Autor Tema: Jesu li vrane postle jastrebovi?  (Pročitano 877 puta)

ihi

  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1750
Jesu li vrane postle jastrebovi?
« poslato: 22.Maj. 2013, 08:38:03 »
Spremam se da idem u zavičaj pa sam iz tog razloga bio odlučio da se ne javljam sa novim temama već da, eventualno, učestvujem u odgovorima. No, ima jedna stvar koja me toliko začudila da sam odlčio da potražim odgovor od onih koji se razumeju i u to što je meni nedostupno.
Naime, pre neki mesec dana pisao sam o dramatičnom nestanku tek izleženog golubića sa moje terase, pa posle dvedesetak dana nestanka novog jajeta. Pomišljao sam da bi "predator" moglabiti vrata. No, u sudstvu kažu: dok se ne dokaže krivac, krivica ne postoji. Ja vranu nisam zatekao na delu, ali sam pretpostavljao.
I stvar ide dalje: pre desetak dana sedeo sam s društvom u bašti u jednom beogradskom kafiću. Odjednom sam primetio mladog poletarca -vrapca kako uz pratnju roditelja i rođaka pravi prve letačke korake. Odjednom se na njega ustremila leteća tvrđava, bombader vrana, koja je uz nesebično žrtvovanje malih aviončića, uspela da dograbi, na žalost roditelja, na moju tugu, vrapčića.
Juče mi kćerka javlja, koja živi u naselju nazvanom Višnjćka banja, kako je jedna vrana kljucanjem oterala hrabrog goluba sa gnezda koje je bilo na simsu prozora i zgrabila mu mladunca.
Nedavno sam čitao da su vrane u Beogradu u ekspanziji, da su proterale čuvene gačce, koji su naseljavali drvorede na bulevarima Beograda.
A ja se pitam, da li su ove fantastčne ptice, prelepe, postale regulatori brojnosti golubova i drugih ptičjih vrsta, da li se penju na listu grabljivaca? Da li se nešto promenilo u njihovoj psihologiji, da ne kažem naravi?
Pošto ovo moje pitanje moglo bi da ide i u Brbljaonica, opravdavam ga fotografijom vrane koju sam snimio pre dve godine na Adi ciganliji.

Bojan Radeka

  • Gusenica
  • ***
  • Poruke: 162
Odg: Jesu li vrane postle jastrebovi?
« Odgovor #1 poslato: 25.Maj. 2013, 11:06:24 »
Siva vrana (Corvus cornix ) je ptica koja se svojim načinom života i ishranom prilagodila opstanku u urbanim sredinama. Gnezdi se pojedinačno ili u manjoj grupi na visokom drveću.
Siva vrana je svaštojed i hranu najlakše nalazi u blizini kontenera, oko zgrada, na deponijama, itd. U prirodi se najčešće hrani glistama, crvima, insektima, voćem, različitim semenjem, strvinama. Kada joj se ukaže prilika ume da uhvati mladunce ptica koji su tek izleteli iz gnezda ili da ukrade jaja. Tamo gde ima dosta vegetacije to joj baš ne uspeva jer mlade ptice mogu da se kriju a gnezda su obično dobro skrivena, ali u urbanim sredinama je drugačije.
Jednom sam gledao kako svraka odnosi tek izletelog vrapca.

ihi

  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1750
Odg: Jesu li vrane postle jastrebovi?
« Odgovor #2 poslato: 25.Maj. 2013, 11:35:17 »
Bojane, hvala.
S obzirom da ste videli napad svrake na mladunca vrapca, možete zamisliti kako sam se i ja osećao kada sam video sličan prizor.