Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Gljive => Temu započeo: ihi 22.Jun. 2016, 09:04:32

Naslov: Ovo je babino uvo a ne... (CG)
Poruka od: ihi 22.Jun. 2016, 09:04:32
Juče sam, na prvi dan leta, u jedoj smrčevoj šumi, na stazi, na nadmorskoj visini od 1300 m, našao ne tako čestu (kasnoletnju ili jesenju vrstu!!!) Aleuria aurantia.
Svojevremeno sam diskutovao na Forumu s nekim nalazačem zimske ili ranoprolećne vrste Sarcoscypha coccinea, koji ju je nazvao babino uvo. Neko je greškom tu vrstu tako nazvao, pa se greška provlači kod onih koji žele da gljive nazovu narodnim imenom, do onih koji  prihvataju sve zdravo za gotovo. Ja sam  kazao da je Aleuria aurantia - babino uvo, a Sarcoscypha coccinea - prolećni peharčić, ili devojačko uvo. Na mom jučerašnjem nalazu vide se tragovi zubića nekoga ko se sladio ovom gljivom. Na internetu vidim  da vrsta prednjači u sadržaju korisnog sastojka lecitina. Do sada je to pripisivano vrsti Shii-take.
Naslov: Odg: Ovo je babino uvo a ne... (CG)
Poruka od: Boza48 29.Jun. 2016, 08:13:35
Bravo!
Ja sam ih video nekoliko na Fruskoj Gori, ali ih nisam dirao, jer neznam kako se ova vrsta bere
a da ostane micelij ili vec nesto drugo za sledecu sezonu.
Kad si je vec otkinuo, valjda si je i pojeo.
Naslov: Odg: Ovo je babino uvo a ne... (CG)
Poruka od: Bojan Šeguljev 29.Jun. 2016, 08:41:02
Te dve gljive se vrlo često nazivaju istim imenom - babino uvo. Zato se i ne trudim da pamtim narodne nazive.
A što se micelije tiče, ne postoje dokazi da branje gljiva utiče na smanjenje njihove brojnosti.
Naslov: Odg: Ovo je babino uvo a ne... (CG)
Poruka od: ihi 29.Jun. 2016, 09:42:59
Imam utisak da Boža ulovljene moljce lepi za pripremljen zeleni list. Ili ih hipnotiše pa mu postojano poziraju. Logično bi bilo da ga pitam šta radi sa uslikanim moljcima. Puštanje na slobodu više ne vredi, moljci su od lepka iizgubili ekstremitete.
Naravno, šalim se, ali koliko se Boža razume u fotografiju, bogme i u moljce, toliko su mu gljive nepoznanica. Usta mi se osušiše, kako on voli da kaže, ubeđujući ga da se okane deljenja pridika kada su gljive u pitanju. Ovo je treći ili četvrti put kako juriša na mene.