Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Gljive => Temu započeo: Baluban_S 14.Nov. 2016, 22:13:38

Naslov: Pleurotus a možda i nije - Pleurotus eryngii
Poruka od: Baluban_S 14.Nov. 2016, 22:13:38
Još jedna problematična gljiva. Nađena je bukvalno na zemlji na šumskom putu u Fruškoj gori, ali na komadu drveta. Kojeg ne bih da licitiram. Kako god prva pomisao je bila evo mlade Bukovače ... ali kada sam kasnije malo bolje pogledao fotografije više nisam bio siguran jer takve Bukovače do sada nisam video. Boja istina odgovara Pleurotus ostreatus-u ali ima dosta problematičnih činjenica koji tu početnu determinaciju dovode u sumnju. Prvo najveća gljivica izgleda potpuno razvijeno a šešir joj nije veći od 3cm. Drugo gljivica ima suviše pravilno postavljenu dršku u odnosu na šešir, odnosno drška je skoro u sredini. Treće listići bi trebalo da silaze niz dršku a ovde to nije slučaj. Ostaje činjenica da je ovo ipak možda samo jako mladi primerak gljive. Problem je što gljivica nije sačuvana da bi se uradile još neke analize jer sam do zaključka da je sporna došao tek gledajući fotografija.

Ideje dobrodošle.

Da Vam ne bi bilo dosadno prve dve fotografije su od sporne gljivice a druge dve su samo tu da malo uživate u gljivama koje imaju ime i prezime.
Naslov: Odg: Pleurotus a možda i nije
Poruka od: ihi 15.Nov. 2016, 06:22:23
Jeste Pleurotus ostreatus. Zna on u prirodi da se javi sa centralnom drškom. Listići su retki i silazni. To što je gljiva sitna, razumljivo je: kazali ste da je rasla na komadiću drveta.
Auriscalpium vulgare je predivna fotografija.
Naslov: Odg: Pleurotus a možda i nije
Poruka od: Baluban_S 15.Nov. 2016, 09:05:06
Hvala Ihi.
Naslov: Odg: Pleurotus a možda i nije
Poruka od: ihi 15.Nov. 2016, 10:25:39
Pleurotus jeste, ali zbog opšteg utiska može biti i Pleurotus eryngii. Šteta što niste sačuvali primerak pa da se uzmu spore.
Naslov: Odg: Pleurotus a možda i nije
Poruka od: Baluban_S 15.Nov. 2016, 13:35:45
Dok sam pokušavao da determinišem gljivu imao sam dva favorita Pleurotus Eryngii,  koji je veoma ličio na moju gljivu i Entoloma byssisedum. Ali pošto nisam više imao uzorak a ni jednu od ove dve gljive nisam nikada sreo u prirodi fotke su do danas stajale u folderu sa nedeterminisanim gljivama. Nije isključeno da bih daljim traganjem naišao na još neke fotke koje liče. To je lepo ali da bih determinisao neku potpuno novu gljivu za mene, ipak nedovoljno.

Hvala Vam Ihi, Vaše mišljenje veoma cenim i ova moja gljiva prelazi u determinisane pod nazivom Pleurotus Eryngii. To su dva nova Pleurotus-a ove godine na FG.

 U prilogu su dve gljive koje su mi najviše obećavale dok sam tragao za rešenjem.