Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Gljive => Temu započeo: Baluban_S 25.Nov. 2016, 00:14:46

Naslov: Dve gljive za kraj sezone
Poruka od: Baluban_S 25.Nov. 2016, 00:14:46
Prvu gljivu sam pronašao u Parku u Banji Koviljači 09 oktobra ove godine ispod Bora. Pomislio sam, kada sam je video odgore, Collybia butyracea ali kada sam pogledao listiće shvatio am da se dosta razlikuju i po boji i po obliku. Šešir je oko  6 cm. Za sada je nisam uspeo odrediti.

Za drugu gljivu sam rekao Vau kako je lepa, moram otkriti koja je to gljiva. To je bilo 05.05.2012 godine u Paprat dou u Fruškoj gori. Dakle Bukova šuma, gljiva je rasla na zemlji. Veličina drške oko 6 cm, šešira oko 3cm. U sredini krem šešira malo čupkastog, tamnija sisica, drška šuplja.  Još uvek pokušavam da je odredim. Možda mi neko od Vas može pomoći.

Vidim da ima dosta gledalaca postova na ovom forumu, a malo je komentara i sugestija.

Ako Vas mrzi da pišete na forumu pošaljite mi SMS na 063/502-363 za neku od gljiva koje sam postavio u toku novembra a koja još nije određena (determinisana).

Naslov: Odg: Dve gljive za kraj sezone
Poruka od: ihi 25.Nov. 2016, 05:44:26
Prva je Psathyrella. Mozda P. corrugis
Druga Oudemansiella radicata (prilicno stara).
I za kraj koje sezone?
Naslov: Odg: Dve gljive za kraj sezone
Poruka od: Baluban_S 25.Nov. 2016, 22:02:55
Prva verovatno nije  Psathyrella jer nema neke njene karakteristike. Na primer drška je kratka, kraća od obima šešira a kod Psathyrella su drške dosta duže. Nema čak ni tragova ostataka opne po ivicama šešira. Psathyrella gde to nije slučaj više liče na Coprinuse i sl.

Što se tiče druge gljive ona nije bila stara već sasvim lepo razvijena i veoma specificna. Oudemansiella radicata je veoma česta gljiva u FG i srećem je godinama u svim fazama rasta i mislim a nije ta.

Dakle ove dve za sada ostaju u nedeterminisanim.

A sezona je moja lična, mada i van nje povremeno odem malo da prošetam po FG. Moj programerski posao je takav da od 1.12 do 31.05.svake godine imam veliku gužvu. Kada sezona obračuna prođe, negde od prvog maja, ponovo nastupa mojih 6 meseci kada imam manje posla i mogi da se bavim Gljivama i Fotografijom.

Dotle pozdrav svima od mene.


Naslov: Odg: Dve gljive za kraj sezone
Poruka od: ihi 26.Nov. 2016, 08:26:28
Ja se čudim vama Stevane, kako to znate da nije to što drugi pokušavaju da vam reše ono što vi ne znate šta je. Svejedo i znati šta je kao i znati šta nije, traži veliko znanje i u isto vreme podrazumeva veliku upitanost.
Naslov: Odg: Dve gljive za kraj sezone
Poruka od: Baluban_S 26.Nov. 2016, 22:27:45
Ihi Vi znate da ja izuzetno cenim cenim Vaše mišljenje. Napisali ste šta mislite da su gljive koje sam postavio. Ja sam to uredno zapisao u folderima sa tim, za sada nedeterminisanim,   gljivama. Uz gljive koje smatram determinisanim imam napisano na osnovu čega su determinisane. To može biti broj strane iz neke od knjiga koju posedujem, link ili slika ekrana sa nekog sajta i slično. Pošto ste mi napisali šta mislite ja sam pokušao da pronađem dokaze za to i nisam ih pronašao ni u knjigama ni na internetu. To ne znači da oni ne postoje već samo da ih ja nisam pronašao. Takođe sam svestan da je gljive pomoću slika teško determinisati. Gljive imaju mnogobrojne standardne karakteristike plus boja, odsjaj, miris, ukus, stanište (koje je često teško utvrditi u mešovitim šumama) ... a često i specifičnu nijansu boje koju je ponekad nemoguće preneti na fotografiju. Imao sam te gljive u rukama i svestan sam da to fotografija ne može da zameni.  Mogu da pronađem drvo pod kojim sam ih ubrao. Nije isključeno da ću ih pronaći ponovo pa će onda biti dovršena determinacija pomoću mikroskopa i hemije. Mislim da je mnogo bolje da neka gljiva ostane nedeterminisana ako nisam potpuno siguran koja je.

A Vas bih molio ako imate neki link, stranu u nekoj knjizi ili bilo šta što bih mogao da upotrebim da to priložite i time mi pomognete da determinaciju dovršim. Vaše ideje i sugestije su mi uvek dobrodošle i zahvalan sam Vam na njima.