Autor Tema: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste  (Pročitano 8466 puta)

jozi

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« poslato: 07.Nov. 2013, 17:58:10 »
Mislim da je ovo tema koja može zanima i druge pa sam odlučio da upitam javno:

U zemljama u okruženju (još) je nalažen Colias myrmidone, dok se kod nas vodi kao izumrla vrsta. U priručniku to formuliše svega jedna rečenica. Da li neko ima bilo šta bliže da kaže o uzrocima? Da li je vezano za nestanak nekog specifičnog staništa ili više za nedostatak biljke hraniteljke? Obzirom da su hraniteljke – vrste iz roda Cytisus – u Srbiji takođe na listi ugroženih taksona ili ih uopšte nema (jer su mediteranske, alpske i slično). Tu spada takođe i pitanje da li je običan zanovet (Cytisus austriacus) koga ima recimo na Fruškoj gori negde takođe zabeležen kao biljka hraniteljka?

Zanima me i kakva je istorijska situacija sa ovom vrstom, ima li staništa u Srbiji na kojima je dokazano živela ali gde kasnije više nije nađena?
Unapred hvala :)
« Poslednja izmena: 07.Nov. 2013, 18:07:43 jozi »

milan.djuric

 • Ovlašćeni pristup
 • Lutka
 • *
 • Poruke: 449
 • StaracFocha
  • Leptiri Srbije
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #1 poslato: 08.Nov. 2013, 16:41:47 »
Citat
U zemljama u okruženju (još) je nalažen Colias myrmidone
Ne baš. Vrsta je iščezla u brojnim evropskim zemljama, koliko znam prisutna je samo još u Rumuniji i dalje na istok.

O staništima u Srbiji se ne može ništa reći, jer je vrstu kod nas nalazio samo Zečević (i sačuvao nekoliko primeraka u zbirci), ako se izuzmu pojedini neuverljivi nalazi.
O uzrocima nestanka ne vredi da prepričavam šta su drugi rekli, sopstvenih saznanja nemamo.

jozi

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #2 poslato: 09.Nov. 2013, 12:16:41 »
Huh – i to dva puta!
Tužno :( Mada možda nije trebalo da se iznenadim da nema podataka (prvi huh: malo sam ispao naivan :-[)

A drugi huh: po pitanju distribucije u okruženju i – stoga evropskog areala – izgleda da je Vikipedija ovaj put omanula, jer piše:
Citat
It is found from Western Asia, through Southern Russia, Ukraine, Romania, Hungary up to Austria and the Jura mountains near Regensburg in Germany.
Jeste da se radi o tačkastim lokacijama (pretpostavljam) ali se osim Rumunije ipak pominje i Mađarska i Austrija.
Možda bi trebalo neko da ode i edituje taj unos... zbog aktuelno negativnijeg trenda (autor u Vikipediji je ovde verovatno preneo stariji status?)

Nije da ne postoji više opisa, iako oskudno, ali mi je nekako delovalo Wiki dovoljan da se informišem. No ima jedan sveži (ovogodišnji) unos u kome se pominje myrmidone u Hrvatskoj (a toga isto nema u gore navedenom statusu). Evo ga dokument koji se bavi s tim: Proposal for ...adapting Directives ...by reason of the accession of Croatia ...2013.

vrstu kod nas nalazio samo Zečević (i sačuvao nekoliko primeraka u zbirci), ako se izuzmu pojedini neuverljivi nalazi.
Ima tu još nešto. Milane, očekivao sam da ćeš Ti prvi reagovati, no danas sam pronašao ovaj unos pa bih voleo da podeliš svoje mišljenje u vezi njega:
U radu Valorizacija biodiverziteta Karpatske Srbije kroz program odabranih područja za dnevne leptire Ranđelović i Jakšić navode myrmidone kao trenutnu stanaricu planine Stol (Veliki krš) iako ne navode prisustvo nijedne biljke hraniteljke u listi ugroženih biljaka zbog kojih je područje važno za zaštitu. Meni je to čudna okolnost, jer kao što sam naveo u originalnom postu i one su zaštićene/ugrožene. Ono što je još čudnije u vezi navedenog unosa da za Stol navodi samo dve vrste za koje potencira da su NK2 vrste – Melitaea arduinna i Esperarge climene – a "zaboravlja" myrmidone. ??? Čak iz navedenog opisa izgleda (čitajući kontekst između redova) da je populacija na Stolu stabilna i ničim ugrožena. Da li je ovo neka greška? (radi se o zvaničnoj publikaciji - zbornik Ekolist, Kladovo, 2009)


