Da mi je neko rekao da ću šetati sama satima sa cegerom u ruci kroz šumu, verovatno mu nebi verovala. Medjutim, jednom sam se uputila, svidelo mi se i mogu priznati da je to zavisnost. Rešila sam da provedem u sumi po par sati, par dana u nedelji da bi se rešila zavisnosti duvana. To su sati koje provedem u nečem novom, izazovnom i naravno bez cigareta. Verujem da sam našla idealnu zamenu.
To je nova oblast za mene, imam neke tatine stare knjige o gljivama, koje mi za početak puno pomažu a tu je i net, nenadmašan. Nadam se da ćete i vi na forumu da mi pomognete u nedoumicama kod prepoznavanja gljiva.
Već sam naučila da prepoznajem par gljiva, kao što su puhara, sunčanica, martinčica, zelene i crvene zeke, naletela sam i na panterku. Gljive ne jedem dok mi pravi poznavalac ne da zeleno svetlo i to uživo.
Medjutim, rešila sam da naučim što više o gljivama.
Imam par fotografija gljiva gde nisam sigurna ili ne mogu da nadjem prave informacije o njima pa cu snimiti na vaš uvid i molim vas za pomoć u idetifikaciji...
Prva slika je iz dvorišta, prečnika oko 8 cm.
Druga ubrana sa trulog panja u šumi uz Dunav.
Mislim da je treća i četvrta slika Laccaria ali nisam sigurna koja, rekla bi Laccata. Pronašla sam dosta uz stazu šetajući šumom uz Dunav.
Možda slike nisu idealne i nisu sa terena već kasnije slikane jer nisam ponela aparat, nadam se da su prepoznatljive za poznavaoce.
Veliki pozdrav od novog člana
Vlasta