Autor Tema: Lepotica sa crvene liste  (Pročitano 518 puta)

ihi

  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1750
Lepotica sa crvene liste
« poslato: 13.Maj. 2013, 06:56:04 »
Ovaj propratni tekst bih mogao da naslovim sa One su mene odabrale.
Naime, pre desetak godina (9. VIII 2003), na samom početku mog fotografisanja svega i svačega, sedeo sam u dvorištu ispred svoje kuće i pio popodnevnu kafu. Odjednom je u čašu iz koje sam pio vodu sletela neobična buba. Privremeno sam je zarobio, otrčao po fotoaparat i snimio je. Rezultat je - Rosalia alpina, vrsta u mnogim zemljama zaštićena, vrsta sa crvene liste.
Druga vrsta je prilično vremena u mom albumu bila bez imena. Nazvao sam je pazle buba. Do nje sam došao, ili bolje kazano do mene je došla kada sam se niz jedan strm put vraćao iz šume (17. VI 2011). Nešto mi je uletelo u bradu. Pažljivo sam neznanca uhvatio, rizikujući da me ujede ako je od te vrste, i stavio ga u džepčić od šešira koji sam nosio na glavi. Kod kuće sam bubu fotorafisao i rezultat toga je - Saperda scalaris.
Inače, moj fotošpajz je tek načet. Spremam se za višemesečni boravak u zavičaju i prirodi. Biće, valja, još čuda. Marka Pola su prijatelji, kada je bio na samrti, savetoval: Marko, priznaj da si mnogošta izmislio, da nije sve bilo onako kako si pisao i pričao. A on im je odgovorio: Ni pola od onoga što sam video nisam uspeo da vam kažem.
Ibrahim