Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Gljive => Temu započeo: Bojan Šeguljev 28.Sep. 2015, 23:35:32

Naslov: Gljiva iz podzemlja
Poruka od: Bojan Šeguljev 28.Sep. 2015, 23:35:32
Kako i sam naslov kaže ovu gljivu sam našao u podzemlju Petrovaradinske tvrđave 01.08.2015. godine. Jedna daska nepoznatog drveta je bila prekrivena micelijom i mestimično sporonosnim telima gljive.
Da li neko ima ideju koja bi to gljiva mogla biti(i pored vrlo loših fotografija)?
Pronašao sam na internetu dosta sličnu gljivu Paxillus panuoides. http://miko.ldm.gov.lv/Paxillus_panuoides.htm (http://miko.ldm.gov.lv/Paxillus_panuoides.htm)
Naslov: Odg: Gljiva iz podzemlja
Poruka od: ihi 29.Sep. 2015, 06:35:39
Paxillus p. = Tapinella panuoides raste na crnogoričnom drveću, dakle drvo na kojem je rasla vaša gljiva, ako je Paxillus p., verovatno je bor ili smrča.
Poslednji moj nalaz vrste Tapinella p. je iz Deliblatske peščare iz proleća t.g. Raslaje na borovom panju. Gljiva je bila vlo razvijena, imala je i 20 cm (dužina šešira), a iz mog zavičaja, nađena na panju smreke ili jele, nije bila veća od 5-6 cm.
Moguće je da je i ova vaša, kako kazaste iz podzemlja, Tapinella panuoides. Nije mi poznato da raste u ovim uslovima, ali kada su gljive u pitanju, sve je moguće

Naslov: Odg: Gljiva iz podzemlja
Poruka od: Bojan Šeguljev 29.Sep. 2015, 07:36:46
Ako budem imao prilike ponovo ću obići taj tunel. Ako nađem gljive uzeću i uzorak. Inače, do tog mesta svetlost ne dopire.
Pretragom fotografija na internetu pod nazivom Paxillus panuoides pojavljuje se nekoliko slika na kojima gljiva raste na sličnom supstratu t.j. drvnoj građi.
Naslov: Odg: Gljiva iz podzemlja
Poruka od: ihi 29.Sep. 2015, 18:54:39
Prilažem otisak spora vrste Paxillus panuoides napravljen pre petnaestak godina, sa gljive koja je pronađena u Rožajama.