Autor Tema: Alciphron - podaci o nalazima insekata  (Pročitano 1346 puta)

božEnka.hric

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1022
 • Zvocalo
  • fotke nastale u St. Pazovi
Alciphron - podaci o nalazima insekata
« poslato: 04.Jan. 2012, 00:51:46 »

Većina vas zna da vodimo evidenciju o nalazima insekata u Srbiji. Baza se zove Alciphron i neki od vas svojski doprinose. Milan upisuje nalaze za dnevne leptire, viline konjice, trčuljke i strižibube. Enka upisuje podatke za noćne leptire i sve ostale insekte. Podatke prepisujemo iz knjiga i naučnih radova, upisujemo sve što vidimo i što nam javite, uključujući slike tipa 'nemam pojma šta sam ovo slikao/la'.

Jedan potpuni podatak čine: ime saradnika, vrsta, lokacija i datum. Do sada takvih podataka ima upisanih:
dnevni leptiri - za 196 vrsta preko 45000 podataka
vilini konjici - za 59 vrsta preko 1400 podataka
trčuljci - za 528 vrsta svega 210 podataka
strižibube - za 238 vrsta preko 3000 podataka
noćni leptiri - za 1670 vrsta preko 15200 podataka
ostali insekti - za 482 vrste 4000 podataka
Ukupno su unete 3173 vrste sa preko 68000 potpunih podataka. Ima još nepotpunih podataka iz literature. Baza sadrži 7000 slika. Najviše je slika imaga, oko 6000, ostalo su slike jajašaca, larvi i lutki.

Moraćemo još nekoga da uključimo jer sve teže postižemo. Ako ste voljni da preuzmete vođenje evidencije o nekoj grupi insekata (ili drugih životinja), samo napred! Pomoći ćemo koliko možemo. Takođe se nadamo da će uskoro proraditi portal u Petnici i omogućiti lakše i brže dostavljanje podataka.
Takva baza može da se iskoristi na mnogo načina. Za pisanje rada o nekoj vrsti ili određenom području, za argumentovan nastup u raspravama o zaštiti pojedine vrste ili područja, za praćenje neke invazivne vrste… Što je više podataka u bazi, njena primenljivost je sve veća. I zato apelujemo da dostavljate podatke u skladu sa svojim mogućnostima.
Moramo da ponovimo nešto što smo već bezbroj puta rekli. Zanimaju nas SVI podaci. Da bi baza davala verodostojnu sliku nemojte se ograničiti na 'interesantne' ili 'značajne' vrste, već prijavljujte i obične. Ne čekajte da odete na vama zanimljiv teren da biste podneli izveštaj, javite i dve-tri vrste leptira i buba koje ste videli kada ste išli u prodavnicu, na izlet sa prijateljima. Naravno, ako vrstu ne prepoznate pokušajte da je fotografišete.

Šteta je što mnogi od vas poznaju insekte a ne javljaju podatke. Za neke vrste imamo sramotno malo podataka. Drastičan primer je Leptinotarsa decemlineata - krompirova zlatica, za koju postoji svega 35 podataka!!! na 12 UTM polja. Beležili smo je samo nas četvoro! Nemoguće je da je ostali ne viđaju.
Želimo da ova baza ne bude samo Milanova i Enkina, već da bude naša, svima dostupna. Ne žalimo se zbog silnih sati koje smo proveli sređujući podatke, ali nam smeta što neke mrzi da utroše petnaest minuta da bi javili šta su videli/snimili. Smatramo da je fer da od sada podatke iz baze za svoje potrebe dobijaju samo oni koji aktivno učestvuju u njenom punjenju i unapređivanju.

Enka i Milan
Pohvale hrane moju sujetu, kritike me teraju da budem bolja a predlozi mi u tome pomažu.

Miroslav Milenković

 • Jaje
 • *
 • Poruke: 0
Odg: Alciphron - podaci o nalazima insekata
« Odgovor #1 poslato: 13.Jan. 2012, 00:18:40 »
Saglasan sam u svemu što je navedeno i nalazim da mogu više da doprinesem. Miroslav

božEnka.hric

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1022
 • Zvocalo
  • fotke nastale u St. Pazovi
Odg: Alciphron - podaci o nalazima insekata
« Odgovor #2 poslato: 02.Apr. 2012, 02:37:34 »


U prva tri meseca ove godine je zabeležena 21 vrsta noćnih leptira i 51 vrsta ostalih insekata.
Nadam se da će biti više podataka sad kad je krenula prava sezona. Sigurno nešto leti i mili kod vas, treba samo zabležiti ili slikati.
Pohvale hrane moju sujetu, kritike me teraju da budem bolja a predlozi mi u tome pomažu.