armillaria tabescens - Grmaca je slična ostalim Puzama, sem jedne bitne sitnice. Uopšte nema prsten, a to se vidi odmah. Jestiva je isto kao i ostale Armillarie a najaromatičnija sušena. Obožava Hrast.

I na kraju jedno pitanje. Da li znaš koji je najveći i najstariji organizam na zemlji? Ako si pomislio Kit ili Dinosaurus, e pa nije. To su razne vrste, prave napasti u šumama, gljive Armillarie. Imaš u prilogu jedan kraći tekst o tome.

Nadam se Milane da sam ti pomogao da barem ove najčešće Armillarie skineš sa dnevnog reda i da ih uglavnom razlikuješ.

Što se mene tiče toliko o ovoj temi.Milan Jovanović

 • Lutka
 • ****
 • Poruke: 250
Odg: Armillaria gallica (A. bulbosa)?
« Odgovor #7 poslato: 03.Dec. 2015, 12:45:41 »
Hvala puno za posvećeno vreme i trud. Sve će biti korisno pri sledećim nalazima.