Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Pčele, ose i mravi (Hymenoptera) => Temu započeo: ihi 20.Jan. 2013, 07:21:06

Naslov: Rožajske solitarne ose (CG)
Poruka od: ihi 20.Jan. 2013, 07:21:06
Prvi put sam prošle godine (2012) za svojih skoro 70 godina života video drukčija gnezda osa od onih uobičajenih papirnatih (ravnih, sferičnih itd).
Priču o ovim osama želeo bih da ispričam i dokumentujem sa 9 sličica.
Jednog dana, moj brat koji je pomalo i pčelar, čije su košnice nalaze u zaseoku sela Grahovača kod Rožaja, pozvao me je da mi pokaže nešto neobično što se pojavilo ispod poklopca košnice tzv. rutovke. Kada sam otišao da vidim, odjednom mi se javila slika iz istorijske i arheološke literature u kojoj je opisivano da su stari narodi, naročito Grci, prevozili malsinovo ulje brodovima u amforama šiljatih vrhova koje su zabadali u peskom prekriveno dno broda da se amfore ne preture i uplje ne prospe. Imao sam utisak da posmatram tu scenu (sl. 01 i sl. 02). Potražio sam od brata metar da izmerim visinu meni nepoznatih tvorevina (sl. 03). Kada sam pokušao dauzmem nekoliko "amforica" osetio sam da su one bile dobro zalepljene za zid košnice, a i međusobno, pa se nekolio zalomilo pri čemu su se ukazale lutke (sl. 04 i 05). Postalo mi je jasno da je to leglo nekog insekta. Ali kojeg? Tuda u tom trenutku nikakav "roditelj" ili "graditelj" ovih neobičnih kapsula nije se muvao. Odlučio sam da nekoliko otkinutih amforica odnesem do kuće, da ih stavim u teglu (izbušenog poklopca) i unesem u neku mračnu prostoriju i da čekam rezultat. Jednu zalomljenu amforicu stavio sam pored ljuske pistaća da uporedim debljinu zidova (sl. 06).
Nakon 21. dana, rodio se rezultat (07). Po tegli su nervozno, tražeći izlaz, letele dve mlade osice. Da ali koje vrste? Sada se rodilo pitanje koje nadilazi moja znanja. Na Internetu sam našao neku sličnu, ili baš nju, pod nazivom roda Eumenes (sl. 8).
Jednu osu morao sam da ubijem da me ne bi pečila (ako uopšte ubadaju) da bih je valjano fotografisao, zbog čega mi je i danas, dok ovo pišem, nelagodno. Pincetama sam pokušao da joj zgnječim glavu, no ona je bila izuzetno tvrda, kao da sam stiskao zrno peska. Kada sam joj odstranio glavu, telo je nastavilo da se kreće, da se penje po ivici poklopca itd. Ovo beležim da vam dočaram o kakvom se žilavom organizmu radi (sl. 9).
Naravno, zapanjujuća je količina materijala (50-tak) amforica koje je jedna ili više sićušnih osa odnekuda donela. Pitam se koliko je bilo naleta, kako kažu za avione kada gase požar i sl. od rudnika do ogajališta? Drugo, na internetu nisam našao ovaj oblik amfora već trbušaste. Zidanje, kako pokazuje fotografija, nije bilo jednostavno dodavanje materijala već u obliku spirale (što je vrlo zanimljiv postupak gradnje). Poklopci na vrhu amforica su ravni i lepo položeni. Sve u svemu, majstori, svaka čast!
U amforicama nisam primetio nikakve mrtve pauke ili neku drugu hranu za tek izlegle mladunce. Pročitao sam na Internetu da zarobljene jedinke pojedu ili proglođu poklopac kojim je zatvorena njihova kapsula.
Eto, dugačkoj priči je došao kraj, pozdrav, Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 20.Jan. 2013, 07:23:10
nastavak
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 20.Jan. 2013, 07:24:11
nastavak
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Дејан Ранковић 20.Jan. 2013, 12:54:04
Zanimljiva reportaža
Koliko znam nisu agresivne pa ih se ne treba bojati previše.
Ja sam kod mene slikao solitarne ose i njihova gnezda ali
drugačijeg oblika i ona su bila "višećelijska".
Valjda će naši insektolozi dati sud ::)
Pozdrav, Dejan
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 20.Jan. 2013, 14:09:52
Da Dejane, video sam u obom bloku (ne znam kako se ova poglavlja ili blokovi u Forumu stručno zovu) priču o Novosadskim solitarnim osama pa sam po tom ugledu svoje malo istraživanje nazvao Rožajske solitarne ose. Inače, ovaj pridev solitarne prvi put čujem. Možda se odnosi na solitarija - usamljena, sama, pojedinačna.
I hvala ti, ti si prvi koji svako moje javljanje ohrabri, no bojim se da i tebi ne dosadim. Šta da radim kad mi iz kompjutera na sve strane cure razne sličice i pričice.
Mnogo pozdrava, Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Saša Rajkov 20.Jan. 2013, 14:17:27
Za početak vas upućujem na ranije započetu temu o solitarnim osama iz roda Sceliphron koje sam zatekao u Novom Sadu.
Za vašu bih mogao reći da je Sceliphron deforme, jedna od tri alohtone i potencijalno invazivne vrste iz ovog roda u Evropi. Potiče iz Azije, kao i veoma slična vrsta S. curvatum. Još uvek nije registrovana u Srbiji, ali jeste na Balkanu, i to samo u Crnoj Gori, na jednoj lokaciji (detaljnije ovde: http://www.eds.org.rs/aes/Vol16/08%20AES%2016%20Cetkovic%20et%20al.pdf (http://www.eds.org.rs/aes/Vol16/08%20AES%2016%20Cetkovic%20et%20al.pdf)).

