Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Park iz doba Jure => Temu započeo: ihi 26.Dec. 2012, 11:17:47

Naslov: da li je ovo bilo živo
Poruka od: ihi 26.Dec. 2012, 11:17:47
Malo malo pa svratim na Forum. I popriličan zimski san je uhvatio forumovce, osim Dragiše Savića i Boženke. Pa kažem, hajde da probam da zainteresujem nekog za nešto što ni sam ne znam šta je. Naime, kroz jednu ravnicu protiče rečica stalnog toka. Oblik terena nedvosmisleno govori da je tu nekad bilo jezero (nekada, nekada) i da je oteklo, a ostala je ravnica dugačka oko kilometar i široka između 100-300 metara. Na brdu iznad ravnice danas žive ljudi. I kao što je većina naših ljudi spremna na individualne poduhvate, tako je i jedan sredovečni stanovnik sela odlučio da iskopa sebi put. Uzeo je kramp i lopatu u ruke, a nešto sasvim malo pomogla mu je i mehanizacija, i on je podno brda, koje se penje do planine, sebi u dužini kilometar, kilometar i po, prokopao put s nagibom i do tridesetak stepeni. Ivica puta prema brdu visoka je na pojedinim mestima i do 3 metra (možete shvatiti koji je tu rad uložen). Na jednom mestu pojavila se šumska kreda i ja sm primetio u tom delu neke cevčice. Takođe sam primetio na pojedinim mestima na dubiini metar, metar i po bele ili sivkaste puževih kućica (slične oblikom i veličinomh vinogardarskim puževima) ali vrlo tankih i lomljivih zidova.
Ova lokacija udaljena je od mogućeg nekadašnjeg jezera, odnosno od njegovog dna, stotinak metara.
Da li je ovo što se nalazi na tzv. škarpi novog puta deo iste priče sa postojanjem nekadašnjim jezerom, ili je nešto što je samo moja spekulacija pri čemu te predmete dovodim u vezu sa živim organizmima, ili je to sedra (siga), koju su formirali nekakvi potoci. Prisustvo sige u ovoj oblasti nije retko.
Naslov: Odg: da li je ovo bilo živo
Poruka od: jozi 29.Dec. 2012, 01:34:45
Nebih znao da kažem o čemu se radi, ali verujem da će na ovaj post da reaguju Aca Đurđević ili Dejan Ranković, naši 'paleontolozi'...
Naslov: Odg: da li je ovo bilo živo
Poruka od: ihi 29.Dec. 2012, 07:08:46
Jozi,
hvala na ohrabrenju.
Ne znam šta čekaju? Neka mi skinu muku s glave. Možda je stvar trivijalna, možda to i nisu bila živa bića.
Naslov: Odg: da li je ovo bilo živo
Poruka od: Дејан Ранковић 29.Dec. 2012, 11:39:49
Ibrahime,
Nisam stručnjak za ovu oblast, samo sam inicirao otvaranje ovog dela foruma ;)
Rekao bi da se svakako radi o ljušturama puževa i nekih mekušaca.
Da li je ovo više Rožaja ili neka druga lokacija.
Ja sam na Prokletijama našao lep primerak školjke u dolomitu koji sam nažalost izgubio.
Našao sam ga u albanskom delu više doline jezera na oko 2200mnv.
Pozdrav, Dejan
Naslov: Odg: da li je ovo bilo živo
Poruka od: ihi 29.Dec. 2012, 16:20:21
Dejane, hvala.
Da, to je moje Rožaje. Ne ja, već dva moja prijatelja, pre petanestak godina bili su pronašli u okolini Rožaja školjku "zarobljenu" u kamenu. Nalaz sam predao Prirodnjačkom muzeju u Beogradu. Kustosica Muzeja kazala mi je da je na tom prostoru (Rožaje, Berane i šire) u davnoj prošlosti postojalo jezero. Zaboravio sam da li mezozoiku ili paleozoiku, ili nekom trećem razdoblju, no za ovu moju priču nije bitno, bitno je da je u dalekoj prošlosti na tom prostoru postojala neka vodena površina. Moguće je da se i vaša školjka kupala u istom jezeru gde i moji mekušci. Zanimljivo je da u ovom mom nalazu ima cevčica poput stalaktita (helioktita). Ne vidim gde bi mogla biti neka urušena pećina. Ali, sve treba uzeti u obzir, naročito kada si laik.
Pozdrav, Ibrahim
Naslov: Odg: da li je ovo bilo živo
Poruka od: Saša Rajkov 29.Dec. 2012, 17:46:12
Meni ovo na drugoj fotografiji liči na kućice akvatičnih larvi insekata iz reda Trichoptera (tulara), kao npr. ove (ako nisam omanuo u prepoznavanju):
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/60597_500908446593940_260598482_n.jpg
Naslov: Odg: da li je ovo bilo živo
Poruka od: ihi 29.Dec. 2012, 19:09:48
Saša, stvarno liči, samo ja ne znam da li su akvatični crvi i njihove kućice-čaurice, koje ste prezentovali, deo današnje ili pra-pra priče. Moji su bili uzidani u brdo na dubini od 1-2 metra, to znači milionima godina su čučali da bi ih jedan tipičan inadžija, a nikako Sizif, otkopao i napravio mi problem.