Post Scriptum: sigurno da nije ništa novo ali zašto je ovo važno? Pišem radi novijih i onih koji se nisu bavili ovim stvarima – ako se ipak zadesi da vrstu nađemo, njeno stanište automatski treba da pređe u strogo zaštićeno dobro od internacionalnog interesa (Annex II - Animal and plant species of community interest whose conservation requires the designation of special areas of conservation).
I jedan dodatak u prilogu: možda će neko naći interesantnim ovaj animirani gif o nestajanju vrste u Evropi koji sam napravio iz GBIF databaze. Naravno to su samo tačke o nalazima iz datog perioda ali je interesantno da nema niti jedne tačke unete sa celog Balkana (od Slovenije pa nadole!) a nema ni nalaza iz 2010ih, znači izumrla je – hehe, zadnje tri godine još nisu obrađene ::) Animacija sadži 12 frejmova, napravio sam je za 15 minuta uz pomoć evaluacione verzije Easy GIF Animator 5.
« Poslednja izmena: 09.Nov. 2013, 14:46:48 jozi »

filip

 • Moderator
 • Gusenica
 • *****
 • Poruke: 153
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #3 poslato: 21.Nov. 2013, 14:28:20 »
Cao Jozi,
Sto se tice statusa C. myrmidone u okolnim zemljama, jedino mesto gde ova vrsta jos uvek zivi u Evropi je Rumunija, Slovacka i Poljska, pa dalje Ukrajina (verovatno i Belorusija) pa dalje na istoku kroz ruske stepe. U Madjarskoj se vodi kao izumrla, poslednji primerak je mislim uhvacen pocetkom drugog milenijuma, jos pre Madjarske nestao je i u Austriji a nazalost i poslednje kolonije i u Nemackoj, u Bavarskoj, su izgleda iscezle...u Ceskoj jos davnije izumrla vrsta, a pocetkom proslog veka je bila veoma cesta vrsta.
U Hrvatskoj i Srbiji verovatno takodje iscezao, ne postoje nikakvi skoriji nalazi. nalazi u Hr su malo bolje dokumentovani od nasih posto imamo samo podatke od Zecevica, koji cak navodi razlicite forme ovog leptira, medjutim ja bih voleo da pogledam primerke u zbirci.
Sta je tacan uzrok iscezavanja ove vrste, ne znam i mislim da nije jos utvrdjeno. Izgleda da nije samo nestanak stanista, posto u navedenim zemljama ima jos relativno puno naizgled odgovarajucih stanista a leptira vise nema. Navodi se neka kombinacija klimatskih promena kao i promena u gazdovanju zemljistem, uz vece koriscenje pesticida...sto ima smisla jer je ovo pretezno ravnicarska vrsta. Tako, u Rumunije gde se gazdovanje pasnjacima jos nije mnogo promenilo, ova vrsta jos opstaje na par lokaliteta.  Cak se smatra da je C.myrmidone kolonizovao Evropu relativno skoro i prodro na kontinent iz Ruskih stepa nakon sto je napravljen koridor krcenjem suma i uz velike, sada vec izumrle,  prezivare...dakle pre nekih 5-10 hiljada godina...i ta prica ima nekog smisla.
Sto se podataka koje navodis tice, ne bih znao zasto i kako je doslo do ovih dvosmislenih podataka, ali verovatno navodjenjem starih nalaza koji nisu odavno potvrdjeni i koji se jednostavno nekad napisu a nekad zaborave.
Inace, da koristi i C. austriacus i jos nekoliko Cytisus-a a sama biljka pretpostavljam da nije toliko retka.
Inace, trazio sam leptira na naizgled pogodnim stanistima na F. Gori i D. pescari, ali uvek uzalud...
Cao
Filip
 

filip

 • Moderator
 • Gusenica
 • *****
 • Poruke: 153
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #4 poslato: 21.Nov. 2013, 14:39:13 »
Inace, sto se rada koji pominjes tice ( Valorizacija biodiverziteta Karpatske Srbije kroz program odabranih područja za dnevne leptire Ranđelović i Jakšić) dosta ti je da obratis paznju na "Esperarge climene and Erebia medusa" deo recenice da vidis da je radio samo copy-paste...

jozi

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #5 poslato: 23.Nov. 2013, 15:38:25 »
Hvala na iscrpnom odgovoru! Otprilike sam i očekivao da je priča myrmidonea "najavanturističnija" od svih leptira

je radio samo copy-paste...
Pa da,živimo vremena copy-paste. I navedena rečenica iz Wiki-ja se doslovce da pročitati naširoko čak i na eminentnim sajtovima Evropske Unije...
A i ta mapa GBIF onda ko zna kako je nastala i koliko kvalitetni podaci stoje u pozadini...