Napominjem pritom da na internetu nisam našao karakteristike na osnovu kojih se mogu razlikovati S. curvatum i S. deforme (autor gore navedenog rada navodi da je u pripremi i rad na ovu temu). Međutim, uspeo sam da pronađem nekoliko fotografija S. deforme i uporedim ih sa S.curvatum. Jasno je vidljiva prisutna žuta pruga na bokovima grudi, iza osnove krila:
S. curvatum (http://www.makro-forum.de/files/thenau_bl_august_08_sceliphron_curvatum_1_207.jpg)
S. deforme (http://insectahk.com/hymenoptera/Sceliphron-deforme-e.jpg)
Uz to bi se uslovno moglo reći da su kod S. deforme žute šare na segmentima abdomena znatno intenzivnije.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Saša Rajkov 20.Jan. 2013, 14:21:30
Termin "solitarne" znači da ne postoje nikakve interakcije između larvi i odraslih, za razliku od "socijalnih" osa.

I samo da napomenem - jako mi je drago što se ova tema razvija. :) Ibrahime, hvala na ovoj poslastici :D
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Gabor Mesaros 20.Jan. 2013, 16:49:03
Prenosim deo prepiske sa kolegom Cetkovicem koji je pogledao slike i napisao sledece:
"Da, zanimljivo. U pitanju je skoro sigurno S. curvatum, mada slike nisu dovoljno dobre, teoretski bi mogla biti i S. deforme (što je zanimljivije, ali malo verovatno). Probaću kasnije da se ulogujem i komentarišem, nadam se da je sačuvan primerak.
...
"
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 20.Jan. 2013, 19:10:48
Hvala Saši i Gaboru na pokazanom interesovanju za moje graditelje vavilonskih kula. I gospodinu Cvetkoviću. Takođe hvala Saši za tumačenje pojma solitarne. Ja sam jezikoslovac pa me te stvari iz jezika interesuju do etimologije.
Pozdrav, Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 20.Jan. 2013, 19:12:10
Pardon, hvala Ćetkoviću.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Дејан Ранковић 21.Jan. 2013, 16:32:02
Saša
Da li svaka vrsta u rodu Sceliphron gradi drugačija gnezda?
Ova Ibrahimova su pojedinačna, a gnezda koja ja viđam su
višećelijska i oblika su nepravilne polulopte, zalepljena za
zid.
Kada smo već kod ove teme moram nešto zanimljivo reći u
vezi blata koje ove ose koriste za izgradnju gnezda.
Naime, slučajno sam našao podatak da se ovo blato istuca
u avanu, proseje, i upakuje u posudu radi lečenja kožnih problema.

Takav prah mikronskih čestica(mud dauber nest)se upotrebljava da bebama
smanji ojed ili osip oko predela gde idu pelene.
Ovo je objavljeno na nekom američkom sajtu za alternativno
lečenje sa prirodnim preparatima(indijanski recept).
Prah sam veoma lako pripremio ali ga još nisam primenio,
deca su mi velika, verovatno da leči neke ekceme i ojede.
Ovo može biti lep primer upotrebe prirodnog sredstva u
slučajevima preživljavanja u prirodi.
U poslednje vreme sam u tom fazonu pa sam palim vatru
na različite načine i sa različim sredstvima, izrada predmeta
od drveta, čvorovi, i sto drugih stvari.
Pozdrav od Dejana
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Saša Rajkov 21.Jan. 2013, 18:31:47
Dejane,

Baš sam bacio ponovo pogled na ono koje si ti priložio u prethodnoj temi (http://forum.biodiv.petnica.rs/index.php/topic,249.0.html), i boja materijala od kog je izgrađeno je drugačija, uz oblik - kućice su gotovo potpuno spojene.
Evo kako npr. može da izgleda gnezdo S. caementarium (http://bugguide.net/node/view/256676) poreklom iz Severne Amerike.

Svakako da u nekoj meri oblik i boja gnezda zavise od lokacije i raspoloživog izvora materijala, tj. blata, za različite populacije iste vrste.
Za sada sam uspeo da nađem da je i ponašanje tokom samog procesa sakupljanja blata i pravljenja "kuglica" (ekvivalent cigle :) ), dakle i pre same konstrukcije, različito između nekih vrsta ovog roda.
Što se forme gnezda različitih vrsta tiče, nisam još uspeo da "pročačkam" ništa više osim fotografija, ali pokušaću možda opet kasnije.


Naravno, zapanjujuća je količina materijala (50-tak) amforica koje je jedna ili više sićušnih osa odnekuda donela. Pitam se koliko je bilo naleta, kako kažu za avione kada gase požar i sl. od rudnika do ogajališta? Drugo, na internetu nisam našao ovaj oblik amfora već trbušaste. Zidanje, kako pokazuje fotografija, nije bilo jednostavno dodavanje materijala već u obliku spirale (što je vrlo zanimljiv postupak gradnje). Poklopci na vrhu amforica su ravni i lepo položeni. Sve u svemu, majstori, svaka čast!

Nađoh i ovaj podatak - za jednu ćeliju je potrebno nekih 40-tak tovara, odn. kuglica blata...  ::)
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 21.Jan. 2013, 19:47:17
Dejane i Saša,
sve mi je ovo zanimljivo o čemu raspravljate. Vi Saša imate lepe odgovore koji zadovoljavaju moju radoznalost, a vi Dejane imate praktične ideje o upotrebi materijala iz prirode. Sećam se da ste za one moje duple-troduple maslačke kazali da su možda "pogurani" bačenim viškovima gljiva. Ako bi gljive bile inicijatori
takvog raskošnog rasta, hajde da to patentiramo.

Mnogo pozdrava obojici,
Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: jozi 21.Jan. 2013, 20:38:35
Iste kolonije od blata sam i ja našao na tavanu u dva navrata. Ove moje su spojene u jedno kao što reče Dejan, otprilike ovako izgledaju: gnezdo Sceliphron sp. (http://content65.eol.org/content/2011/12/22/01/05595_580_360.jpg)
Negde sam ih sklonio a imam i slike, pišem da ne bih zaboravio da postavim... ako ne nađem nacrtaću 8)
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Милош Поповић 21.Jan. 2013, 21:53:09
Ja imam slična gnezda ove godine u prozoru moje kuće. Kao klinac se sećam da sam otvarao jedno i da je bilo puno paukova. Pretpostavljam da su ove vaše već pojele sve paukeve jer su već bile u stadijumu lutke, pa zato nema ničega u njihovim kućicama.

Zanimljiva tema, samo nastavite :)
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: božEnka.hric 21.Jan. 2013, 22:13:53
.

Miloše u pravu si, mi smo jedne davne godine imali ovakvu osu, kad je napravila kućicu unosila je u nju paukove, i zatvarala je, zatim pravila novu kućicu. Kada je polagala jajašca ne znam, verovatno pre zatvaranja kućice.
Pitanje je da li sve ovakve ose hrane svoje mlade sa pukovima, ili ima i onih sa drugačijim izborom hrane.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Милош Поповић 21.Jan. 2013, 23:50:36
Koliko se sećam, mogu se hraniti neke i gusenicama, mada većinski su im pauci na meniju.

PS. Našao sam jednu sliku koja može biti neka osa. Šta mislite? U pitanju su neke kućice napravljene u drvetu.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: jozi 22.Jan. 2013, 01:08:39
Ose nismo odavno proučavali a sad - napravile lavinu. Pogledaljte stršljena kojeg sam slikao neki dan: http://forum.biodiv.petnica.rs/index.php/topic,909.0.html
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 23.Jan. 2013, 07:41:52
Da prvo kažem da sam se bio samoukinuo verujući u reči. Naime, isprobavao sam na Forumu razne funkcije pa sam došao i do funkcije Odjavi se, verujući da je to u značenju napusti Forum a ne izvrši samoubistvo. Naziv ove funkcije je vrlo neprecizan. Moralo bi da stoji Brisanje iz Foruma ili tome slično. Zahvaljujući administratoru Milošu, oživeo sam. I nastavljamo.
Setio sam se izjave velikog boksera Kasijusa Kleja (Muhameda Alija) koji je kazao: Letim kao leptir, a ujedam kao osa. Naravno, po ringu. Evo ja Forumu nudim nove ose:
01 Fotografisana na 1300-1400 mnv.
02 Fotografisana na staklu moje rodne kuće. Liči mi na Sceliphrona, ako je uopšte osa.
03 Ova je slikana u Bojčinskoj šumi, Srem. Bila je mrtva i već su je napale po glavi neke gljivice, šta li je?
04 Osa na divljim trešnjama koje sam sušio za zimske čajeve. Pročitao sam negde da pojedine ose ujesen kada nestane sokova i nektara, rado idu na meso. Zapravo, njima su prvi obroci u životu bili mesni pa se taj atavizam sačuvao.
05 Osa na zidu. Možda je ista kao i ove sa slike 04
06 Osa i buba na nmv oko 1500.

I kada sam počeo ovo novo javljanje pričom o smislu pojedinih reči, završiću u tom stilu.
Kada sam u prošlom pismu odgovarao, zapravo zahvaljivao na determinaciji mojih Sceliphron osa, pogrešno sam napisao da zahvaljujem Aleksandu Cvetkoviću, a kasnije sam primetio da je gospodin Aleksandar Ćetković. No, kada je sve bilo gotovo, a ja izgubio vezu sa Forumom, postalo mi je jasno da je to zapravo jedno te isto prezime ali u dva izgovora. Naime, Crnogorci imaju lično ime Ćetko, a to je Cvetko. Prezime Cvetković je Ćetković. Dakle, reč je o nečemu istom ali malo dugačijem.
Pozdrav, Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 23.Jan. 2013, 07:44:01
nove slike
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 23.Jan. 2013, 07:44:55
poslednja slika
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Saša Rajkov 23.Jan. 2013, 14:31:43
Za početak - mimikrija je jedna zanimljiva pojava u prirodi... :) Ukratko rečeno i pojednostavljeno - kada ličiš na npr. osu (iako to nisi :) ), predatori te izbegavaju.  :)
Pa se tako među "osama" može kriti i jedan prelepi dvokrilac ("komarac") iz porodice Tipulidae (fotografija 01: Ctenophora ornata, ženka :) - već imamo pokrenutu temu o ovoj i srodnim vrstama ovde (http://forum.biodiv.petnica.rs/index.php/topic,446.msg2200.html#msg2200)), ili jedan tvrdokrilac, preciznije - strižibuba (fotografija 05, možda Plagyonotus arcuatus (http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id13195/), rekao bih?).

