Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Gljive => Temu započeo: Baluban_S 19.Okt. 2014, 00:59:24

Naslov: Danas jedan crveni vrganjčić
Poruka od: Baluban_S 19.Okt. 2014, 00:59:24
Danas ništa posebno u FG, možda 15-tak vrsta gljiva, ali jedan mali trbušasti crveni vrganjčić je učinio dan vrednim šetnje. Šeširić je oko 4cm, i gljiva je  mokra od kiše koja je noćas padala pa se mrežica možda ne vidi zbog toga. Rastao je ispod Hrasta. Izdvojio sam ono što je bitno za determinaciju uz poprilično uvećanje . Za svaki slučaj je spakovan u frižider.

Prema opisu skoro potpuno se slaže sa prilično retkim Boletus dupainii. Jedini problemčić je po R.Božcu E.2 str.316 što bi rupice trebalo da budu okrugle, a one očigledno ovako uvećane to nisu. Sada sam ga pogledao ponovo i rupice, gledane golim okom, se jedva vide. Kroz lupu se vide i izgledaju okruglasto. Da li je to bitno ili ne?

A tu je i Xerocomellus rubellus koji obično ima ravan šeširić, sličnu crvenu boju, uglaste pore i barem ga ja do sada nisam našao sa trbušastom drškom. Mada na internetu ima i trbušastog.

 Šta Vi mislite?
Naslov: Odg: Danas jedan crveni vrganjčić
Poruka od: ihi 19.Okt. 2014, 08:44:25
Stevane, niste obratili pažnju na jednu morfološku karakteristiku koja isključuje B. dupainii: njegov himenofor je crven a na vašoj gljivi je žut. Dakle, vi ste našli Xerocomus rubellus.
Varijabilnost oblika, pa i boje, vrlo je prisutna kod gljiva. Moramo biti spremni na šire a ne bukvalno poklapanje. Bačvasta drška i nije tako retka kod pomenute vrste.
Naslov: Odg: Danas jedan crveni vrganjčić
Poruka od: Bojan Šeguljev 19.Okt. 2014, 19:33:51
Evo i jedne fotografije koja potkrepljuje Ibrahimovu tvrdnju: LINK (http://www.francini-mycologie.fr/MYCOLOGIE/LES_AUTRES_CHAMPIGNONS/Xerocomus_rubellus.jpg) .
Naslov: Odg: Danas jedan crveni vrganjčić
Poruka od: Baluban_S 19.Okt. 2014, 23:19:48
Ihi slazem se sa Vašim mišljenjem da ovo nije Boletus dupainii, mada sam bio u dilemi jer na internetu ima i slika sa himenoforom koji je samo malo više vuće na crvenkasto od ovog malog Xerocomus-a.

Da li sam sada bliži rešenju dileme? Pa mislim da nisam mada se Xerocomellus rubellus bolje uklapa u priču. Ali ako je Xerocomellus rubellus onda je prilično različit od primeraka koje sam do sada nalazio. U svakom slučaju je veoma lep i zaslužuje da se njime još pozabavimo, a i stoji mi u frižideru pa ga možete uživo pogledati na izložbi.

Hvala u svakom slučaju.