Namerno sam podvukao iskaz da gljive iz ovog roda nisu jestive verujući da ih vi jedete, kao i vaši "lokalci". No, Dubravko, vidim da ste sociolog, to znači odrastao i razuman čovek pa vas pitam da li je uputno jesti ono što ne znate šta je i kako se zove? Manite crve, crvi samo pojačavaju hranljivu komponentu gljiva, dodaju belančevine, a šta da radimo sa recimo kumulativnim efektom? Kada su gljive u pitanju, to nije nepoznato. Recimo takav je slučaj sa vrstom Paxillus involutus. Znaci otrovanosti javljaju se nakon nekoliko konzumiranja, dakle, otrov se taložio u jetri.
Moram vam priznati, za ovih mojih 25 godina bavljenja gljivama, najviše sam izbegavao da raspravljam o jestivosti - nejestivosti. Mnogi podaci iz gljivlje literature su kontradiktorni. Recimo, engleski autor Buzacki skoro sve Russule proglašava nejestivim, a u ruskim izvorima sve su jestive, pa čak i R. emetica, tzv. bljvara.
Čuvajte se.