Autor Tema: Pretraživanje i razno (ponovo) u BioRas-u  (Pročitano 418 puta)

jozi

  • Moderator
  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1846
  • Večiti student biologije
    • Zaštita prirode
Pretraživanje i razno (ponovo) u BioRas-u
« poslato: 26.Apr. 2014, 14:19:20 »
Primetio sam da se mnoge od primedbi na težinu ili sporoću unosa u Portal odnose na neke greške koje činimo mi. Znači jedno je loš program a drugo smo mi - ljudski faktor. Navešću samo neke primere i dati neke korisne savete iz ličnog iskustva:

1) Nema vrste koju hoću da unesem. I mene jako muči nedostatak mogućnosti pretrage i po sinonimima (kojih kod biljaka ima zaista mnogo), ali: razlog broj jedan za ovu primedbu je kada se pokušava uneti nepostojeći naziv iz naše beležnice. U 2 od 3 slučaja na ovu primedbu kolega je pokušao sa unosom nečega što je uneo sa greškom u kucanju, npr. "Unbellatum" ili najčešće "umbelatum" umesto "umbellatum" ili "ribidundus umesto "ridibundus" i tome slično. Nemože se od nas očekivati da budemo vrsni poznavaoci latinskog ali ipak, pazite na to!

2) Vrsta koju tražim nepostoji u bazi, molim da se unese. Umesto da nekog uvredim da ne zna kako treba koristiti računar, demonstriraću sopstvenim primerom šta može da se desi. Verovatno mnogi ne znaju kako da koriste klasičnu tehniku pretraživanja tzv. wildkard tehnikom, koja spašava od mnoge glavobolje, ali sledeće je i mene zbunilo. Pokušao sam sa pronalaženjem iz polja pretraga vrste za koju sam sigurno znao da je uneta. Nema, pa nema! Šta je ovo? Zar opet jedan bug?
Radilo se o vrsti Ornithogalum ortophyllum koja je poznata i pod sinonimom Ornithogalum kochi. Nakon što sam uz manju muku determinisao da je problem sinonim, ja krenem da tražim " Ornithogalum ortophyllum" - i ništa! Tek kad ukucah "%ortophyllum" izbaci mi se vrsta. Ovde napominjem da je kod svakog traganja dovoljno upisati "Orni" ili "%galum" ili "Ornithogalum o" da bi se brzo dobio traženi rezultat. Međutim primetite jedno prazno polje slova ispred imena koje sam uneo. Verovatno sam slučajno kliknuo na onaj dugački "space" ili na "tab" i eto problema. Naime to računar tretira kao slovo ili "nevidljivi karakter"! Njemu je ".Ornithogalum" drugo od "Ornithogalum" jer je mašina a ne fleksibilno i razumno ljudsko biće (nije u situaciji da donosi samostalne zaključke jer nije AI - veštačka inteligencija, koja još nije izumljena :D).
Za programere i one koji to razumeju: postoji nekakav script u EuroMed bazi koji tvoj unos "inteligentno" koriguje, ako si pogrešio u obimu od 1-2 slova. Ali nije uvek funkcionalno i uspešno. Garancije nema. Drugi sistem, koji je bolji je kod plantlist.org, gde se nakon ukucavanja startnih karaktera ili roda prikaže tipološki najbliže ime i kliknuvši na to dobije se - ponuđeno ime.


Ovim ujedno obaveštavam članove i čitaoce foruma, da se (konačno) planira krenuti sa korekcijama i poboljšanjem Portala o biološkoj raznovrsnosti. Biće ispravljeni bagovi koji su se u međuvremenu pokazali ali i načini unosa, a biće dodate i neke "šik" novine tipa, unos kroz Android sistem i slično da bismo pratili trendove...
« Poslednja izmena: 26.Apr. 2014, 14:45:06 jozi »