ja bih voleo da pogledam primerke u zbirci.
Mislim da priča tek tu postaje uzbidljiva. Imam samo još jedno, tačnije nekoliko pitanja vezano za zbirke:
1) Ima li primeraka u nekom našem muzeju? (npr. NS, BGD). Znam da je npr. subotički muzej imao impozantnu zbirku leptira (sećam se još nešto kao mali da sam video kad smo bili sa školom) ali su je upropastile muzejske bube u depou, a pitanje i da li je kataloški obrađena pre toga...
2) Da li slučajno znamo gde je Zečević pokupio primerke ovog leptira za svoju famoznu zbirku? Mislim da mi je Milan rekao da je ovu zbirku i uživo video...
3) Zna li se gde je na kraju ta zbirka završila?
4) Da li je ovaj leptir poznat da migrira kao ostali Coliasi, pa je moguće naleteti na njega slučajno? Mislim naravno u konekciji sa zbirkama - da je tako eventuelno završio u nekoj lovini... ili su ga slučajno loše identifikovali i završio primerak u nekoj seriji Coliasa, kažem priča je interesantna ako gledamo odavde... a neznamo ni šta je bio areal na Balkanu
« Poslednja izmena: 23.Nov. 2013, 16:16:29 jozi »

filip

 • Moderator
 • Gusenica
 • *****
 • Poruke: 153
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #6 poslato: 06.Dec. 2013, 10:44:01 »
Cao Jozi,
Odgovor na prvo i drugo pitanje su isti. Naime, Zeceviceva zbirka je zavrsila u prirodnjackom muzeju u Bg. Milan je pokusao da dodje u kontakt sa kustosima i da pogleda zbirku, ali su mu rekli da je popis u toku i da nema nista od toga narednih pola godine. ipak, poslali su mu fotografije leptira imenovanih kao C. myrmidone i mogu ti reci da neki i lice na myrmidone. Ipak, sve bi trebalo detaljno pregledati uzivo pa biti siguran...
3. Nije mi poznato da ovaj leptir migrira kao crocea ili erate ili neke druge srodne vrste...obicno je veoma lokalizovan i ne mnogo pokretan (kao i caucasica) i to ga cini posebno osetljivim.
cao
Filip

jozi

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #7 poslato: 07.Dec. 2013, 00:43:35 »
Ako je leptir tu - čak i ako ga nikad nije bilo u nekoj drugoj zbirci - ondaćemo možda saznati i sa koje lokacije je stigao. Time će misterija biti rešena 8)

Милош Поповић

 • Administrator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 551
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #8 poslato: 09.Dec. 2013, 02:15:03 »
Hm, koliko znam, lokacije su neke totalno blesave. Tipa Timok...  ???
_____________________

Милош Поповић
ХабиПрот, Булевар Ослобођења 106/34
11000 Београд, Србија

filip

 • Moderator
 • Gusenica
 • *****
 • Poruke: 153
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #9 poslato: 11.Dec. 2013, 14:35:04 »
Da, tako nekako...bas cudno...a cini mi se da je bilo i sa Stola...mislim, iz onoga malo sto sam video leptira u prirodi staniste koje naseljava je bas specificno. Nisam vidjao slicna u tom delu Srbije...mada...

jozi

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Colias myrmidone – pitaRanđelović i Jakšić nje za lepidopteriste
« Odgovor #10 poslato: 11.Dec. 2013, 14:41:06 »
Eto, onda odakle podatak Ranđelović/Jakšića o stabilnoj i neugroženoj populaciji na Stolu (ili znaju nešto što niko drugi ne?)

Милош Поповић

 • Administrator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 551
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #11 poslato: 12.Dec. 2013, 01:57:06 »
To BiH i ja voleo da znam :)
_____________________

Милош Поповић
ХабиПрот, Булевар Ослобођења 106/34
11000 Београд, Србија

filip

 • Moderator
 • Gusenica
 • *****
 • Poruke: 153
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #12 poslato: 12.Dec. 2013, 12:29:42 »
Poprilicno sam siguran da su to sve samo podaci od Zecevica...

jozi

 • Ovlašćeni pristup
 • Leptir
 • *
 • Poruke: 1846
 • Večiti student biologije
  • Zaštita prirode
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #13 poslato: 26.Jan. 2014, 17:55:21 »
Evo ga taj ominozni izvor (iskopah ga kod Gabora):

Zečević, M. i Radovanović, S. - Leptiri Timočke krajine (makrolepidoptera) - prilog poznavanju faune leptirova Srbije, Zaječar, 1974, Str.40:
"18. Colias myrmidone Esp. 2 gen. IV, VII — Sigurno je utvrđen samo s nekoliko lokaliteta i u nekoliko primeraka (Sokolovica, Bor, Stol). Nađene su i bele ženke 1967. i 1970. Poteškoću ovde predstavlja i preobilje imenovanih formi, stvorenih pod pritiskom kolekcionara, a o kojima čitamo već i u SEITZU da su naučno bezvredne. Samo PIESZCZEK (1907) u svom delu o tom leptiru daje 25 formi."

   
« Poslednja izmena: 26.Jan. 2014, 18:02:53 jozi »

Милош Поповић

 • Administrator
 • Leptir
 • *****
 • Poruke: 551
Odg: Colias myrmidone – pitanje za lepidopteriste
« Odgovor #14 poslato: 22.Jan. 2019, 18:35:34 »
Iskopavam temu iz mrtvih, ali ako nekoga zanima još o C. myrmidone možete pogledati moj mali izveštaj iz Rumunije i Srbije:
http://wildbalkans.com/rumeni-zutac-u-srbiji/
_____________________

Милош Поповић
ХабиПрот, Булевар Ослобођења 106/34
11000 Београд, Србија