Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Tvrdokrilci (Coleoptera) => Temu započeo: Saša Rajkov 12.Nov. 2012, 14:49:10

Naslov: Carabus... [C. coriaceus]
Poruka od: Saša Rajkov 12.Nov. 2012, 14:49:10
Ne bih znao, ni pokušavao dalje, al' nadam se da će moći ovako sa fotografije. Ako ne ide, nikom ništa - trči, trči, trčuljak  ;) ;D

Naslov: Odg: Carabus...
Poruka od: Gabor Mesaros 12.Nov. 2012, 15:56:18
Ovo je Carabus coriaceus (ssp. hoppfgaretni ili banaticus, tesko je reci).

Inace, sa slika vidim, neko hrabro drzi bubu u visini ociju za slikanje. To moze biti riskantno. To sto ruke posle smrde je manji problem. Carabusi su skloni da iz "guze" strcaju smrdljivu i iritantnu tecnost u kojoj izmedju ostalog ima i mravlje kiseline. Ako ova tecnost dospe na sluzokozu, posebno oci, iritacija moze biti dosta bolna i dugotrajna. Znaci, oprez sa karabusima. Srecom. Ta tecnost se nalazi u jednoj kesici na samom vrhu trbuha i ima malu zapreminu. Dovoljno je da buba 1-2 puta strcne i ona se isprazni. Posle toga buba je bezopasna.
Naslov: Odg: Carabus...
Poruka od: Saša Rajkov 12.Nov. 2012, 16:05:07
He, he  ;D Hrabro ili ludo, tanka je granica.  ;) Trčuljka je doneo jedan pecaroš u Deliblatu u kamp, da vidimo šta je - što je bilo stvarno za pohvalu. :) Nisam pitao da li je bilo nekih problema usput, ali moguće da se prethodno istrošio, pošto su ovo ovde već moje ruke.  :) 
Srećom, iako sam ih često imao u rukama, mislim da sam samo jednom "dobio isporuku". :) I, naravno, ne preporučujem drugima nikako.
Naslov: Odg: Carabus... [C. coriaceus]
Poruka od: Милош Поповић 12.Nov. 2012, 19:20:56
Uvod:
Ikac je jednom pokušavao da nađe svog Gigasa, koji se zavukao pod sedište u mom jugiću.

Razrada:
...

Zaključak:
Nikad ne guraj prvo glavu na karabusa.  ::)