Autor Tema: za gosn. jožija  (Pročitano 520 puta)

zoran gavrilović

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 867
za gosn. jožija
« poslato: 15.Feb. 2015, 14:34:32 »
pročitao sam na nekoj ranijoj temi da bi posetili vršački breg radi biljaka. e sad, ako ste u cajtnotu sa vremenom, da vam otkrijem jednu malu oazu koja iako je pristupačna, retko je posećena. na fotografiji je prikazano kako da stignete do nje. dakle, asfaltnim putem od vršca ka vršačkoj kuli i na prvom usponu ne skrećete desno ka velikom parkingu, već dole levo do vidikovca, odnosno ove crkvice. prođete između stubova koji predstavljaju "isusov put" i uska stazica kroz žbunje vas vodi na ovo mesto koje nazivaju kalvarija. tu su razni žednjaci, majčina dušica, kantarion, različak, zimzelen, šarena perunika, divlji karanfil, Lathyrus sphaericus Retz., pretplaninska detelina, engleska detelina, poljska detelina, vilin luk, okruglasti luk, žuti luk, uskolisna mlečika, Erodium ciconium (L.), Ornithogalum refractum,Veronica teucrium L., Ajuga genevensis L., stidak, ptičje grožđe, Cytisus procumbens,Verbascum phoeniceum L., poljska urodica, veliki čistac, velika graorica, lisičji rep (lisičina), Veronica dillenii, Filago arvensis L., kiseljak, japanska klasača, đipovina, kotrljan, žablja trava, obični lanilist,Inula salicina L., beli glog, šipak, divlja kruška (doduše jedna), divlja narandža, gledičija, nešto malo kupina, pasji dren, jorgovan itd.itd. kao i nažalost od skora Erigeron annuus. ovo su samo neke koje sam fotografisao i koje su mi drugi identifikovali (ja pojma nema o njima :) ). naravno ima još biljaka koje bi pravi poznavaoci otkrili. pored crkvice vam je česma sa pitkom vodom i hladovina za automobil i odmor. bez po muke do mnoštva nalaza :) naravno, bez dugih pantalona, čizama i šešira za sunce nikako. žalosno je što ovo područje ne podpada u zaštićenu zonu, odnosno predeo izuzetnih odlika, a za ispašu ga koriste i strogo zaštićeni leptiri kraljev plašt, lastin repak i pandorina sedefica.     

jozi

 • Moderator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: za gosn. jožija
« Odgovor #1 poslato: 15.Feb. 2015, 18:02:32 »
Crkveni objekti, groblja i slično nisu i legalno ne mogu biti zaštićeni bez obzira na prirodu u njima, zbog vlasništva ili jer su više kulturna dobra, znači druga kategorija. Mada ima izuzetaka. Neolitska humka kod Žablja je zaštićena kao prirodna a ne kulturno-istorijska retkost, hm.

Neke druge humke i uzvišenja po Vojvodini su od srednjeg veka pretvarani u "Golgote" ili "Kalvarije" - mesta hodočašća - i tako ih u stvari sačuvali! Kulturna i verska dobra niko normalan nema nameru da dira. Tako je i sa grobljima koja su ponekad milije zaštićenih vrsta i biljnih zajednica.

Imam neke slike ove lokacije iz oko 1900, a video sam na nekim slikama i novije kako izgleda. Samo mogu da zamislim čega ima tamo!! Ja dolazim ove sezone kod Mileta Vučanovića, pa se čujemo!

Usput, pogledajte ovu sliku kule. Da li i danas ovako izgleda, da li je ovako uokružena livadskim cvećem?


zoran gavrilović

 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 867
Odg: za gosn. jožija
« Odgovor #2 poslato: 15.Feb. 2015, 18:31:33 »
mislim da je ova fotografija nastala baš sa kalvarije. levo se vidi ta divlja kruška koja je tu i dan danas (mada skroz ostarela i oronula, ali plodonosna) i ostenjaci pored nje. oko same kule je šuma i šipražje