Skorašnje poruke

Stranice: 1 ... 8 9 [10]
91
Gljive / beli jarčić
« Poslednja poruka zoran gavrilović poslato 23.Apr. 2017, 22:16:19 »
isto juče na vršačkom bregu. mislim da je Coprinus comatus (nisam probao :D )
92
Gljive / dlakava rupičavka
« Poslednja poruka zoran gavrilović poslato 23.Apr. 2017, 22:11:24 »
našao sam je juče na vršačkom bregu. k'o iz topa dobih odgovor da je u pitanju Polyporus arcularius.
93
Dnevni leptiri (Lepidoptera: Ropalocera) / Odg: izbrisani nalazi
« Poslednja poruka zoran gavrilović poslato 23.Apr. 2017, 22:00:56 »
nalaz je bio verifikovan još istog dana te 2015. da je pogrešna determinacija ne bi bio ni u alcifronu. misterija :) leptire više ne unosim jer nema smisla, a viline konjice, stenice, pravokrilce, ptice, biljke i tvrdokrilce ću i dalje unositi (samo nove nalaze i lokacije) da ne zaboravim vodozemce i gmizavce mada simovića moram da cimam :D da ponovim, ne radi se o tome da nalaz mora istog časa da bude unat ali neka to bude u nekom razumnom roku (mesec-dva-tri) inače mi stvara zabunu pa može da se desi da unesem istu vrstu sa iste lokacije više puta. to po meni nema smisla jer onda ispada da želim da okačim što više svojih fotografija, a to mi nikako nije cilj. baš me briga za moje fotografije u bilo kojoj bazi.   
94
Ptice / Odg: vlastelice
« Poslednja poruka zoran gavrilović poslato 23.Apr. 2017, 21:49:19 »
za sve si u pravu saša, a naročito o prednosti foruma. na fb grupama treba da se ubiješ dok nešto ne nađeš i na kraju odustaneš pa opet zapitkuješ, daviš i sl.  :)
95
Ptice / Odg: vlastelice
« Poslednja poruka Saša Rajkov poslato 22.Apr. 2017, 18:57:26 »
Hm, kad su u pitanju biolozi, ekolozi i razni drugi pozavaoci prirode - manjak finansija i uopšte loši uslovi za rad. To znači da više obaveza spada na manji broj ljudi. A uvek je ili tako ili ništa. Pa stisneš zube i nastaviš il' kupiš prnje i odeš, dok još nisi presisao.
Ali vezano za forum, gotovo svi forumi širom interneta su mrtvi. Ljudi su sada uglavnom na fejsbuku, oni mlađi na Instagramu, oni još mlađi na Snapchat-u. Da je gašenje foruma loše (ne samo ovakvog, već i svih drugih vrsta i tema), jeste, pre svega jer informacije na fb nestaju, tj. gube se u moru drugih a pretraga je često gotovo nemoguća.
Ali će valjda sve to vremenom izaći na nešto drugo, dobro.
96
Dnevni leptiri (Lepidoptera: Ropalocera) / Odg: izbrisani nalazi
« Poslednja poruka Saša Rajkov poslato 22.Apr. 2017, 18:50:30 »
Ne znam šta se desilo sa nalazom leptira, ono što je gotovo sigurno je da moderatori ove grupe na BioRaS-u nisu aktivni. I da je pre nalaz "pojela" baza usled neke greške, recimo prilikom unosa koordinate, ili da se nekom moderatoru omakao miš pa je kliknuo na arhiviranje nalaza. Još jedna mogućnost je da su iz nekog razloga nalazi sa portala povraćeni iz backup-a, a tih nekoliko nalaza unetih u međuvremenu nestaju.
BioRaS je nastao kao rezultat projekta na kom su se inicijalno okupile organizacije koje se bave različitim grupama organizama. Neke od organizacije nikada nisu ni započele aktivnosti na verifikaciji podataka. Danas je samo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica i Protego (za tvrdokrilce i biljke) aktivno na portalu u smislu verifikacije, i pojedinci koji verifikuju stenice i pravokrilce. I ja sam dok si unosio konjice jednom u mesec-dva verifikovao tvoje nalaze vilinskih konjica (drugih unosa nije ni bilo). Dvaput godišnje počistim neidentifikovane konjice u Alciphron-u, iz onog javnog dela. Toliko vremena i energije sada imam da posvetim negdašnjem hobiju, profesionalnom usmerenju ili šta je već bilo.
97
Dnevni leptiri (Lepidoptera: Ropalocera) / šumska riđa
« Poslednja poruka zoran gavrilović poslato 20.Apr. 2017, 13:24:03 »
Araschnia levana. ništa posebno no ako se u bioras-u otvori mapa nalaza u utm zoni eq 39 stoji: Jakšić, P., 1988: Privremene karte rasprostranjenosti... zanimljivo. a ja je redovno sa te lokacije unosim u bazu alcifrona :D
98
Biljke / bradavičak
« Poslednja poruka zoran gavrilović poslato 20.Apr. 2017, 13:19:15 »
evo i Cardamine bulbifera na novoj lokaciji vršačkog brega. nadam se da se u pazuhu listova vidi jajasto-kuglasti rasplodni pupoljak. 
99
sve je to ok ali zašto ne vidim Daphne laureola na mapi vršačkog brega?
100
Biljke / mirisni kaćunak
« Poslednja poruka zoran gavrilović poslato 19.Apr. 2017, 13:22:42 »
juče sam na mestu gde je prošle godine bilo nekoliko desetina primeraka našao samo jedan. već sam planirao zasedu da vidim ko će da ga ubere da mu ruke...uh :D . no, smirio me moj prijatelj dr sretko milanović iz muzeja banata u temišvaru (inače ekspert za orhideje) koji kaže da su drugi u  stanju dormantnosti i da će me sledeće godine možda iznenaditi nekoliko stotina primeraka. Anacamptis morio - mirisni kaćunak.
Stranice: 1 ... 8 9 [10]