Što se ostalih tiče:
02 - Ne znam odakle da krenem. Čini mi se da sam viđao već, i možda i imam fotografiju negde, ali... :-/
03 - stršljen - temu o ovoj vrsti je započeo Joži
04 - "socijalna" osa - Polistes nimpha?
06 - ne bih znao koja je osa :(
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Dragisa Savic 23.Jan. 2013, 15:38:14
02- Ichneumonidae
06- Megalodontes sp.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 23.Jan. 2013, 17:08:55
Saša,
hvala na razvrstavanju. Vidim: ti levo, ti desno, ti levo itd. Neverovatan mi je ovaj komarac Ctenophora ornata.
Hvala i Dragiši.
Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Gabor Mesaros 23.Jan. 2013, 19:36:18
Strizibuba jeste najverovatnije Plagionotus arcuatus a poslednja slika jeste osa ali osa bez zaoke iz porodice Tenthredinidae. Mozda je rod Tenthredo.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 23.Jan. 2013, 20:05:29
Gabore,
hvala najlepše.
I evo još jedne ose koja mi se sakrila u ovaj žuti neven.
Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Gabor Mesaros 23.Jan. 2013, 20:27:09
Na nevenu je muva (Syrphidae)  ;)
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Дејан Ранковић 23.Jan. 2013, 20:58:42
Dragiša, šta reći ;)
Čas slikaš neke gljivice od 1mm čas ogromna stršljenova gnezda.
Stvarno nemaš sredinu :)
Pozdrav, Dejan
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 23.Jan. 2013, 21:03:06
Ljudi, pa vi me slđujete. Ja više ne smem, osim za gljive, ništa reći šta je šta. Ja kažem vilin konjic, vi mravlji lav, ja osa, vi strižibuba, ja osa vi muva. Dokle tako? Imajte mislosti.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Gabor Mesaros 23.Jan. 2013, 21:16:50
Tako je to u entomologiji
 :D :D :) :)
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Saša Rajkov 23.Jan. 2013, 23:33:15
Ljudi, pa vi me slđujete. Ja više ne smem, osim za gljive, ništa reći šta je šta. Ja kažem vilin konjic, vi mravlji lav, ja osa, vi strižibuba, ja osa vi muva. Dokle tako? Imajte mislosti.

Je l' utešno možda to što se muve iz porodice Syrphidae na srpskom zovu osolike muve?  ::)
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 24.Jan. 2013, 06:34:24
Saša,
oh sad mi je lakše, I prefiks osoliki me osokoljuje, kao što me "sufiks" lav (mravlji lav) ne plaši.
Pozdrav, Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Милош Поповић 03.Feb. 2013, 19:01:49
Ovo 05 je zapravo strižibuba, ali se uspešno pretvara da je osa. Svakakvih čudesa ima  ;D
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: ihi 03.Feb. 2013, 20:59:06
Miloše, hvala.
Gabor je takođe za insekta pod br. 5 kazao da je strižibuba. Za mene kao laika, neverovatno. Za vas, normalno i obično.
Poz. Ibrahim
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: jozi 03.Feb. 2013, 21:01:16
Baš sam hteo da napišem da mi najviše liči na Plagionotus arcuatus, ako se uopšte ovako sa strane može tačno reći.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Милош Поповић 07.Feb. 2013, 21:43:07
Uh, izvinjavam se. Nisam uopšte video da je tu i druga stranica u ovoj temi  :-[
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Bojan Radeka 16.Sep. 2013, 11:45:18
Da ne otvaram novu temu, dodaću fotografiju jedne vrste solitarne ose(?) iz Igala na narandžinom listu(?). Gnezda su bila u blizini na vrhu zida.
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose
Poruka od: Bojan Šeguljev 16.Sep. 2013, 12:18:47
Lici mi na osu grncaricu iz roda Delta. Mozda neko ima kljuc za njih.
Tipujem na Delta unguiculata. :)
Naslov: Odg: Rožajske solitarne ose (CG)
Poruka od: ihi 08.Sep. 2015, 07:50:11
Prošle su dve godine od kako sam pokrenuo temu o solitarnim osama. Juče sam bio na istoj lokaciji i u istoj košnici bila su brojna gnezdašca, još neotvorena. Prošle godine ih nije bilo.
Na izradi "amforica" primećuju se dve vrste gline, a u celoj toj građevini ima nekog zadivljujućeg sistema.