Autor Tema: Ključ za vrste bresta (Ulmus)  (Pročitano 1831 puta)

jozi

 • Moderator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Ključ za vrste bresta (Ulmus)
« poslato: 23.Nov. 2014, 18:05:27 »
Sa ovim ključem sa bio dužan pre svega samom sebi jer ovu grupu nikada nisam dobro savladao, iako za Srbiju vodimo samo 5 vrsta (od toga jednu distinktivnu stranu, alohtonu vrstu). Mislim da je teška grupa, vrste su varijabilne (neke forme ću navesti), a postoje i spontani hibridi, naročito na vertikalnim preklapanjima areala (npr. Ulmus minor × pumila, Ulmus procera × glabra i Ulmus glabra × minor tzv. holandski brest itd.). Evo, radna verzija:


1a Cvetovi u zbijenim manjim ili većim grupama (dihazijama) u proleće, pre listanja; obod listova dvostruko testerast, osnova lista asimetrična ------- 2
1b Cvetovi u zbijenim manjim grupama (dihazijama) u rano proleće, pre listanja; obod listova jednostavno testerast, osnova lista simetrična ---------- 4

2a Cvetovi na dugoj peteljci, vise nadole; plodovi (orašice) po obodu trepavičavi, na dugoj peteljci. Listovi jajasti do okruglasti, veći nego u poljskog bresta, pri osnovi jako asimetrični, odozdo (s naličja) mekano dlakavi (bez čuperaka u uglovima bočnih nerava); listovi na manjoj peteljci. Lišće po obodu dvostruko testerasto, zubci srpasti. Kora tamnosivo-smeđa, ispucava u svetlim, tankim, širokim komadima. Drvo ima jaku izdanačku snagu iz panja, pa se razmnožava i vegetativno sa izdancima. Polimorfna vrsta, kao i ostali brestovi dosta je varijabilan. Šumska vrsta, ali ne obrazuje čiste sastojine. Kao prateća vrsta nastanjuje listopadne šume, naročito uz rečne obale, gde se od ostalih brestova meša sa poljskim. U ravnici ga nalazimo i na zaslanjenim tlima. -------
1. Ulmus (pedunculata) laevis (Brest vez)
2b Cvetovi gotovo sedeći, uspravni; plod go (bez trepavica po obodu). Lišće s naličja fino dlakavo ili ± samo uz žile. Kora je svetlija i ispucava uzdužnim trakama ------- 3

