Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Gljive => Temu započeo: zoran gavrilović 21.Okt. 2016, 20:44:39

Naslov: prva sjajnica
Poruka od: zoran gavrilović 21.Okt. 2016, 20:44:39
početkom septembra na vršačkom bregu nađoh naravno na hrastovom panju i moju prvu hrastovu sjajnicu (Ganoderma lucidum). ostaje da vidim da li će sledeće godine da se umnoži.   
Naslov: Odg: prva sjajnica
Poruka od: ihi 29.Okt. 2016, 16:47:51
Šta vam znači umnoži?  Da li pod tim glagolom podrazumevate pojavu više plodnih tela na postojećem panju, ili razmnožavanje po okolini?
Ja znam da se Ganoderma lucidum javlja na panju sve dok ga ne "pojede", "rastoči", a da li je ovaj primerak gljive koji ste našli prvi ili neki naredni na pomenutom ostatku drveta, mi to ne možemo utvrditi. Četiri godine zaredom pratio sam u mom zavičaju pojavu Ganoderme atkinsonii (vrsta sjajnice koja raste na smrčevom panju). Ponekada su se javljala 2 komada, nekada 3, ili sledeće godine 1. Zbog takvog nepravilnog pojavljivanja teško je objasniti šta se to događa u mikrokosmosu jednog truležom načetog panja. Nakon četiri godine panj je ostao bez svojih sjajnih ukrasa, a ja bez motiva da ga dalje obilazim.
Naslov: Odg: prva sjajnica
Poruka od: zoran gavrilović 30.Okt. 2016, 14:38:16
:) to "prvi" bi bilo da sam je prvi put u životu video uživo, odnosno našao. pod "umnoži", podrazumevam upravo to da će više plodnih tela da se pojavi na postojećem panju.