Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Biljke => Temu započeo: ihi 13.Jan. 2013, 07:16:49

Naslov: Maslačak fasciculare
Poruka od: ihi 13.Jan. 2013, 07:16:49
U mom dvorištu nekoliko godina zaredom, skoro na istom mestu, raste neobični maslačak, kojeg sam nazvao maslačak fasciculare, iliti udruženi maslačak. No, osim ovog pomenutog, formiranog od 7-8 jedinki, čija je stabljika zajednička i šuplja, rastu i maslačci sa izuzetno dugačkom drškom. Jednog sam prošlog leta ubrao i izmerio. Imao je neverovatnih 95 cm dužine. Drška mu nije bila naročito debela. Ispresavijao sam ga i osušio.
Da li je reč o genetskom poremećaju ili je u pitanju nešto drugo?
Jutarnji pozdrav, Ibrahim
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: Дејан Ранковић 13.Jan. 2013, 10:43:47
Zanimljivo
Zaista, nikad video :o
Ne verujem da je reč o nekoj genskoj mutaciji.
Možda je pre uticaj zemljišnog supstrata na biljke.
Uticaj nekog mikroelementa ili sl.
Neki hormon u zemljištu.
Može biti i neka gljiva koju si odbacio u dvorište posle slikanja(produkt metabolizma  gljive
može uticati na rast i razviće pojedine biljne vrste)
Ko bi znao, ali zaista zanimljivo
Pozdrav, Dejan
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: ihi 13.Jan. 2013, 10:55:17
Dejane, hvala ti. Zanimljivo je ono sa gljivama, mada ja ništa od gljiva ne bacam, ako nisu za jelo sušim ih i čuvam kao eksikat, a ako je jestiva, sve pojedem. (Šalim se, ponešto bacim, a u principu vrlo malo jedem gljiv. To je kao poslastičar sa slatkišima).
No, sve mi pada na pamet, a ne smem da pomenem, da to nije neki uticaj radioaktivnosti, Černobilja, bombardovanja...

Pozdrav, Ibrahim
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: Saša Rajkov 13.Jan. 2013, 12:59:18
Evo i od mene jedan veoma sličan primerak iz porodice Asteraceae nadomak Novog Sada.

Da bismo došli do zaključka da je neki od takvih relativno lokalnih događaja doveo do pojava sa fotografija, one bi trebale da budu odsutne u drugim područjima u kojima ovi događaji nisu imali uticaj. Verujem da bismo uz malo pretraživanja po netu, kao što sam uspeo da nađem ovo: http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Pilikia_photos/dandelion.jpg (http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Pilikia_photos/dandelion.jpg) , našli druge primere drugde po svetu. Ova fotografija je načinjena u Fukušimi u Japanu (ali 2009., pre incidenta ;) ).
Mutacije su prirodna i učestala pojava u svakom organizmu (i veći deo nije rezultat spoljašnjih faktora kao što je radioaktivno zračenje, već se dešava spontano usled greške tokom procesa koji podrazumeva ogroman broj ponavljanja). Neke od njih ispoljavaju i vidlijvi efekat na potomstvu.
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: Dragisa Savic 13.Jan. 2013, 13:40:57
Asocijacija "fasciculare" je odlična jer se ova pojava naziva upravo fasciacija. Relativno je retka mada sam je video puno puta na različitim biljkama. Fascijacijom načešće bivaju zahvaćene svasti i gornji deo stabljike koji su veoma zbijeni i spljošteni zbog toga, ali mogu i plodovi, pa i korenje. Uzroka ima više, hormonalni disbalans, genetske mutacije, napad gljivica, virusa, bakterija ili grinja, hemijske materije...
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: ihi 13.Jan. 2013, 14:08:04
Dragiša, hvala.
Gde pobogu nađoste onaj združeni maslačak? Priznaćete, moj je lepši zbog naznačenih stabljika, a onaj japanski je impozantniji jer mu je drška jedinstvena i izuzetno široka.
I one vaše biljčice su sjajne.
Sve u svemu stvari su zanimljive. Moramo ih zasada prihvatiti takve, a ako se nađe neki genetičar ili kakav drugi znalac pa nam sve to objasni i dokaže, biće čarobno.
p. Ibrahim
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: Dragisa Savic 13.Jan. 2013, 14:13:21
Saša, tvoja biljka je Stenactis annua (ako ti nešto znači).  ::)
Ibrahime, jedna sitnica, maslačak nema stabljiku već nešto što samo liči na stabljiku a to je skapus, tj. drška cvasti.  ;)
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: ihi 13.Jan. 2013, 14:14:15
Saša,
izvinjavam se. Nisam primetio učesnika pa sam zaslugu za pretragu po internetu i prikazane biljke pripisao Dragiši. Naknadno, pošto se poruka otkotrljala, primetih da je to delo vaših ruku. Izvinite još jednom i hvala na tumačenju.
Ibrahim
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: Saša Rajkov 13.Jan. 2013, 15:18:06
Dragiša, naravno da znači, hvala. :) U najmanju ruku, sad mogu da vidim kako izgleda običan primerak. ::)

