Identifikacije > Noćni leptiri (Lepidoptera)

UPOZORENJE Najezda belih moljaca, Euproctis chrysorrhoea (CG)

<< < (10/10)

ihi:
Red bi bio da povučem opomenu iliti upozorenje koje sam izdao pre dve godine. Ovog leta moljaca Euproctis chrisorrhoea nije bilo ni za lek. Lepo mi je pre dve godine gospođa Boženka Hric kazala: kako su došli, tako će i otići.
A bili su došli u neverovatnim količinama. Čistači ulica su izjutra skupljali na plastove mrtvih leptira, tovarili ih u kolica i nosili na smeće. Dakle, od Vardara pa do Triglava sve se belelo od ovih po ljude vrlo opasnih moljaca. Neko je na elektronskoj mreži probao da kaže da ih moj zavičaj, Rožaje, produkuje i šalje levo-desno. Ove godine sam se bio pozicioniirao  da ih od aprila meseca pratim. Zaticao sam brojne gusenice (foto prilog poslat  B. Hric) kako brste mlade listove raznog drveća. Ali, nije došlo do važne faze u njihovom razvoju - ulutkavanja. Naravno, to prevazilazi moje znanje. Da li su iih uništili neki insekti koji su u gusenice polagali svoja jaja, ili neki meni nepoznati i nevidljivi predatori, tek početkom jula primetio sam simboličan broj leptira ispod ulične neonske rasvete - ali i oni su nestali.
Da zaključim: vrlo su elegantni, sa zanimljivim gnezdima sa jajima, ali daleko im bila lepa kuća.

zoran gavrilović:
znači to su bili samo turisti :D

božEnka.hric:
.

Turisti svakako. U prirodi je tako oduvek.

Ako se neka vrsta prenamnoži uvek se nađe neki predator, parazit ili bolest koja će regulisati njenu brojnost na prihvatljiv nivo. Kada na malom prostoru ima veliki broj jedinki neke vrste lako se šire i bolesti i paraziti, a i predatori mogu više svojih potomaka da othrane. Kada nestane domaćina (prve prenamnožene vrste) nestanu i predatori, paraziti ili bolest jer više nemaju čime da se hrane.

Kamo lepe sreće da se čovek manje meša u prirodu.

ihi:
Hvala Boženka na odgovoru. Dali ste preciznu dijagnozu. Mnogo smo saznali o ovoj pojavi, ali smo došli i do pouzdane liste domaćina kojima se ovi letiri hrane.
Idemo dlje i čekamo nešto novo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju