Autor Tema: šumsko pile  (Pročitano 4921 puta)

milan.djuric

  • Ovlašćeni pristup
  • Lutka
  • *
  • Poruke: 449
  • StaracFocha
    • Leptiri Srbije
šumsko pile
« poslato: 03.Dec. 2011, 19:24:51 »
Evo gljive koju sam ove godine prvi put video u prirodi. Verovatno nema naučni značaj, ali je bitna za primenjenu nauku - prehrambeni sektor.
Zove se šumsko pile, našao sam je 17. maja podno Beljanice i (uz malo veranja) ubrao.
Pomenuti primerak je završio u Đukijevom kotliću na Stolu, ali pošto je tu završio u gomili drugog, nije ostavio bitan utisak. Ja sam gljivu jeo i ranije, ali je bila sa pijace. Nisam obilazio latinske pijace, ali mislim da bi je tamo zvali Laetiporus sulphureus.
Zanimljivo je da sam na http://www.pcelica.co.rs/gljive/ našao sledeću izjavu "Kada se konzumira sa alkoholom može da izazove probleme u sistemu za varenje."
Prilažem sliku drugog šumskog pileta koji nam je na Povlenu spremila Dana carica. Bilo je ukusno kao i sve drugo što ona spremi, a iz priloženog se nagađa da uz nju nismo pili sokiće. Pozivam sve koji je nađu da hitno pozovu, jer ima nas dobrovoljaca spremnih da raskrinkamo navedeni mit.

Дејан Ранковић

  • Ovlašćeni pristup
  • Leptir
  • *
  • Poruke: 646
Odg: šumsko pile
« Odgovor #1 poslato: 04.Dec. 2011, 14:52:26 »
Milane
Što se tiče šumskog pileta slobodno jedi piletinu sa dodatkom piva ili slično.
postoji gljiva sivi jarčić(Coprinus atramentarius) koja izaziva antabusni sindrom
Naime sastojak u toj gljivi se nekada upotrebljavao kao lek u protiv alkoholizma
tako što je izazivao silne poremećaje kada se konzumira alkohol. Da pojednostavim
gljiva sivi jarčić(Coprinus atramentarius) je jestiva ali samo bez konzumacije alkohola
ili zna se  :-X Za šumsko pile se zna da poseduje neku termolabilnu supstancu koja
se termičkom obradom razlaže i tako omogućava da konzumiramo ovu ukusnu vrstu.
U svežem stanju ne sme se konzumirati šumsko pile a sa pivom bez problema.
Ja inače ne pijem pivo. Još jednu stvar sam čuo za ovu gljivu da kada se dobro
najedeš ovih gliva imaš ludo lepe snove. Probaj!
Gljiva se inače javlja kao parazit na vrbi, trešnji, šljivi i još nekim vrstama. Najviše u proleće
ali se nalazi i u jesenjem ciklusu.
Jestiva je dok je mlada i mekana, dok se cedi onaj sok. Kasnije ima dosta neprobavljivih
sastojaka i nije za upotrebu.
Pozdrav Dejan
« Poslednja izmena: 04.Dec. 2011, 14:57:12 Дејан Ранковић »

Dusan

  • Jaje
  • *
  • Poruke: 14
Odg: šumsko pile
« Odgovor #2 poslato: 18.Feb. 2012, 14:05:39 »
Ova gljiva je izuzetno ukusna i ne može  se zameniti ni sa jednom otrovnom gljivom, što je čini vrlo atraktivnom  za branje. Naravno tu je i činjenica da se često nalailazi na veliki broj plodonosnih tela na jednom mestu (na jednom drvetu) . Medjutim, treba obratiti pažnju na kojem drvetu se nalazi. Ova gljiva je poznata da ponekad kod konzumenata izaziva alergijske reakcije. Takodje je uočeno da gljive ubrane sa jela, borova i smrča češće izazivaju alergije. Uradjene molekularne studije su pokazale da i ako izgledaju isto, ove gljive su podvrste sa drugačijim mikohemikalijama od  Laetiporus sulphureus. Tako da treba izbegavati one koje rastu na bilo kojim četinarima I , nas do duše to ne pogadja, one koje rastu na drveću roda Eucalyptus . :D
P.S. ovo za san ću obavezno isprobati, zvuči izuzetno primamljivo !   ;D ;D ;D