Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Gljive => Temu započeo: JelenaN 25.Avg. 2017, 13:40:23

Naslov: Americka Suncanica - Lepiota badhamii
Poruka od: JelenaN 25.Avg. 2017, 13:40:23
Prijateljica je juce ubrala gljive na Adi i donela ih na prepoznavanje, misleci da znam nesto jer sam brala Lisicarke i Sumsko pile  :) Malo sam pretrazila internet, lici mi na Suncanicu ali nema prsten kao ona, ili se sasusio. Klobuci su bili oko 15cm u precniku, a strucak oko 10cm. Rasle su iz gomile suvog granja. Nije ih fotografisala u prirodnom stanistu  :( Da nije neka Lepiota?
Naslov: Odg: Da li je ovo Suncanica?
Poruka od: ihi 26.Avg. 2017, 09:22:25
Malo da se našalim: To što znate dve vrste gljiva (lisičarka, šumsko pile), to ne znači da znate nešto. To je užasno malo, skoro ništa,  tek promil u odnosu na broj vrsta gljiva koje rastu kod nas.
Vaša prijatljica je po svoj prilici ubrala Lepiota badhamii = Leucocoprinus badhamii = Badaova sunčanica. Slovenci je zovu američka sunčanica, jer je otuda došla u Evropu. Retka ali ne i suviše retka gljiva na našim prostorima. Nalažena je na proično puno mesta u Beogradu, ali i šire. Nije jestiva, tako kaže literatura.
Naslov: Odg: Da li je ovo Suncanica?
Poruka od: JelenaN 26.Avg. 2017, 17:21:09
Ja sam svesna da ne znam nista o gljivama, mada me jako zanimaju  :) Puka je sreca sto se do sada nisam otrovala nekom naizgled ,,Lisicarkom'', mada sam dosta proucavala slicne vrste. Cesto posecujem i citam forume o gljivama i edukujem se malo po internetu.
U svakom slucaju, hvala veliko na odgovoru.
Mislila sam da je Heringaca, ali mi je bila prevelika za nju, pa da je Lepiota josserandii ili brunneoincarnata ili rhodorrhiza... Srecna sam sto sam pogodila da je Lepiota, nesrecna sto nije Suncanica  :)
Hvala jos jednom