Autor Tema: Narcissus poeticus L. ?  (Pročitano 1474 puta)

Mila M.

 • Jaje
 • *
 • Poruke: 31
Narcissus poeticus L. ?
« poslato: 07.Mar. 2014, 12:13:10 »
Fotografije su snimljene 27.04.2013., na južnom obodu Vršačkih planina, jugozapadno od planinarskog doma (45.117479,21.356796)
Narcissus poeticus L.  se ne navodi u spisku biljaka koje su zastupljene na Vršačkim planinama ("Biljnogeografska analiza flore Vršačkih planina", Dr. Vera Panjković Matanović, Matica srpska, Novi Sad, 1989.).
Međutim, ova biljka se navodi u spisku identifikovanih biljnih vrsta na staništima Malog vršačkog rita (Studija zaštite: Zaštićeno stanište "Mali vršački rit", Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Novi Sad, 2012.). Ova studija zaštite može se preuzeti sa sajta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a tu se može videti i lokacija Malog vršačkog rita.

jozi

 • Moderator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Narcissus poeticus L. ?
« Odgovor #1 poslato: 07.Mar. 2014, 16:11:08 »
Da li je bilo više primeraka zajedno, razasuto na većem prostoru? Da li postoji mogućnost da su tu lukovice dospele antropogenim putem?

Verovatno nije od značaja, jer je ova submediteranska biljka u našim baštama još od vremena turaka, pa su odomaćene i gde nisu bile u postglacijalnom periodu. Primera radi, u Englesku je narcis unet 1538. a danas se u divljini može naći na celom ostrvu, pa ga s pravom tretiraju kao 'domaću' iliti naturalizovanu vrstu. Nasuprot tome, u nekim delovima Evrope smatra se stranim flornim elementom, a u severnoj Americi čak invazivnom biljkom. (Tu npr. deklaracija distributera hibridnih narcisa mora da sadrži garanciju o ne-invazivnosti, ali kako vidim konkretni primeri "invazije" su samo iz dvaju država, Misisipi i Nju Hempšir)

Sve to navodim, jer primerci na slikama odaju određenu sumnju da je u pitanju izbagla baštenska biljka. Izgledaju mi kao Narcissus poeticus subsp. poeticus tj. tipska (ujedno i gajena) forma, dok je u ovom delu Evrope autohton tzv. gorski narcis, Narcissus poeticus subsp. radiiflorus sa malo izduženijim laticama – na engleskom "Star-shaped Narcissus" (u  prevodu = zvezdastih latica). Gajena forma osim toga često ima obrnuto jajaste latice – var. recurvus. Naša domaća vrsta "školski" raste u rasponu između 600 i 1600 m, mada ga ima i u ravnici. Na priloženoj slici je stanište Bárányszeg u Gornjem Potisju (Mađarska), na svega 90 m n.m.v. Primerci narcisa koji se navode iz Malog vršačkog rita mogu biti – u stvari skoro sam ubeđen u to – divlji autohtoni narcisi kao ovi sa slike (radiiflorus).

Svojoj dilemi dodao bih i to, da svega nekoliko primeraka ne predstavljaju biološki održivu populaciju. Tamo gde narcis gradi prirodne ili pseudo-prirodne sastojine (npr. najvitalnije u Gatačkom polju u Hercegovini) "krajem maja ili u prvoj polovini juna stvaraju prekrasan bijeli tepih nježnih i opojno mirisnih cvjetova" (Mišić, et al. 1990).


(Izvor fotografije: http://baranyszeg.webnode.hu/news/baranyszeg-vedett-novenyei-/)
« Poslednja izmena: 07.Mar. 2014, 17:27:32 jozi »

Mila M.

 • Jaje
 • *
 • Poruke: 31
Odg: Narcissus poeticus L. ?
« Odgovor #2 poslato: 07.Mar. 2014, 17:38:22 »
Bilo je svega nekoliko primeraka. Moguće je da su tu dospele iz obližnjih bašti.
Hvala na odgovoru.