Identifikacije > Noćni leptiri (Lepidoptera)

UPOZORENJE Najezda belih moljaca, Euproctis chrysorrhoea (CG)

<< < (2/10) > >>

Boza48:
Pa oni su zadnji na lestvici hrane, to im je sudbina. A ima ih na hiljade, sve je u redu!

ihi:
Eto, ko bi očekivao da ovaj lepotan, Euproctis chrysorrhoea, može da napravi ljudima poprilične nevolje. Naime, sa enormnom pojavom ovih noćnih leptira u Rožajama, koji su preplavili trg a i sva mesta gde su noću upaljena svetla, padali su na večernje prolaznike i šetače zavrat ili u nedra, izazivajući kontaktne alergije. Specijalisti za kožne bolesti su sistemom elimibnacije, tažeći uzročnika, dobijali od bolesnika informacije da su im neki beli leptiri padali na telo.
Za ovu priliku pozirale su mi dve osobe iz mog komšiluka (nosioci alergije), dečak Hamza i mladić Nedim, kojima sam prikazao snimke moljaca da bi ih identifikovali. Bez dileme prstom su upirali u Euproctis chrysorrhoea.

ihi:
Lepidopterolozi, da li vam je bio poznat podatak o otrovnosti dlačica gusenice i leptira Euproctis chrysorrhoea?

božEnka.hric:
.

Nije mi bilo poznato, nisam nikada imala priliku da vidim ovog leptira. Ovde se pominje da dlačice gusenica izazivaju alergijsku reakciju.

ihi:
Ja ne znam engleski, ali moja  žena (koja je inače prevodiilac sa engleskog), našla je na jednom svežem sajtu tekst o najezdi ovih leptiira u Londonu. Čak postoji naredba gradonačelnika da građani uništavaju ove leptire jer izazivaju alergiju. U tom tekstu pominje se da leptiri, a i gusenice, izaazivaju alergije jer se njihove dlačice ponašaju kao iglice. Iz mog prethodnog pisma vidi se da dečaci koje sam fotografiisao nisu imali kontakt sa gusenicama već sa leptirima. I čujem za desetak istovetnih slučajeva u varoši.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju