Autor Tema: Nedovoljno poznati faktori ugrožavanja biljaka  (Pročitano 1161 puta)

jozi

  • Moderator
  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1846
  • Večiti student biologije
    • Zaštita prirode
Nedovoljno poznati faktori ugrožavanja biljaka
« poslato: 16.Nov. 2011, 22:03:33 »
Na Subotičkoj peščari imamo divlji karanfil (Dianthus serotinus) glacijalni relikt koji na celom arealu doživljava kolaps populacije. Razlozi nisu dovoljno poznati, verovatnu ulogu imaju:

1) Uništavanje staništa (naravno čovek je na prvom mestu)
2) Izolacija, prirodna ili antropogena, koja dovodi do genetskog propadanja sa posledicama po rast i po razmnožavanje (broj i klijavost semena itd.)
3) Globalno zagrevanje i promena klime (efekti istog potvrđeni upravo na leptirima, npr. u Skandinaviji gde se u donedavno borealnoj zoni podižu nove južne vrste)
4) Invazivne vrste zauzimaju ekološki niče autohtone

5) Delatnost parazita i bolesti (gljivična i oboljenja lista koja sprečavaju fotosintezu i metabolizam itd.)

E ova zadnja je ona koja me zanima. Podsetio me Dejan. Vidi priložene fotografije. Radi se o za sada nepoznatom insektu koji buši plodove karanfila. Ne znam ima li bilo kakav uticaj na populaciju, šta radi unutra, da li se čauri tamo ili upravo jede semenje, misterija mi je za sada. Bilo bi super, ako bismo uspeli da identifikujemo vrstu.

Zna li neko da li postoji neka poznata štetočina karanfila? Ovaj insekt izgleda da ne napada cvet samo sazreli plod. Nisam siguran uspeva li seme da sazri ili ga to nešto i pojede. Ili: je napadnut cvet u obrazovanju, pa i ne dolazi do cvetanja? (Znači napadač utiče na broj cvetova, pa na taj način i na broj plodova, nažalost nisam upoznat sa morfologijom karanfila i nije mi jasno da li je napadnuta čašica cveta ili je ujedno tako izgleda i plod...?) Sve u svemu, u potragu za počiniocem može se samo iduće sezone... :(


Dragiša, uzgred da iskoristim da pitam da li je serotinus izumro na Fruškoj gori ili ga još uvek ima? (Jer na Emerald mapi za Srbiju se navodi i FG, vidi prilog)
« Poslednja izmena: 25.Nov. 2011, 14:35:14 jozi »