E, moj dragi Ihi, mora da (kao i ja) imate loš dan – sve ste me pogrešno razumeli.

1. Ništa nisam predlagao samo sam glasno razmišljao. Nisam stručnjak-mikolog, pa i nisam relevantan da unapređujem ili unazađujem diskusiju, kako ste naveli. Moja ideja je bila kap u moru vaših rasprava.
2. Moj "predlog" je bio na osnovu oblika "saća" a ne na osnovu stručka. Po meni, trebali biste uzeti u obzir da su svi slikani primerci veoma mladi ili tek izašli primerci. Osim toga, kod gotovo svih
se stručak odlomio ili je ostao u podlozi. Ili se uopšte ne vidi na fotografiji.
3. Mislim da ste pomalo zloupotrebili i svoje znanje pa dali sliku atipičnih primeraka. Vaši primerci crassipes su
veoma stari i meni liče i na obične smrčke kakve sam nalazio. Lično mislim da nisu
tipični primerci crassipes. Pogledajte za razliku ove:
primerci ,
primerak ,
primerci ,
neki drugi primerci4. Ovakvu gljivu, tipa 'crassipes' našao sam i fotografisao
samo jednom u životu (determinisao je, no s rezervom učeni mikolog) na dosta neobičnom staništu – bar za ono gde nalazim Morchella esculenta, M. conica i ostale – u jednom vinogradu.
5. Kada sam govorio o branju govorio sam
o činjenici kako ja berem Morchella esculenta (a ne crassipes!) sada već više od 20 godina, pa sam pomalo i zgrožen uvredom da se varam da ih je lako pokupiti za čitav tanjir. Možda kod vas da, ali kod nas u Vojvodini
definitivno ne 
Obično idemo udvoje i "pravično delimo" ono malo što se nađe. A i ne izlazi smrčak svake godine. Ima sezona kada gljiva kompletno izostane, a o tome piše i u literaturi. U bašti mi npr. izlazi Morchella conica 3-4 godine uzastopce u jednom ruderalnom krugu od oko 10 kvadrata (tu je bio bačen šut), aonda otprilike 2 godine (ili najmanje jednu) izostane, zašto ne znam, ali pretpostavljam da je u pitanju suša ili produžena hladnoća i sneg, kao ove godine, kada ih takođe nema. Micelijum je u zemlji, to je sigurno. Ali plodnih tela nema. (Božac lepo kaže da su gljive "nepredvidiva" stvorenja.)
6. Osim toga, crassipes je po mnogima svakako samo var. od esculenta, stoga čemu dizati toliku prašinu? Ono što najviše govori protiv je
retkost.
Ali šta da se prepirem javno sa stručnjakom? Predlog sam dao jer nisam video neku
ozbiljnu determinaciju.

Sve dok nema bolje ideje, imam pravo igrati se sa predlozima, pa makar i bili opovrgnuti. Takav sam, kakav sam, nemam čega da se sramim

Ili da? (o slobodi izražavanja smo već raspravljali na ovom forumu)