Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Gljive => Temu započeo: zoran gavrilović 04.Dec. 2015, 21:08:47

Naslov: plamena plamenica
Poruka od: zoran gavrilović 04.Dec. 2015, 21:08:47
Flammulina velutipes. nađene su danas u vršačkom parku oko ogromnog panja lipe
Naslov: Odg: plamena plamenica
Poruka od: Baluban_S 04.Dec. 2015, 22:50:30
E pa ovu si savršeno odradio, i ta je. Nadam se da si je korisno upotrebio posle fotografisanja. 

Lepe fotografije.
Naslov: Odg: plamena plamenica
Poruka od: zoran gavrilović 04.Dec. 2015, 23:02:18
hvala na pohvalama a što se tiče onog "korisno upotrebio", jesam. ostavio sam ih na miru :) ne diram ih ja uopšte ne samo zato što ih ne poznajem (za ovu znam da je jestiva), nego uopšteno malo gljiva nalazim na vršačkom bregu pa imam naviku da ih ne diram. ne govorim o malo vrsta, nego o malim količinama. redovno dobijam suve vrganje, crne trube i lisičarke od mojih iz hrvatske i to mi je sasvim dovoljno. ako se baš uželim svežih gljiva, odem na pijac i kupim veštački uzgojene bukovače.
Naslov: Odg: plamena plamenica
Poruka od: Baluban_S 05.Dec. 2015, 01:26:32
Da i ja se najčešće bavim druženjem sa šumom i prirodom, ali Fruška gora je mnogo veća i ima puno drveća. Gljiva ima kako kad. Obično uberem nešto za jedan dobar ručak, a moram ubrati i nešto za naše Gljivarske susrete. Ali većina gljiva bude samo fotografisana. Bio sam par puta i na Vršačkom bregu sa prijateljima. Primetio sam da tu ima puno Bagrema, ali prilično tankog. Tu bi možda moglo da bude Macrolepiota procera - Suncanica, jer one vole takva staništa.
Naslov: Odg: plamena plamenica
Poruka od: zoran gavrilović 05.Dec. 2015, 11:33:23
sunčanica ima, međutim one koje su svima lako dostupne brzo "ispare". ove godine ih je bilo dosta na turskoj glavi (brdo između kule i odmarališta crveni krst). onog dana kada sam ih fotografisao nisam ni krenuo sa namerom da ih tražim, tako da nisam imao u čemu da ih ponesem kući (plastična kesa ne dolazi u obzir). vratih se za dva dana da uberem jedno 3-4 veća primerka, kad ono od gljiva ni traga. pustoš.