Ibrahime, ništa, ništa, mislim da nisam ni shvatio da je došlo do zabune. ;) A i ipak je Dragiša ovde objasnio o kakvoj se pojavi radi. :)
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: božEnka.hric 13.Jan. 2013, 16:05:41
.

Nažalost vrlo davno je bilo, nisam imala fotoaparat da slikam. Jedne godine nam je u dvorištu izrastao beli mirišljavi ljiljan sa stabljikom širom od dlana, mislim da smo izbrojali da je bilo 10-15 sraslih stabljika, a možda se jedna stabljika umnožila 10-15 puta, ko bi ga znao. Sve "srasle" stabljike su bile u istoj ravni pa je taj ljiljan ličio na zelenu dasku sa cvetovima na vrhu.
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: ihi 13.Jan. 2013, 17:34:42
Dragiša, napisali ste mi:

Ibrahime, jedna sitnica, maslačak nema stabljiku već nešto što samo liči na stabljiku a to je skapus, tj. drška cvasti.

Bilo bi korisno da se stručni jezik u svakoj oblasti u srpskom jeziku normira, tj. da se uniformiše. S obzirom da je botanika u Srbiji razvijena grana biologije, a i danas u odnosu, recimo, na mikologiju, pa je ta, nadam se, problematika već regulisana. U mikologiji još ništa, ili skoro ništa od stručne terminologije nije normatizovano. Pažnju na ovu problematiku skrenula je strankinja, pok. prof. Maria Muntanola Cvetković, profesorica mikologije na Biološkom fakultetu u Beogradu. Od štampanih stvari koje slede njenu ideju navešću rad (Hadžić) NOVOZABELEŽENA NARODNA IMENA GLJIVA, Naš jezik, Institut za srpski jezik, SANU, 1995-96, Beograd, kao i odeljak SINONIMI NAZIVA DELOVA GLJIVA U NARODNOM JEZIKU iz knjige ILUSTROVANI REČNIK SVETA GLJIVA (Hadžić/Vukojević), NIK internacional, Beograd 2008.
Dakle, citiram, drška kod gljiva se u Srbiji zove i drvce i koren i noga i peteljka i stabljika i stožer i stručak i stub. Čak i čizma. U inostranoj literaturi za ovaj deo gljive preovladavaju stručak i noga. Naša je preporuka da se koristi imenica drška. Pretpostavljam da je u botanici za biljke (trave) i ne znam za šta još usvojen pojam drška, kako ste vi naveli. Neću da ulazim u valjanost ovog pojma za biljke, to je stvar botaničara i jezičara.
Pozdrav, Ibrahim
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: jozi 15.Jan. 2013, 22:35:53
Ono što mene zbunjuje u celoj priči je da je - ako sam razumeo - maslačak sa starta posta rastao više sezona zaredom. Znači (patološka?) promena se prenela genetički? Mada je maslačak višegodišnji, pa se radi o istom primerku biljke.
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: Saša Rajkov 16.Jan. 2013, 13:24:36
Moguće je i da su mutacije na somatskim ćelijama i ne prenose se na potomstvo, ukoliko su uopšte mutacije u pitanju od slučaja do slučaja.
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: jozi 30.Jan. 2013, 12:22:04
Nađeno danas, u Subotici:

(https://lh3.googleusercontent.com/-_uydprI6R-g/UQj-tPq-nPI/AAAAAAAADFs/RFRm1ssJleg/s605/DSCN0577.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-kSbfHGxpVDA/UQj-wqCtLYI/AAAAAAAADGI/RiWIzNv0HrY/s620/DSCN0579.JPG)
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: ihi 30.Jan. 2013, 15:17:04
Joži,

ovaj maslačak je porastao u januaru samo zbog vas da biste potkrepili svoje sudove iznete o ovim pojavama.
Mođda će biti još i to pravih fasciculare.
Pozdrav
Naslov: Odg: Maslačak fasciculare
Poruka od: Милош Поповић 15.Apr. 2013, 02:33:19
Ja sam kod mene često nailazio na ovakve maslačke kao klinac. Bilo mi je zanimljivo pa sam se uvek trudio da nađem što veći skup ;D