Forum o biološkoj raznovrsnosti

Tereni ... => Metode i oprema za rad => Temu započeo: jozi 07.Nov. 2011, 08:15:31

Naslov: Pitanje u vezi Alcifrona/Alciphrona
Poruka od: jozi 07.Nov. 2011, 08:15:31
vreme je da se počne polako i sa organizovanjem stvari...

Enka, imam startno pitanje, iako još ne koristim Alcifron i nisam uneo nijedan podatak, jer mi je "lakše" da budem neorganizovan i držim podatke u razbacanim txt fajlovima i xcelima. ::) Vreme je za veliko spremanje i ozbiljan rad, u sa saglasnosti vremenskim mogućnostima, jer jedan dan ima samo 24 sata...

Alcifron mi deluje pogodan i za unos biljaka, pa bih prvo započeo sa svojim podacima čisto da naučim da ga koristim...
Ali "dosta leba treba da pojedem" dotamo, ili "će dosta vode u Dunavu poteći" (izreke u prevodu sa mađarskog).

Npr. ovo je već možda pitanje za Milana: može li se u Alcifron integrisati nova databaza sa listom biljaka, da ih ne unosim svaki podatak pojedinačno? Jer ja već više godina koristim jedan takav program za ptice, koji na kraju podatke iz "interfejsa" za unos ubaci u jedan dbf fajl. Znači, u pozadini "radi" za mene lista svih ptica, pa ne moram da ukucavam sve komplikovane latinske nazive poput "Coccothraustes coccothraustes" - znači prilično praktično pitanje.

Nastaviću ovde s pitanjima jer mislim da i druge zanima kako se koristi ovaj program, a možda bi ga i trebalo preporučivati, ako je adaptivan za ostale grupe organizama, koji još nisu u njemu (npr. ptice, mekušci, orthoptera).
Naslov: Odg: Pitanje u vezi Alcifrona
Poruka od: božEnka.hric 07.Nov. 2011, 10:40:39
Mislim da ti na većinu pitanja može Milan bolje odgovoriti od mene.

Jednom davno je on nudio na grupi Alciphron na korišćenje i za druge grupe organizama, pa otud znam da se može koristiti i za biljke. Sada se ne mogu koristiti ili unositi podaci iz neke već postojeće tabele, u bazu se sve mora uneti ručno.

P.S.
Mislim da nisu baš svi sa foruma upoznati sa tim šta je Alciphron, samo kratko, to je baza podataka o insektima u koju ja i Milan unosimo za svaki pojedinačni nalaz ime vrste, lokaciju sa nadmorskom visinom, datum i šifru saradnika koji je poslao podatak. Kada imamo, unosimo i slike jajašaca, larvi, lutki i imaga. Sve podatke objedinjuje program omogućava laki pristup fotografijama i koji prikazuje kartu rasprostranjenosti pojedine vrste i grafikon po nadmorskoj visini i vremenu nalaza.
Naslov: Odg: Pitanje u vezi Alcifrona
Poruka od: jozi 07.Nov. 2011, 11:08:49
Znam da je bilo polemisanja o tome koji program za unos terenskih podataka koristiti. Gabor je predlagao jedan (http://forum.biodiv.petnica.rs/index.php/topic,13.0.html) za koji je istražio da je najbolji. Međutim, i ovde kao u svemu se ukusi mogu razlikovati. Ja još uvek ispitujem teren, da nađem rešenje koje mi najbolje odgovara. Nisam siguran (barem u ovom momentu) da se možemo svih 40 u grupi dogovoriti i uskladiti oko jednog "standardnog" sistema.
Lično mislim da je Alcifron odlično urađen program (e sad hvalim programerski rad Milana u nadi da se što pre javi... ;))