Autor Tema: Izlozba Gljiva Blago Tare  (Pročitano 1741 puta)

ihi

  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1750
Odg: Izlozba Gljiva Blago Tare
« Odgovor #20 poslato: 04.Okt. 2013, 20:35:07 »
Ne znam šta da kažem o tvrdnji narodno verovanje da spore sa otrovnih gljiva mogu zatrovati jestive ocigledno nije tacna. Čitao sam u nekim studijama (Rene Flamer - Egon Horak - lekar i mikolog) da su kod otrovnih vrsta spore najotrovnije, da one sadrže najveću koncentraciju otrovnih supstanci. Nalazio sam u šumi na blizak kontakt vrsta Amanita phalloides i Amanita rubescens. Ova druga rasla je ispod šešira prve, što znači da je mogla biti obilato zasipana otrovnim sporama. Ni na pamet mi nije padalo da uberem biserku. Poverovao sam u Flamer/Horakovu tvrdnju. Ko što se vidi, nije reč o narodnom verovanju.

Šumi

  • Gusenica
  • ***
  • Poruke: 142
Odg: Izlozba Gljiva Blago Tare
« Odgovor #21 poslato: 05.Okt. 2013, 08:48:55 »
U pravu ste Ihi, i odmah cu ispraviti samog sebe: narodno verovanje da spore sa otrovnih gljiva mogu zatrovati jestive ocigledno nije moguce. Ni malo ne sumnjam u studiju gospode Flamer i Horak, ali predlozicu vam jedan eksperiment, s obzirom da imate ,koliko ja znam, veliku kolekciju otisaka spora da izmerite na preciznoj vagi list sa otiskom spora , npr. zelene pupavke, a zatim prazan list i utvrdite razliku u tezini. Ako znamo, iz Bojanovog posta, da je smrtonosna doza od 20-40gr shvaticemo da je kolicina spora toliko mala da je trovanje prakticno nemoguce.

ihi

  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1750
Odg: Izlozba Gljiva Blago Tare
« Odgovor #22 poslato: 05.Okt. 2013, 10:05:47 »
O, da. Valjalo bi tako nešto proveriti. Vi ste, znam, mislili na ono novinarsko-narodno kazivanje da su bliske otrovne zarazile jestive, i tako je došlo do trovanja, a ponekada i smrtnog ishoda. Navodno, oni (narod) dobro poznaju vrste koje su jeli, ali preko noći gljive su ih izneverile - ponudile su im umesto uživanja - pakao.
Juče me jedan član MDS informiše da se njegova poznanica-prijateljica, koja je sa mužem u vikendici na nekoj planini, otrovala. Gospođa je zajedno sa mužem jela, navodno, šampinjone. "Oni u početku imaju bele a kasnije crne listiće".
Eto narodnih dijagnoza.
Znaci otrovanosti javili su se posle 15-16 sati. Od otrovnih šampinjona nikada u tako dugom vremenskom razmaku. Obično, kako tvrdi medicinska literatura, od 20 minta do 4 sata.
I njima je bio zamrzivač u kvaru pa su jeli nešto što je možda dovelo do trovanja.
Važno je da se ukupan nehat pripiše "zlim" gljivama.