Identifikacije > Noćni leptiri (Lepidoptera)

UPOZORENJE Najezda belih moljaca, Euproctis chrysorrhoea (CG)

<< < (3/10) > >>

ihi:
Prošla je godina dana od kako sam izveštavao o najezdi noćnih leptira, Euroctis chrysorrhoea, izazivača kontaktnog dermatitisa. Priča se ponavlja, tačno na godišnjicu evo  ih ponovo. U Rožajama ih ima u neverovatnim količinama. Ne znam kakva je situacija u drugim  naseljima. Prošle godine sam imao alergiju na unutrašnjoj strani nadlanice. I nije istina ono što na Guglu na više mesta stoji da alergiju  izazivaju dlačice sa gusenice. Tvrdim i dlačice sa odrasle jedinke. Prilažem raskošnu ćubu ovog belog lepotana kojeg sam fotografisao juče na zidu i nameštaju moje kuće.

ihi:
Evo o kakvoj masovnosti noćnih leptira Euproctis chrysorrhoea govorim. To je invazija na Rožaje. Da li je ikom jasno šta je razlog pojavi tolikog broja jedinki. Ni čavke ih više ne jedu.

božEnka.hric:
Ovo kod vas je zaista velika najezda. Ne znam šta je razlog tolikom broju leptira, verovatno su se neki pogodni uslovi poklopili, dovoljno hrane za gusenice, povoljni vremenski uslovi za razvoj leptira u lutkama, nedostatak prirodnih neprijatelja, ptica recimo, ili je nešto doprinelo da nema dovoljno parazitoida na gusenicama pa se iz svake gusenice izlegne leptir, nema parazitiranih iz kojih se izlegu ose a gusenice uginu... verovatno ima još nekih razloga za ovo. Ali, priroda će se već postarati da se ovo ne ponavlja puno puta, li će biti hladne zime pa će izmrznuti, ili će se namnožiti predatori, neka bolest... Samo da se čovek previše ne upetlja u to, rešiće se i samo.

božEnka.hric:
.


Ovako je u Sjenici. Pogledajte video.

ihi:
Boženka, hvala. Više znate o mom širem zavičaju nego ja.
Danas sam zamolio službenika iz Doma zdravlja Rožaja da mi dostavi  boj obolelih od kontaktog dermatitisa (ako vode evidenciju). Znam mnoge koji nisu tražili pomoć od lekara, među njima sam ii ja.
Inače, prošle godine primećivao sam nekoliko čavki koje su jele Euproctis c. Pitam se šta je bilo s pticama? Da li je ova vrsta leptira  i za njih opasna?
Pre neki dan sam snimio video na kojem jedna čavka, sa ne baš velikim apetitom, jede ove prelepe i vrlo opasne moljce.
I ne znam kako da se odnosimo prema informaciji koju  sam našao na nekoliko sajtova u kojima se govori o tome da su opasne gusenice ovih moljaca, odnosno njihove dlačice, a ovde je, evidentno, reč o odraslim jedinkama.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju