Forum o biološkoj raznovrsnosti

BioRaS => Pomoć u radu => Temu započeo: Gabor Mesaros 02.Apr. 2015, 09:11:13

Naslov: Ilustracija nalaza slikom sa Interneta
Poruka od: Gabor Mesaros 02.Apr. 2015, 09:11:13
Nacin pohranjivanja slika na internetu je postala dosta raznovrsna i komplikovana stvar. Web dizajneri se trude da na razlicite nacine zastite svoje slika da se ne mogu prikazivati van njihovih stranica. BioRaS ima ugradjen mehanizam referenciranja na slike sa Interneta i ona se koristi tako sto se klikanjem na ikonu fotoaparat otvara panel gde se , pored mogucnosti preuzimanja slike sa lokalnog kompjutera (Browse), daje mogucnost referenciranja na sliku koja je vec dostupna na Internetu - Putanja ka slici i Putanja ka stranici (na kojoj se nalazi slika - opciono). Kada korisnik upise podatke za putanju ka slici, BioRaS skript formira jednu kopiju te slika u velicini 640X400 i jos jednu velicine 127X96, smesta je na server i koristi je za prikazivanja u razlicitim kontekstima. Originalnoj slici (i stranici na kojoj se ta slika nalazi) pristupa se kroz odgovarajuce linkove u panelu Detalji o fotografiji.

Ukoliko se putanja ka slici moze kopirati i ona se zavrsava sa standardnom ekstenzijom JPG, sve je u redu i BioRaS skript ce odraditi sve kako treba.

Problem su razliciti forumi i drustvene mreze koje svoje slike stite na taj nacin da ne daju kompletnu putanju do slike nego samo jednu adresu koju kada kopirate u novi prozor, prikaze sliku ali prvo izvrsi neke radnje, koje korisnik nije ni svestan. Do sada, kada se takav link unosio kao referenca na sliku, BioRaS nije znao kako  da preuzme sliku. Ovo je sada reseno tako sto je program prilagodjen da preuzima slike sa petnickog biodiv foruma i Facebook-a. Kako ce se program ponasati za slike sa nekih drugih adresa na internetu je nepredvidivo. Mozda ce da radi a mozda i ne.
Naslov: Odg: Ilustracija nalaza slikom sa Interneta
Poruka od: jozi 05.Apr. 2015, 03:15:00
Bil Gejts je jednom rekao svojim stručnjacima da daje milion dolara svakom ko mu predvidi kuda će se internet kretati za mesec dana. :D Mislim da su nedavno u Američkom parlamentu glasali za nezavisnost i nedodirljivost interneta. Statički internet (kakvog ga ja recimo volim) je na samrti. Dodatno komplikovanje ovog medijuma se samo može očekivati.