3a Seme u plodu ekscentrično stojeće. Kora sivosmeđa, do 3 cm debela, uzdužno duboko ispuca u mnogougaone ljuske. Grančice su raspoređene naizmenično. Ovogodišnje grančice gole ili retko i prolazno dlakave. Cvetovi na vrlo kratkim drškama, gusto zbijeni, u čupercima, brojni (na prošlogodišnjim grančicama); plodovi (orašice) nisu sa trepavičastim dlakam po obodu; gotovo sedeći. Cvet sa 3-4 prašnika. Listovi eliptični do objajasti, pri osnovi simetrični, na licu glatki i sjajni a odozdo (s naličja) samo između bočnih žila fino dlakavi (sa pojedinačnim belim dlačicama) a u pazuhu nerava sa čupercima; listovi sa dužom, izraženom peteljkom. Listovi po obodu dvostruko testerasti; nikad nisu režnjeviti.
Listovi sitni, 4-6 cm, na manjoj peteljci, 2-4 mm (var. minor, sitnolisni brest) – češći u južnijim krajevima, u šumskim zajednicama sladuna, cera, medunca i belograbića (npr. Vršački breg, Gornjak, Suva planina, dolina Lima itd.). Listovi veći, 5-10 cm, sa peteljkom 6-15 mm; pri osnovi nesimetrični (var. carpinifolia). Ponekad se na mladim granama i grančicama javljaju uzdužna krilata plutasta rebra (var. suberosa).
Drvo ima izražen vegetativni rast, razmnožava se sa izdancima iz korena. Ravničarsko-brdska vrsta koja se postepeno gubi do 600 mnv (iako je zabeležen i na 800 m i maksimalnoj altitudi od 1200 mnv). Uglavnom kao primešana vrsta nastanjuje listopadne šume, naročito uz rečne obale, gde se od ostalih brestova meša sa vezom. Na useklinama i krčevinama formira male, čiste šumice – brestike. Ovaj tip šumarka karakteriše i veći deo ravničarske zone (npr. u Bačkoj, uz puteve i pruge, kao i u živicama pored njiva) gde je brest ostatak nekadašnje preživele šumostepske vegetacije. Ovde su pojedinačni primerci često žbunasti, retko izraste u soliterna stabla zbog jake virulencije holandske bolesti brestova (Scolytinae+Ophiostoma ulmi et ssp.). U nekim delovima Evrope se poljski brest sadi i u drvorede (brestovi su jako otporni na zagađenost i izduvne gasove), dostiže veliku starost od preko 400 godina. -------
2. Ulmus (campestris) minor (Poljski brest)
3b Seme u sredini ploda. Cvetovi gotovo sedeći (na prošlogodišnjim granama), u gustim čupercima; dvopolni, prašnika 5-6. Listovi odozdo (s naličja) dlakavi, veliki (veći nego u poljskog i engleskog bresta), jajoliki, naglo izvučena vrha; s kratkom peteljkom. Lišće po obodu dvostruko testerasto, pri vrhu ponekad i trostruko ili sa još 2-4 režnjića kraj nešto oštrijeg vrha (var. cornuta). Drvo ne razvija izdanke sa korena. Kora srebrnasto siva, do 2 cm debela, glatka ili plitko ispucala. Grančice su raspoređene neuredno. Kao i kod ostalih brestova, zapažena je izražena intraspecifična varijabilnost unutar taksona, npr. var. typica čije je lišće bez režnjeva sa strane glavnog vrha a grančice su sa manje-više rapavim dlakama; var. cornuta odlikuje se sa krupnim, objajastim lišćem koje pri kraju ima dodatna 2-4 sporedna vrha (ali na istom stablu ima i listova bez tih vršnih režnjeva); od kultivara ističe se "piramidalni brest" (var. fastigiata) a postoji i "žalosni brest" visećih grana (var. pendula), cenjen u hortikulturi. Nastanjuje planinske šume kao primešana, sporadična i pojedinačna vrsta (najčešće prati bukvu). Kao soliterno stablo ne dostigne visinu poljskog bresta (kruna mu raste u širinu) ali takođe dostiže starost od preko 400 godina. ------- 3. Ulmus (scabra) glabra (Gorski brest)
3c Seme u plodu ekscentrično stojeće. Cvetovi na kratkim drškama. Listovi su asimetrični, sitni (dugi 4-8 a široki 3,5-5 cm), eliptični do jajasti, sa kratkom, 4-6 mm dugom dlakavom peteljkom. Ovogodišnje grančice trajno (i pred opadanje lišća) dlakave, plodovi okruglasti ili široko eliptični. Nastanjuje toplije južne i zapadne, brdske krajeve. Poznato je mnoštvo geografskih formi (npr. var. australis, var. dalmatica, f. ellipticifolia itd.) ali je najrasprostranjeniji tipski oblik, var. procera. ------- 4. Ulmus procera (Engleski brest)

4a Listovi nešto manji u odnosu na naše brestove (manji od 7 cm) osnova im je gotovo simetrična, a obod jednostruko testerast. Drvo poreklom iz Azije; sadi se u drvorede. ------- 5. Ulmus pumila (Sibirski brest)
« Poslednja izmena: 13.Jan. 2015, 00:37:30 jozi »

Mila M.

 • Jaje
 • *
 • Poruke: 31
Odg: Ključ za vrste bresta (Ulmus)
« Odgovor #1 poslato: 25.Nov. 2014, 16:43:49 »
Hvala, Joži.
Da li svi varijeteti poljskog bresta, Ulmus minor, imaju glatke i sjajne listove?
Da li možda varijetet minor ima rapave listove? Dragiša je u odgovoru na moje pitanje, u vezi poljskog bresta, u postu od 14.10. 2014. , naveo da Ulmus minor ima sitne, rapave listove koji nisu pri bazi izrazito asimetrični.
Mislim da ova karakteristika listova (glatkoća, rapavost) može biti važna za prepoznavanje.

jozi

 • Moderator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Ključ za vrste bresta (Ulmus)
« Odgovor #2 poslato: 27.Nov. 2014, 08:48:34 »
sitne, rapave listove koji nisu pri bazi izrazito asimetrični.
Mislim da ova karakteristika listova (glatkoća, rapavost) može biti važna za prepoznavanje.
Drugi deo rečenog je sigurno, za prvi ne znam. Kao što sam napisao ovo je tek radna verzija. U međuvremenu ću da doradim. Tako da hvala veliko za ovu napomenu. (Svi ključevi, a pregledao sam nekih 5, isključivo se bave maljavošću naličja, površinu lista ne naglašavaju kao važan karakter.) Mislio sam da ne postoji više ništa što se može znati o brestovima (računajući ono što stoji u BioRas-u), ali izgleda u biologiji nikad ne reci nikad. :) Ako ima načina da saznam, ja ću dopisati i to.

U fazi su izrade suplementa sa slikama koji je zahtevao malo više rada, biće sve jasnije, molim za strpljenje...
« Poslednja izmena: 27.Nov. 2014, 08:52:51 jozi »