Pokušavajući da identifikujem jednu vrstu ose, shvatih da je i druga koju sam slikao na istom mestu iz istog roda - Sceliphron

Ove ose su soltarne i predatori su drugih insekata i paukova (kao i ostale iz familije Sphecidae). Grade gnezda od blata u koja unose paralisan plen - paukove, i potom poležu jaja i zatvaraju komore. Shodno tome - ne brinu o potomstvu, i teško ćete doći u situaciju da vas ubodu - osim naravno čačkanjem prstima

Očigledno je da su ovde, na barici pored trotoara sakupljale građevinski materijal.
Prva vrsta je Sceliphron destillatorium. Dobra stvar je da nije u pitanju unesena severnoamerička vrsta S. caementarium - razlikuje se po žutim oznakama na thorax-u.
Trebalo bi da se javlja u predgrađima gradova i selima, ali izgleda da joj odgovaraju i ovakva urbana staništa - u konkretom slučaju lokalitet je odmah do malog parka.
17/06/2008 Novi Sad 0408839 5010811 80m
20/06/2008 Novi Sad 0408839 5010811 80m

Druga je S. curvatum, centralnoazijska vrsta prvi put registrovana u Evropi 1979. godine. Gnezdi se naročito u urbanim sredinama.

17/06/2008 Novi Sad 0408839 5010811 80m
11/06/2010 Novi Sad 0409964 5011008 83m - jedinka pronađena mrtva nakon tretmana komaraca iz vazduha.
Inače, svaki put nakon prskanja iz aviona (aktivna suspstanca je lambda-cihalotrin, ako se ne varam) na trotoarima po celom gradu se mogu naći desetine, a verovatno i stotine mrtvih bumbara, potom pčela i drugih opnokrilaca, tvrdokrilaca (pa čak i "mrcina" kao što je Anoxia orientalis

), naravno dvokrilaca, a te godine našao sam i jednog ošamućenog vilinog konjica (Sympetrum sp.). Tada sam sakupio određen broj jedinki različitih grupa insekata (oko stotinak, od čega je veliki deo bumbara). Nažalost, ovo sakupljanje nije bilo sistematično, ali bi organizovana akcija uz poznavanje putanje aviona i analizu koncentracije otrova u mrtvim jedinkama možda mogla da pruži naučne činjenice o efektu ovakvog načina kontrole komaraca na druge grupe insekata...

Bar je to idealistička zamisao koja mi se motala po glavi od onda