Autor Tema: Bumbarov let zzzz  (Pročitano 2076 puta)

ihi

  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1750
Bumbarov let zzzz
« poslato: 03.Maj. 2013, 08:39:20 »
Čitam da u svetu bumbare uveliko unose u staklenike da oprašuju zasejane kulture. Njih unose iz dva razloga: ne pecaju radnike, a svojim nezgrapnim telom izuzetno oprašuju biljke.
Još iz detinjstva znam da bumbari proizode i med za razliku od osova i stršljenova. Jeste to jedna kap-dve, ali je med, što mnogi ne znaju. Sećam se kada bi kosači u vreme košenja planinskih livada u priličnom strahu da ih bumbari ne peče, iz mahovine vrhom kose izvlačili bumbarova gnezda. Svima prisutnim bi pripala po jedna čaurica/čašica toplog, prilično tečnog i veoma ukusnog meda. Kosači su se radovali tome kao eliksiru koji će im povrati snagu, a onim koji se tu slučajno nađu, recimo kao ja, to će biti uspomena za čitav život.
Bumbarova gnezda najčešće napadaju sitni glodari a i neke ptice, koji se osim medom, slade i prilično krupnim larvama.
Eto, pre 2-3 godine na stolu ispred jedne vikendice u selu Biševu ugledao sam rastureno gnezdo bumbara. Vlasnici kućice su mi kazali da ga je "nešto" izvadilo iz zemlje i uglavnom med posrkalo.
A ja, u neprestanim letnjim šetnjama po prirod, srećem ove vrednice, prelepe guzonje, koje nisam u stanju da determinišem uprkos Gaborovoj preporuci da to možemo lako uraditi na osnovu grafičke šeme koju su uradili austrisjki enomolozi. Lepa je to slika, čak umetnička, taj rad je vredan pažnje, ali... ako neko zna, ili ako se neko bolje od mene snalazi na grafičkom prikazu "šara" bumbara, neka pomogne, biću mu zahvalan.
Ibrahim

ihi

  • Leptir
  • *****
  • Poruke: 1750
Odg: Bumbarov let zzzz
« Odgovor #1 poslato: 03.Maj. 2013, 08:41:02 »
Letimo dalje, zzzz