Autor Tema: Sivi soko u Subotici!  (Pročitano 2263 puta)

jozi

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Sivi soko u Subotici!
« poslato: 23.Nov. 2013, 17:46:51 »
Juče (22. novembar) oko podne ispratio sam kćerku na autobusku, kad ono iznad jedne zgrade u naselju Prozivka letkara poveći soko!
Prvo sam zbog veličine pomislio da je stepski (Falco cherrug), slikao mobilnim (videla se samo bela fleka :() pa sam odjurio po opremu. Ovo se zove ornitološka avantura — trebalo nekih 20 min. tamo-vamo do kuće a kolika je šansa da ptica još uvek bude na istom mestu kad se vratim?
Soko je odabrao super mesto jer se video sa oko 1 km kako stoji na vrhu zgrade. Uspeo sam da postavim stalak nasred ulice (na trotoaru) izoštrio i slikao seriju od 10 fotki u roku manje od 2 minuta, a onda je ptica raširila krila i poletela...
Sasvim sam zadovoljan obzirom da je ptica bila na najmanje 200 m udaljenosti.

Malo sam zumirao znajući da to ide drastično na kvalitet slike (što je nažalost i bilo istina iako mi je aparat podešen na 12 mpx).


Ne mislim da je ovo ista ptica koju je ranije video David Grabovac; to je - po meni - bio AD primerak, a ovo mi izgleda kao mlada ptica. Osim toga taj od oktobra prošle godine je imao belu traku na temenu... no dobro, verovatno je odtada odmitario pa se malkice promenio :) mada je mala verovatnoća da se radi o istom primerku.

Sutradan (danas) malo sam obišao Prozivku ali nikakvog kretanja, golubovi mirno sede kao ovde na slici. Mada to ništa ne znači, jer se i u prisustvu sokola ponašaju sasvim mirno, ili letkaraju unaokolo bez straha, čak nisam primetio ni da se pritaje/ućute kao recimo kada napada jastreb (na prvoj slici iz serije dole vidi se deo goluba koji upravo nadleće sokola).
 

Interesantna stvar, jedna svraka je doletela na krov zgrade blizu sokola i odatle ga gledala neprestano dok je soko čistio perje (ispalo je jedno letno pero što je palo na zemlju blizu mene, pa eto i još jednog materijalnog dokaza). Verovatno je soko i svraki i golubovima isto tako redak posetioc kao i nama :D Soko je kad je poleteo definitivno vladao nebom, nije ga napala vrana i slično, kao kad je gotovo uvek slučaj sa jastrebom ili kopcem koji se nađu da prolete ovuda.
Inače sa naše terase se vidi pola Prozivke (zgrade na slici), pa eventualno mogu da zapazim da li nešto napada golubove pa se uznemire — tako da možete biti sigurni da ću ovih dana malkice posmatrati nebili ponovo ugledao sokola.

   
 
 
 
« Poslednja izmena: 23.Nov. 2013, 18:20:31 jozi »

Дејан Ранковић

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 646
Odg: Sivi soko u Subotici!
« Odgovor #1 poslato: 23.Nov. 2013, 22:21:45 »
Jozi čestitke ;)
Takođe Boženki i Milanu na novoj vrsti. :D

jozi

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Sivi soko u Subotici!
« Odgovor #2 poslato: 24.Nov. 2013, 01:10:27 »
Popodne je počela da pljušti kiša pa ovih dana ništa od ponovnog posmatranja...

Jedna mala ispravka - prenaglio sam: prema opisu iz Collinsovog priručnika ptica ima sve odlike odraslih: poprečne linije a ne uzdužne šare (čak i po 'gaćama') i dosta široki, izraženi 'zulufi'; a po veličini je verovatno mužjak.
Na osnovu nešto rđaste boje na grudima, grlu i predelu glave prvo sam pomislio da bi mogla da bude mlada ptica (imm. ne juv.) ali je takva boja odlika i nekoliko podvrsta (npr. naše južnoevropske brookei dok je panevropski čisti peregrinus gotovo izumro) ˜– šteta što se nisu videle noge, onda bi svakako bilo nedvosmisleno :( mladima su zelenkaste.

Pošto je ovo drugi podatak iz Subotice za dve godine (možda i treći - nakon Davida i ja sam video jednu pticu prošle godine) treba reći da se ne radi o nekakvoj ekspanziji već o normalnom lutanju (na mađarskom se i zove "vándorsólyom" iliti soko selac). Najbrojniji su u oktobru-novembru, no netreba misliti na masovnost – čak i u regiji sa jakom mrežom posmatrača viđaju se svega oko 100 primeraka na godišnjem nivou (Haraszty et al). Mlade ptice nekoliko godina se ne ustale, dok ne postanu polno zrele i nađu sebi revir kada je sivi soko izražena stanarica. Primerci severne populacije se isto kreću ka jugu pa je pojava moguća svugde, naročito na mestima sa obiljem hrane kao u Subotici gde ima dosta podivljalih golubova, ili 'letećih pacova' kako ih neki sarkastični Subotičani zovu...

Dodatak: distinktivne evropske podvrste:
1. p. peregrinus (evropa); 2. p. brookei (jug-jugozapad); 3. p. calidus (severna); 4. mlada ptica (juv.)
 [Izvor internet]
« Poslednja izmena: 24.Nov. 2013, 13:36:30 jozi »