Autor Tema: Pokret "ljubitelja" prirode se proširuje  (Pročitano 448 puta)

jozi

 • Moderator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Pokret "ljubitelja" prirode se proširuje
« poslato: 18.Dec. 2013, 21:52:57 »
Šta mislite o sledećoj pojavi: grupa ljudi, tzv. pokret berača lekovitog i drugog ekonomski korisnog divljeg bilja. Organizovani su, promovišu ovaj način samozarade, čak drže kurseve, i drže predavanja o održivom i tzv. moralnom načinu branja biljaka.
Na sledećoj seriji slika sa njihove "terenske nastave" vidimo kako jedan "stručnjak" opkopava i vadi šarenu peruniku (Iris variegata) sa rizomom – doduše jedinu kod nas nezaštićenu peruniku, koju ako se ovako nastavi i neće trebati štititi u Srbiji:

Ako se ja pitam, iako je sama ideja simpatična, u ovoj fazi deluje mi više kao vid iživljavanja nad prirodom, nešto kao 'lov i ribolov' na biljke, radije nego stvaran izvor prihoda za siromašne i ugrožene. Uništavanjem prirode bićemo samo još siromašniji, ali svi mi. Moguće da grešim.
Problem nije toliko u ideji da se branje komercijalizuje, i tako veliki biopotencijal koji svake godine u prirodi rodi iskoristi, već da će promovisanjem istog stradati velik broj ugroženih vrsta. Situacija mi liči na priču sa velikim i malim kormoranom – veliki je riblji štetočina, ali ako se dozvoli odstrel, zajedno sa njima istrebiće i preostalu populaciju malih, koja se taman stabilizuje u srednjoj Evropi.
Po meni branje bi trebalo omogućiti samo na odabranim mestima (a ne na zaštićenom dobru kao u ovoj priči) i da se ista udruženja obavezuju da će zauzvrat da aktivno čuvaju genetski fond ugroženih biljaka, i čak potpomagati njihovo širenje. Dobar primer su neka udruženja u Srbiji koja su uz saradnju sa Zavodom za zaštitu prirode usavršili metodu sejanja divljeg cveća, koje bi se tako koristilo kao začinsko i lekovito. Dobila je i priroda i čovek. Nikako – u komercijalnim količinama – brati iz prirode! Nego kao i sa ekspolatacijom drveta – voleo bih da vidim da onaj ko ima elana da poseče neka ima i volju da sadi i nadoknadi.


Zatim tu je i jedan vid sakupljanja divljih biljaka radi rasprodaje u hortikulturne namene: sledeći link navodi da mogu da ti nabave šta god poželiš, bez da pomenu lokalitete sa kojih beru, a na listi je ceo red zakonom zaštićenih ugroženih vrsta :(
Npr. Sibirska perunika (Iris sibirica)...
Istina nisu "naši" i navodno ove vrste sve uzgajaju ??? "Firma" je iz neke druge zemlje ali ima "ogranak" i u Srbiji, za siću od oko 1 euro praktički može da se naruči bilo šta. Biznis je biznis, i ništa više nije cenjeno, tj. sve ima svoju cenu na tržištu. Pročitajte ponudu: http://www.kpr-eshop.eu/sr/flora-europe/

A vredi baciti pogled i na šta se sve nudi po Limundu (od buve do slona :D) – i s malo strpljenja može se ispratiti trag svega alohtonog i kako može da dođe do neželjenih introdukcija: Seme lukovice i pelceri
« Poslednja izmena: 18.Dec. 2013, 23:43:19 jozi »

jozi

 • Moderator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Pokret "ljubitelja" prirode se proširuje
« Odgovor #1 poslato: 19.Dec. 2013, 08:12:37 »
Vidim da ću u ovom postu voditi monolog, ali samo nek bude tu ;)

Evo nastavka misli nakon što sam spavao jedno na moju prvu burnu reakciju.
A i dalje nisam mnogo optimističan.
Dobro, pročitao sam "mala slova ugovora" – na datom sajtu zaista piše koje česte vrste će se masovnije ekspolatisati: divlja ruža, glog, kamilica...
Ali hoće li zaista tako biti? Mi nismo društvo u kome se za sve odgovorno garantuje. Jer nisam baš siguran da ova žena što u zaglavlju pozira sa iščupanom perunikom zna šta radi. Više mi deluje kao žrtva projekta, meštanin kome su rekli drži ovo dok te slikamo. Jer drži tu stabljiku sa tri cveta kao neki lovački trofej. U mnogim zemljama čak i branje divljeg cveća u buket kontroliše policija – ti beri, ali ne više od deset stabljika iste vrste! A ne verujem da i švarcarci znaju za kakav to "razvoj" su dali pare. Niti sam siguran u to da dotični biljar zna u momentu da li upravo čupa zadnji primerak biljke na staništu, i da li ga to uopšte brine.

Jasno mi je da je bolje i na ovaj način žeti livadu nego je preorati i pretvoriti u agrarnu pustinju. Sve nas je više i čovek jednostavno "mora" (ima potrebu) da vlada nad svakim kutkom planete zemlje, i niko nesme kao glavnom grabljivcu na vrhu lestvice da mu to uskrati. Ali glad nije samo posledica ekonomske krize, već i nedostatak dugoročnog planiranja. Pogledajte domorodačke narode kako žive, čuvaju sve za buduća pokoljenja a o "održivom razvoju" nisu ni čuli. A mi bez trunkice savesti uništavamo naše zadnje prirodne resurse, znajući da će nastupiti samo još teža vremena. Kao onaj skakavac u priči koji je samo svirao i slavio dok je mrav pametno radio i spremao.

I nije isto kao kod gljiva, njima se samo seče plod, ali veći deo ostaje u zemlji (osim ako se ne bere vandalski čupa i micelija) ili kod životinja koje imaju šansu negde da se sakriju – ali kod biljaka često imaš samo jedan hitac: jednom izvađene s korenom ili rizomom (a da prethodno nisu bacile seme) one nestaju zauvek.

A o moralno-estetskom aspektu da i ne govorimo, koji je i važniji od trenutnog ekonomskog. Kriza i glad tamo ili vamo, nećemo valjda sve da svalimo na prirodu koja još nije dovoljno iskorištena u ovoj zemlji, pa da baš moramo jesti i korenje perunike sad već. Ovi ovde čupaju biljku u prirodi koju ja još uživo nisam ni video! A ako ovako nastave i džaba ću da putujem 150 km južno na poznata staništa jer je neće ni biti pošto se ne zadovoljavaju branjem već iskopavaju same rizome – bukvalno ih iskorenjuju!

Imam osećaj da se ovde u stvari zloupotrebljava jedna rupa u zakonu i ništa više (zna se kako su nam baš u ime krize degradirani zakoni o prirodnim resursima), nadam se da grešim i da sam pogrešno procenio ovu situaciju.
« Poslednja izmena: 19.Dec. 2013, 08:21:40 jozi »

Дејан Ранковић

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 646
Odg: Pokret "ljubitelja" prirode se proširuje
« Odgovor #2 poslato: 19.Dec. 2013, 09:21:32 »
Trebalo bi da živimo od "kamate" a ne od "glavnice".
Nažalost :(  kod nas teško ide.