Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Noćni leptiri (Lepidoptera) => Temu započeo: ihi 22.Apr. 2014, 06:34:43

Naslov: Gusenice na borovim iglicama
Poruka od: ihi 22.Apr. 2014, 06:34:43
Naravno, osim toga što ne znam kojoj vrsti moljaca pripadaju ove gusenice koje sam juče fotografisao u D. peščari, još više je tajna za mene kakve su gimnastičke pokrete one izvodile preda mnom, držeći se zadnjim delom tela za borove iglice. Naime, gusenice se nisu kretale već su dve i dve, ili tri i tri, naglo, ali sinhrono, kao plivačice u bazenu, izvodile razne figure. Klupko je bilo u neprestanom pokretu što je u meni izazivalo izvesnu neprijatnost (da ne kažem strah).
Naslov: Odg: Gusenice na borovim iglicama
Poruka od: ihi 22.Apr. 2014, 11:04:35
Da dopunim svoju strepnju. Nadam se da nije u pitanju borov prelac?
Naslov: Odg: Gusenice na borovim iglicama
Poruka od: Boza48 22.Apr. 2014, 15:39:30
Ihi, zivotinje koje poticu iz istog legla, su genetski/teleptaski povezane.
Ako si gledao jato golubova, cvoraka i riba, one rade to isto.
Krecu se sinhrono, ne u vremenu vec u preseku vremena.
Naslov: Odg: Gusenice na borovim iglicama
Poruka od: božEnka.hric 22.Apr. 2014, 23:34:33
.

@ Ihi, na slikama nisu gusenice, već larve nekih muva ili osa, ne znam. Imaju drugačiju glavu od gusenica i veći broj nogica.
Što ste se uplašili da su to možda gusenice Thaumetopoea pityocampa, Borovog prelca? Nije to čest leptir da pravi veliku štetu.

@ Boža
Sinhrono ponašanje životinja u jatu nema veze sa genetikom, ako se pod tim misli da su pripadnici jata blizak rod, a još manje ima veze sa telepatijom. Radili su naučnici eksperimente i posmatrali ponašanje svake jedinke u jatu. Samo se čini da se ponašaju sinhrono, u dogovoru. Sve jedinke u jatu su pripadnici iste vrste pa zato imaju iste mogućnosti za reakciju (brzina reakcije, način kretanja, brzina kretanja...) i zato na isti način reaguju na opasnost ili neki drugi podsticaj (približno u isto vreme zapaze predatora ili hranu, u isto vreme čuju neki neočekivani zvuk koji ih sve uplaši, svi koriste isto strujanje vazduha da bi u letu štedeli energiju...) i isto reaguju pa se to čini kao sinhrono ponašanje.
Naslov: Odg: Gusenice na borovim iglicama
Poruka od: Boza48 22.Apr. 2014, 23:52:56
Nemogu da se slozim sa Vama; citajte "Elias transcripts" !
Naslov: Odg: Gusenice na borovim iglicama
Poruka od: ihi 23.Apr. 2014, 06:35:56
Hvala Boženka i Božo.
Pročitao sam na dva-tri sjata da su se na primorju zbog ovogodišnje blage zime pojavile enormne količine gusenica borovog prelca. Uz to neki sajtovi su bili naslovljeni kao: Dalje prste od borovog prelca u kojima se govori o neverovatnoj reakciji na telu čoveka ili životinje pri dodiru sa ovim gusenicama (misli se da nije u pitanju alergija već reakcija na otrovne dlačica ovog insekta). Na nekoliko fotografija prikazani su jezivi prizori na kojima se vide teške posledica kontakta kućnih ljubimaca i gusenica.